SVESTRANOST LIPSTIKA

Balzam za usne je jeftin deo kozmetike koji ne služi samo svojoj osnovnoj nameni, već je svestraniji nego što možemo i da pomislimo.

 

Mnoge žene i devojke svakodnevno koriste balzam za usne (stik, lipstik) kako bi sprečile isušivanje i ispucalost mekog tkiva usana. Mali je, lagan i izuzetno ga je lako spakovati u džep, neseser ili torbicu.

balzam za usne

Međutim, verovatno i ne pretpostavljate da ovaj balzam u obliku ruža može učiniti mnogo više od pukog vlaženja usana. Ovaj neupadljivi predmet je svestraniji nego što možete da zamislite.

Sledi čak devet primena balzama za usne osim njegove osnove namene.

Paljenje vatre

Lipstik je proizvod na bazi nafte, što ga čini lako zapaljivim. Ako vam je potrebna vatra brzo, namažite malu količinu balzama za usne na bilo koji zapaljivi predmet, kao što su pamučne kuglice, suve grančice ili kora drveta, kako biste je odmah zapalili. Na ovaj se način možete snaći u situaciji kada nemate upaljač ili šibice.

Lečenje rana

Balzam za usne možete koristiti i za lečenje ponekih tipova rana poput ogrebotina, posekotina i plikova. Kod manjih posekotina i ogrebotina nanesite stik na to područje kako biste sprečili infekciju. Takođe, ako ste osetili da se pojavljuje plik ili se već stvorio nanesite balzam na bolno mesto.

Vlaženje suve kože

Koža se lako može isušiti, posebno tokom hladnog vremena. Ako ste zaboravili da ponesete hidrantnu kremu, nanesite balzam za usne na suve delove kože i područja koja će se verovatno isušiti ili ispucati, poput zanoktica, delova kože između prstiju ili vrha nosa. Vrhovi prstiju takođe mogu ispucati tokom zime, pa obavezno pokrijte ispucala mesta debljim slojem lipstika. Možete i da stavite malu količinu balzama za usne oko ili ispod očiju pre spavanja kako biste osvežili umornu kožu i umanjili pojavu podočnjaka.

Ujedi insekata

Ako na mestu gde boravite očekujete insekte, budite u pripravnosti da zalečite ujede pojedinih vrste buba. U tom smislu vam može pomoći balzam za usne koji će ublažiti bol i svrab izazvani ubodom nekih od insekata. Jednostavno nanesite lipstik na ubodeno područje i ponovite po potrebi.

najbolja originalna Šveden biter krema - golden sweden bitter krema

Sprečavanje opekotina od sunca

Lako je izgoreti na suncu ako se napolju zadržavate duže tokom lepog vremena. Većina balzama za usne ima faktor zaštite od sunca (SPF) 15 i više, koji može delovati i kada se nanese na bilo koje delove kože.

Podmazivanje zupčanika

Balzam za usne se takođe može koristiti i kao mazivo. Ako imate alat ili predmete koji se često zaglave ili škripe, kao što su šarke na vratima ili noževi, samo utrljajte stik za usne na škripavo mesto kako biste ga olabavili.

Zaštita oštrice od rđe

Metalnim alatima poput noževa ili sekira potrebno je pravilno održavanje kako bi se sprečila pojava rđe. Trljajte lipstik direktno na oštricu noža ili sekire kako biste dobili gusti sloj zaštite od vlage.

Popravljanje rajsferšlusa

Ako vam teško ide sa rajsferšlusima na odeći ili rancu, utrljajte u njega balzam za usne kako bi se podmazao. Ovo će vam olakšati zatvaranje i otvaranje jakni, ruksaka ili drugih delova odeće i opreme koji se zatvaraju rajsferšlusom.

Zaštita predmeta od kože

Lipstik može da posluži i kao zaštitno sredstvo za kožne predmete. Na nabore ili ispucala mesta cipela, kaiševa ili tašni nanesite balzam kako biste sprečili dalje krzanje i propadanje.