OMILJENI KREM

Svakako da nam ne pada na pamet da se zapitamo šta se zapravo nalazi u tegli Nutele kada ona već tako dobro izgleda spolja i odličnog je ukusa kada se namaže na hleb. Ipak, trebalo bi da znamo šta u stvari jedemo dok tamanimo ovaj savršeni krem od lešnika!

 

Nutela je od svog pojavljivanja na svetskom tržištu 1964. godine sticala sve veću popularnost, da bi u prvim decenijama ovog milenijuma bila apsolutno najprodavaniji krem na planeti.

u tegli nutele

Ono što vidimo spolja u tegli Nutele dopada nam se, kao i ukus ovog krema koji našu potrebu za slatkišima utoli za veoma kratko vreme.

Nutela se reklamira i prodaje kao krem od lešnika, a deca sa marketinških objava deluju srećno i nasmejano, što nama kao budućim kupcima sugeriše da je ovaj krem zdrav za nas i naše potomke. Međutim, Nutela je daleko od zdrave hrane, a prodaje se kao takav proizvod.

reklama nutela

Ferero kao proizvođač Nutele potencira to da ovaj krem od lešnika nema veštačkih boja ili konzervansa, što je istina, ali ništa ne govori o tome da u njoj tek u tragovima ima sastojke koji se smatraju korisnim po zdravlje čoveka.

Ako se pogleda presek sastava onoga što Nutela sadrži, može se videti da se ona sastoji od pet glavnih komponenti. To su šećer, lešnici, kakao, obrano mleko u prahu i palmino ulje.

Najkorisniji sastojci ovog krema su kakao i lešnici, ali oni zauzimaju samo jednu petinu (oko 20 odsto) ovog krema. Četiri petine, tj. oko 80 odsto Nutele spada u šećer, obrano mleko u prahu i palmino ulje, od čega šećer obuhvata najmanje polovinu.

Šećer se sve više u savremenoj medicinskoj literaturi identifikuje kao životna namirnica pogubna po zdravlje čoveka, koja izaziva nekoliko ozbiljnih oboljenja i hroničnih zdravstvenih stanja. Pod finansijskim uticajem jakog lobija konditorskih industrija, tokom 70-ih i 80-ih godina šećer se zanemarivao kao izazivač bolesti, da bi se sve svaljivalo na masti. Međutim, u poslednje dve do tri decenije sve su jači argumenti za korišćenje masti u ishrani, a protiv konzumiranja šećera.

Palmino ulje i njegova štetnost

U maju 2016. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) upozorava po prvi put na rizik od nastanka raka usled konzumiranja palminog ulja. EFSA je tada konstatovala da palmino ulje više nego sva druga biljna ulja ima potencijalne kancerogene materije kada se rafiniše na visokim temperaturama od oko 200 stepeni. Visoke temperature u preradi palminog ulja koriste se da bi se uklonila prirodna crvena boja ovog ulja i neutralizovao njegov miris.

Ferero kao proizvođač konditorskih proizvoda kaže da Nutela upravo zahvaljujući palminom ulju ima kremastu i sjajnu teksturu. Ako bi proizvodili Nutelu bez ovog ulja, kažu iz proizvodnje, onda bi ovaj krem bio zapravo nedostojna zamena i jedan veliki korak unazad u prepoznatljivosti Nutele kao svetskog brenda.

Međutim, stvari stoje drugačije. Zamena palminog ulja nekim drugim biljnim uljem koštala bi Ferero, što je jedan od bitnih razloga da ovaj konditorski proizvođač i dalje ostaje pri korišćenju palminog ulja.

Cena ovog ulja po toni je oko 800 dolara, dok suncokretovo ulje košta 845, a ulje uljane repice 920 dolara po toni. Kako Ferero troši oko 185.000 tona palminog ulja godišnje, tako da bi zamena drugim skupljim uljima ovu kompaniju mogla koštati dodatnih 8 do 22 miliona dolara godišnje.

BioColon-728x90

I ekolozi sve energičnije kritikuju upotrebu palminog ulja. Godinama već optužuju industriju slatkiša za smanjivanje plantaža tropskih šuma u velikoj meri zbog upotrebe palminog ulja.

Ferero se kao proizvođač Nutele ograđuje od njenog štetnog uticaja na zdravlje komentarom da ovaj krem treba jesti u manjim količinama kako bi se na pravi način uživalo u njegovom ukusu. Oni čak tvrde da svojim potrošačima pomažu u tome da se Nutela nalazi u režimu njihove uravnotežene ishrane. Dakle, osim što nam Ferero savetuje da Nutelu ne jedemo iz tegle velikom kašikom, ova kompanija i brine da ostanemo vitki i zdravi.