STIK IZ VAŠE KUHINJE

Ništa lakše nego napraviti prirodni balzam za usne! Potrebno je tek nekoliko prirodnih kozmetičkih sastojaka, malo vremena i velika želja da se učini nešto korisno za zaštitu od vetra i hladnoće, a i za lepotu.

 

S hladnim mesecima dolazi i problem ispucalih usana. Da bismo sprečili isušivanje osetljive kože na usnama i svakodnevno bili bez osećaja zatezanja ili peckanja, potrebno je uvek pri ruci imati balzam za usne.

prirodni balzam za usne

U tom smislu, jefitniji, a bolji za usne i duže traje, jeste prirodni balzam za usne. Sastojci ovog balzama su lako nabavljivi i jednostavni za sam proces izrade, tako da oni mogu biti gotovi u svega dvadeseak minuta.

Negujuća svojstva ovog balzama mogu zahvaliti kakao maslacu i kokosovom ulju dok prirodni pčelinji vosak stvara zaštitni sloj na usnama, što posebno pogoduje tokom vetrovitih dana. Tu su još i kakao masa za boju i miris čokolade, kao i eterična ulja narandže i karanfilića za neodoljiv miris.

Za izradu ovog prirodnog balzama za usne biće vam potrebna uobičajena kuhinjska pomagala poput vage, merne posude otporne na toplotu i posuda za kuvanje. Kada se sastojci povežu i postanu homogeni, smesu je moguće izliti u prazne stik kalupe ili posudice za kremu koje ste prethodno kupili u prodavnici plastične ambalaže ili apoteci.

Sastojci za izradu balzama

4 grama pčelinjeg voska (belog ili žutog, preporuka je prirodni žuti vosak)
5 grama ricinusovog ulja (dozvoljeno je i kokosovo ulje)
8 grama ekstra devičanskog kokosovog ulja
6 do 7 grama kakao maslaca
Kakao masa ili prah (1/4 kašičice za početak)
2 do 3 kapi vitamina E
10 do 15 kapi eteričnih ulja (6 kapi eteričnog ulja karanfilića i 9 kapi eteričnog ulja slatke narandže)

Navedeni sastojci dovoljni su za punjenje 6 ili 7 praznih plastičnih stikova za balzame.

Izrada balzama za usne

Sve potrebne sastojke treba sakupiti na jedno mesto kako ne biste nešto zaboravili u procesu topljenja ili dodavanja sastojaka. Zatim je potrebno napraviti „dvostruko kuvalo“ koje se jednostavno napravi kada se u lonac stavi mala količina vode (1/4 od površine posude u kojoj topite sastojke). U vodu zatim stavite posudu u kojoj ćete topiti sastojke, a preporučuje se posuda otpornu na toplotu zbog olakšanog izlivanja smese u plastične stikove. Na ovaj način čuvate kvalitet svih sastojaka i ne uništavate ih delovanjem toplote.

U posudu zatim stavite kokosovo ulje, kakao maslac i vosak, pa mešate čistim staklenim štapićem ili kašičicom.

Kada se vosak gotovo skroz otopio, dodajte malu količinu kakao mase ili prirodnog kakao praha za boju.

Kada ste postigli željenu boju, uklonite posudu sa šporeta, dodajte eterična ulja i vitamin E i sve dobro promešajte. Smesu zatim izlijte u stikove za balzam i ostavite ih otvorene dok se ne ohlade bar dva do tri sata.

I to je to, napravili ste svoje prirodne balzame za usne koje nikad više nećete kupovati u prodavnici, a nećete ni strahovati od ispucalih i bolnih usana tokom suvog vazduha u zatvorenom prostoru ili vetra na otvorenom! Osim toga, znajte da ovim prirodnim balzamom na usne stavljate isključivo prirodne i kvalitetne sastojke, tako da njega možete i pojesti sa usana, bez straha da će vam se nešto desiti.

Ova prirodna sredstva za čuvanje usana trajaće vam dugo, jer je dovoljno samo jednom namazati usne za po nekoliko sati nege i zaštite.

Rok trajanja domaćeg balzama je najmanje šest meseci, naravno ako ste kupili sastojke koji u njega idu, a imaju duži rok trajanja.