MARKER UPALE 

Šta je CRP marker zapaljenja ili pokazatelj upala u telu, kako nastaje inflamacija i kako delimo upale? Koji su bitni parametri koji ukazuju na prisistvo zapaljenja?

 

Hronična, dugotrajna upala – inflamacija, jedan je od podmuklih uzroka mnogobrojnih bolesti modernog čoveka  kao što su bolesti krvnih sudova, hipertenzija, sindrom X i dijabetes, to su bolesti koje su sve zastupljenije i predstavljaju veliki problem u zdravstvenom sistemu.

Šta je CRP marker inflamacije (upale) u telu test krvi

Hronična upala niskog intenziteta može biti uzrokovana gojaznošću ili pušenjem i igra bitnu ulogu u ubrzanom starenju i razvoju bolesti. Zapravo, zapaljenje ili upala je povezana sa gotovo svim većim zdravstvenim problemima.

Upala može oštetiti optimalnu funkciju organizma  delujući od ćelijskog nivoa, što može znatno usporiti isceljenje i odgovor na opasne molekule pa do povećanja faktora rizika za nastanak bolesti. Srećom, postoje napredni testovi upale u organizmu koji mogu pomoći u organizovanju načina života sa smanjenom upalom i posledično jačanjem vašeg tela.

Inflamacija, upala, zapaljenje

Upala je proces kojim se bele krvne ćelije aktiviraju i produkuju mnoge odbrambene molekule koje imaju ulogu u zaštiti organizma od infekcije stranim organizmima kao što su bakterije i virusi. Osim infektivnih agensa imaju ulogu i u regeneraciji oštećenog tkiva. Međutim problem može nastati u nekim bolestima poput artritisa kada obrambeni – imunološki sistem – izaziva upalni odgovor čak i kad nema stranih organizama koji predstavljaju pretnju po organizam.

U tim bolestima, koje se nazivaju autoimune bolesti, imunološki sistem uzrokuje oštećenje vlastitog tkiva. Organizam reaguje kao da su zdrava tkiva zaražena ili na neki način promenjena.

Po dužini trajanja postoje dve vrste upala, akutne i hronične. Akutna upala počinje brzo i uglavnom traje nekoliko dana. Akutna upala nas štiti od oštećenih ćelija, virusa, bakterija i gljivica. Na taj način upala je veoma korisna. Hronična upala je sistemska upala koja može trajati mesecima ili godinama. Mnogi faktori iz našeg okruženja mogu uticati na razvoj hronične upale uključujući hranu, toksine iz naše okoline, prekomernu telesnu težinu i stres.

Hronična upala nastaje kada je naš organizam dugotrajno izložen ovim faktorima, tada medijatori inflamacije nastaju u celom organizmu i mogu predstavljati problem za mnoge sisteme organa. Imunološki sistem postaje hiperaktivan jer je dodatno aktiviran medijatorima zapaljenja što rezultuje povećanom regrutacijom ćelija, još većim povećanjem upale i određenim ćelijskim promenama.

Hronična upala je u korenu većine zdravstvenih problema, velikog broja hroničnih bolesti uključujući  tu i rak, ALS i bolesti srca. Takođe povećava rizik za nastanak dijabetesa i nekontrolisanog porasta telesne težine, ubrzanog starenja, probleme sa plućima, povećanog gubitka koštane mase, nedostatak rasta kosti i depresivnih poremećaja.

Autoimune bolesti su takođe posledica upale. Kod autoimunih bolesti, imunološki sistem aktivira upalni odgovor na vlastito tkivo kao rezultat toga nastaju autoimune bolesti, poput Hashimotovog tiroiditisa i artritisa.

BioImunitet kapi za imunitet

Iz svih navedenih razloga bitno je poznavati parametre koji ukazuju na prisustvo zapaljenja. Neki od najvažnijih parametara su:

· C-reaktivni protein (CRP)

C-reaktivni protein (CRP) je krvni test marker koji se najčešće koristi za procenu nivoa upale. CRP je protein koji se sintetiše u jetri i predstavlja reaktant akutne faze što znači da se njegova koncetracija u krvi povećava ili smanjuje sa pojavom neke upale ili traume. Najbolja metoda za merenje CRP je visokosenzitivni CRP (hs-CRP) test. Često se koristi za kardiovaskularnu procenu rizika jer je visoko osetljiv CRP povezan sa srčanim bolestima i povećanom smrtnošću.

CRP je takođe koristan u dijagnostici i praćenju hroničnih upalnih stanja kao što su upalna bolest creva, artritis, autoimune bolesti i određena psihološka stanja.

Klinički raspon: 0-3 mg / L

Optimalni raspon: 0-2 mg / L

· Nivo insulina u gladovanju

Test nivoa insulina OGTT u stranju gladovanja postaje veoma bitan test za otkrivanje nivoa upale. Insulin je hormon koji sintetiše i izlučuje pankreas. Insulin pomaže transportu glukoze iz krvi u ćelije. Kada telo detektuje povećanje nivoa glukoze u krvi pankreas oslobađa insulin.

Našem organizmu je uvek neophodan određeni nivo insulina. Međutim, visok ili nizak nivo insulina može biti problematičan. Visok nivo insulina je znak pojave rezistencije na insulin ili pojavu dijabetesa što je povezano sa upalom. Insulinska rezistencija izaziva povećanu upalu u telu.

Klinički raspon: 2,6-24,9 uIU / ml

Optimalni raspon: 1,0-5,0 uIU / ml

BioLiver-728x90

· Serumski feritin

Merenje nivoa feritina predstavlja važan i jednostavan test krvi. Feritin je protein u krvi za koji je vezano gvožđe i ima ulogu u njegom skladištenju. Nizak nivo feritina ukazuje na nedostatak gvožđa koji uzrokuje anemiju, smanjenje broja crvenih krvnih ćelija. Poput CRP, feritin je reaktant akutne faze.

Povišen nivo feritina može ukazivati na upalu, bolest jetre, hroničnu infekciju, autoimune bolesti i neke vrste raka.

Klinički raspon: 30-400

Optimalni raspon: žene (25-100), muškarci (50-150)

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar