TERAPIJA MIRISIMA

Šta je Aromaterapija ili tretman eterskim uljima. Kako aromatareapeut pravilno koristi etarska ulja da ne bi došlo do povreda. Kvalitetni proizvodjači etarskih ulja

 

Koja je definicija aromaterapije?

Prvi koreni aromaterapije, odnosno poznavanja blagodati biljnih esencija, sežu 3500 godina u prošlost. Aromaterapija za dobrobit tretmana koristi ekstrakte koji se sada nazivaju eterična ulja. Prema službenim definicijama aromaterapija se kao grana fitoterapije temelji na empirijskom znanju o biljkama i biljnim preparatima, skupljanu i proverenom od pamtiveka. Takođe, fitoterapija kao medicinska disciplina u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cele biljke i delove biljaka, te biljne ekstrakte, odnosno eterična ulja.

Šta je Aromaterapija i aromaterapeut - kako pravilno koristiti etarska ulja

Botaničari eteričnim uljima nazivaju sadržaje specijalnih žlezda u biljkama, a dobijaju se destilacijom celih biljaka, biljnih delova ili smola.

Koji su načini korišćenja eteričnih ulja?

Eterična ulja se osim nanošenjem na kožu i inhalacijom mogu koristiti i oralno, vaginalno i rektalno putem posebnih preparata (Melati, kapsule, vagitoriji, supozitorije). Naravno, ovakav ozbiljniji pristup propisivanja eteričnih ulja dozvoljen je samo od strane aromaterapeuta školovanog po principima francuskog modela aromaterapije, kojem aromaterapija nije hobi već svakodnevni posao.

Kakva je situacija u vezi sa aromaterapijom kod nas?

Proširio se broj proizvode za aromaterapiju i esencijalnih ulja u poslednjih nekoliko godina. Na našem tržištu broj brendova eteričnih ulja prelazi jednocifren broj, a zanimljivo je da se mogu kupiti u hotelima, apotekama, prodavnicama zdrave hrane, prehrambenim prodavnicama, salonima nameštaja i kućnih aparata, na pijacama, na štandu uz autoput …

Svakih nekoliko meseci otvori se i novi kozmetički salon koji nudi aromamasažne usluge ili klasičnu masažu uz primenu „eteričnih ulja“. Raste i broj škola i ustanova koje nude zvanje aromaterapeuta s pravom upisa u radnu knjižicu, najavljuju se različite radionice aromaterapije, prirodne aromakozmetike, holističkog i energetskog rada s eteričnim uljima, održavaju se različita predavanja o eteričnim uljima i njihovoj upotrebi, a raste i broj distributera eterična ulja.

Sigurno je pohvalno što građani pokazuju interesovanje za aromaterapiju i otvoreni su za nove oblasti, ali …

U čemu je problem širenje aromaterapije?

Problem je što trend aromaterapije ne prati edukacija iz tog, veoma opširnog, područja kao ni primena kvalitetnih eteričnih ulja. Paralelno s interesom za aromaterapiju pojavljuju se needucirani, beskrupulozni pojedinci i kvaziduhovnjaci koji šire neistinite informacije o aromaterapiji i samoj kvaliteti eteričnih ulja, pritom potpuno degradirajući aromaterapiju.

Zbog pohlepe za profitom neke vlasnice aromaterapijskih biznisa reći će da se bave duhovnim i energetskim aspektom eteričnih ulja pritom u potpunosti ignorišući temeljna moralna i etička načela o istinitosti, poštenju i kvalitetu. Većina ne razume da aromaterapija nije omekšivač za rublje na kojem piše „Aromatherapi“, da to nije samo eterično ulje prijatnog mirisa i dvadesetminutno glađenje leđa od strane plavuše dugih noktiju u elitnom vellness centru.

Ne, aromaterapija je mnogo više od toga!

Pokušajte shvatiti da odlazak na masažu u hotel sa pet zvezdica NE PODRAZUMEVA NITI 100% GARANTUJE kvalitetnu masažu, kvalitetna eterična i biljna ulja, ali ni stručnost osobe kojoj ste poverili svoje telo i zdravlje.

Šta mislim pod „… stručnost osobe kojoj ste verovali telu i zdravlju …“?

Pod time mislim da se aromaterapijom – komplementarnom medicinskom tehnikom, vrlo često bave osobe koje nemaju dovoljno znanja iz hemije, farmakologije i toksikologije eteričnih ulja, a priučenim aromamaserima nakon sedmodnevnog kursa još nedostaje i poznavanje anatomije i fiziologije. Ako vam još kažem da vas nestručno korišćena eterična ulja mogu otrovati, izazvati opekotine, asmatične napade, anafilaktički šok i na kraju stajati života, sretno vam bilo u takvom razvikanom salonu!

Leksikonsko nabrajanje indikacija pojedinog eteričnog, gde na primer lavanda leči sve – od peruti do osteoporoze, ne znači ništa.

Zbog amaterskih pristupa aromaterapiji, postoje slučajevi gdje je I.G. (43) iz Zagreba, završila na odeljenju za opekotine u Klinici za traumatologiju, jer su joj 2 ljubazne i nasmešene mlade „aromaterapeutkinje“ salona za masažu, izazvale opekotine drugog B stepena eteričnim uljem cimeta (Cinnamomum zeilanicum).

Devojke, kao ni vlasnica salona, nisu znale da postoji eterično ulje manje (iz lista) i jače (iz kore) agresivnog cimeta. Na nesreću, one su u svom skupocenom anticelulitnom tretmanu, nesrećnoj ženi izmasirali telo upravo eteričnim uljem cimeta kore. Za poređenje, autoriteti aromaterapije Toni Balacs i Robert Tisserand, u svojoj knjizi „Bezbednost primene eteričnih ulja“, sugerišu da se eterično ulje cimeta dobijenog iz kore u dermalnim preparatima koristi do 0,1%.

Poslednji slučaj bolesti u aromaterapiji odnosi se i na opekotine, gde je M.J. (oko 30) iz Splita, zbog prevelike količine esencijalnog bibera (Mentha k piperita L.), morala tražiti medicinsku pomoć.

Paprena metvica sa svojim glavnim indikacijama takođe ima neželjene efekte – ono hladi. Oralno uzimanje eteričnog ulja nane strogo je definisano, dok se lokalno (dermalno) slobodnije nanosi, ali se u tom ne sme preterati! Upravo je to bio slučaj sa M.J. Napunila je kupatilo toplom vodom i sipala čitavu flašu esencijalnog ulja paprene metvice, promešala rukom i sela u kadu. Vrlo brzo je počela da se trese od hladnoće i umesto da je izašla napolje iz kade, pozvala pomoć i zalivala telo biljnim uljem koje joj je prvo došlo pod ruku, ona je ostala u kadi i dolivala vruću vodu. Nikako se nije moglo zagrejati, a voda je postala toliko vruća da je na kraju dobila opekotine.

Poenta je da kvalitetan i iskusan aromaterapeut i/ili aromamaser mora tačno znati ne samo koje eterično ulje sme i u kojem procentu ići na kožu, već i savršeno poznavati delovanje, hemiju i toksikologiju eteričnih ulja sa kojima radi, način primene, kontraindikacije i eventualne nuspojave.

Gde se edukuje aromaterapeut i kako prepoznati kvalitet?

Današnja praksa pokazuje da stanje aromaterapije i aroma u wellness i spa centrima je katastrofalno i odvraćajuće. Uprkos privlačnom, prijatnom i opuštajućem prostornom ambijentu takvih centara i salona, kvalitet u pogledu aromaterapije i odabira eteričnih i biljnih ulja te stručne obrazovanosti osoblja, nije na visokom nivou.

Upoznat sam sa nekoliko slučajeva gde su i škole/centri za aromaterapiju zbog manjkavog znanja i stručnosti otrovali svoje polaznike visokom dozom patvorenih eteričnih ulja (u četiri se slučajeva radilo o dermalnoj primeni takvih ulja, a u jednom zbog oralne primene).

Prepoznaćete kvalitet i stručnost aromaterapije i/ili aromaterapije kao i kvalitetnog mesta, po sledećem:

1. Osoba kojoj poverevate svoje telo i svoje zdravlje baviće se aromaterapijom kao svojim poslom. To joj ne bi trebalo da bude samo hobi.

2. Raspitajte se o završenom obrazovanju osobe koja tvrdi da je aromaterapeut i koja koristi esencijalna ulja u svom radu.

3. Kvalitetan aromaterapeut će itekako paziti koji hemotip eteričnog ulja upotrebljava za koju indikaciju.

4. Eterična ulja moraju biti kemotipizirana i na svojoj ambalaži (bočici) moraju imati navedene sve sledeće kriterije:

LATINSKO IME RODA I VRSTE BILJKE

Važno je poznavati tačnu vrstu iz koje je eterično ulje dobijeno jer, na primer za lavandu, postoji više vrsta lavandi koje daju eterična ulja različitog delovanja zbog razlika u hemijskom sastavu: prava lavanda Lavandula angustifolia, sirokolisna lavanda L. latifolia, španska lavanda L. stoechas, lavanda L. hibrida.

Tako postoji i više vrsta eukaliptusa – Eucaliptus globulus, E. radiata, E. citriodora, više vrsta metvica, borova, smreka, kedrova, tamjana i drugih biljaka.

GLAVNE HEMIJSKE KOMPOZICIJE- HEMOTIP ETERIČNOG ULJA

Isti tip biljke, u zavisnosti od mesta rasta, daje esencijalno ulje različitog hemijskog sastava i, naravno, potpuno drugačiji efekat.

DEO BILJKE

Na primer, u vrsti gorke narandže „Citrus aurantium var. amara „iz listova se dobija petitgrain, iz usplođa plodova ulje gorke narandže, a iz cvetova dragoceno i skupo eterično ulje neroli. Ovi podaci su izuzetno važni, a renomirani proizvođači ga navode za sva ulja u svojoj ponudi.

NAČIN DOBIJANJA ULJA

Od načina na koji se dobija eterično ulje zavisi hemijski sastav, a samim tim i njegove funkcije. Na primer, eterična ulja citrusa mogu se dobiti iz usplođa (kore ploda) hladnim cedjenjem ali i destilacijom vodenom parom, i ona nisu jednaka po sastavu, delovanju i svojim indikacijama.

IME ZEMLJE GDE JE BILJKA RASLA

Ime naziva zemlje može ukazivati na hemotip ulja i njegovog mirisa. Na primer, ruzmarin koji je rastao na Korzici je najverovatnije hemotip verbenon, dok je onaj iz severne Afrike hemotip cineol. Ruže iz Bugarske ili Irana razlikuju se mirisom od one koja raste u Turskoj iako su iste vrste i istog hemotipa.

NAČIN GAJENJA

Metoda kultivacije govori o kvalitetu same biljke i mogućoj kontaminaciji pesticidima, organskim đubrivima i drugim uslovima rasta. Na primer, razlikujemo: tradicionalni, konvencionalni, organski, divlji rast …

LOT (BROJ SERIJE)

Ovo je broj zahvaljujući kojem se može pratiti gde je proizvedeno eterično ulje, ko ga je analizirao, gde je uskladišteno …

ROK TRAJANJA

Nije tačno da je životno doba esencijalnih ulja neograničeno, kako većina distributera tvrdi. Generalno, citrusna eterična ulja i ona iz porodice Pinus kraćeg su roka trajanja, dok ona „viskoznija“ eterična ulja (cedrovi, tamjan, vetiver, sandal, pačuli …) imaju rok trajanja pet do deset godina. Trajnost zavisi uglavnom od skladištenja esencijalnog ulja – suvo, tamno, hladno mesto.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Zašto je hemotipiziranost esencijalnih ulja toliko važna?

Natpis 100% čisto esencijalno ulje na bočici ne garantuje da je to eterično ulje dobrog kvaliteta.

Hemotip eteričnog ulja govori o njegovim glavnim hemijskim komponentama, a to znači da eterična ulja dobijena iz iste botaničke vrste mogu imati različiti hemijski sastav zavisno o staništu, mikroklimi i genetskim modifikacijama.

Npr. ruzmarin (Rosmarinus officinalis) ima tri hemotipa različitog sastava i delovanja, od kojih je hemotip kamfor štetan za jetru a hemotip verbenon je leči, što jasno prikazuje da se ne radi o bezazlenim i zanemarljivim razlikama.

Thimus (Thimus vulgaris) ima čak devet hemotipa različitih farmakoloških aktivnosti, tako da profesionalni i kvalitetni proizvođači/distributeri nude:

1. eterično ulje timijana hemotip timol (timol),
2. eterično ulje timijana hemotip karvacrol (karvacrol),
3. eterično ulje timijana hemotip linalol (linalool),
4. eterično ulje timijana hemotip geraniol (geraniola),
5. eterično ulje timijana hemotip α-terpinil acetat (α-terpinil acetat),
6. eterično ulje timijana hemotiptujanol (thuian-4-ol) …

Ružmarin i Timijan su samo dva osnovna primera, ali postoje i druge važne biljke koje daju esencijalna ulja različitih hemotipova.

Iz ovih se primera jasno vidi da nije precizno i dovoljno da na bočici eteričnog ulja piše samo „ruzmarin“ ili „lavanda“ ili „timijan“ ili „bor“ ili „bosiljak“ ili „kedar“ ili „mirta“ ili „kadulja“ ili „cimet“ ili „tamjan“ ili „miloduh“ ili „mandarina“ ili „pomorandža“ ili „eukaliptus“ ili „metvica“ itd.

Kriterijum hemotipiziranosti u svetu zadovoljavaju samo retki proizvođači eteričnih ulja, a korišćenje hemotipiziranih eteričnih ulja ukazuje i na stepen stručnosti nekog aromaterapeuta ili aromamasera.

Kod nas sve kriterijume za kvalitet eteričnih ulja zadovoljavaju samo i isključivo ova četiri proizvođača (sortirani po dolasku na naše tržište):

Oshadhi
Pranarom
Florihana
La Drome

Sva ostala eterična ulja koja se nalaze i nude na našem tržištu, eterična ulja s kojima vas masiraju u najelitnijim salonima, hotelima ili wellness centrima, eterična ulja koja vam nude u “prirodnoj” kozmetici, eterična ulja koja udišete u aromalampicama, eterična ulja koja vam nakapana na kožu nakon šest minuta ulaze direktno u krvotok, eterična ulja s kojima pokušavate otkloniti svoje tegobe, i eterična ulja koja se prodaju po apotekama, dućanima zdrave hrane i raznim drugim mestima – NISU kvalitetna eterična ulja, te ih možete koristiti jedino za pranje podova ili mirisanje toaletnih prostora.

Saša Radulović, aromaterapeut

Izvor: Anias de Moras