GORKI LEK  

Lincura (Gentiana lutea radix, Gentianaceae) ili Srčanik je gorka lekovita biljka i zaštićena vrsta. Rakija od lincure je bio čuveni lek za stomak i imunitet naših predaka.

 

Lincura ili srčanik ili gentiana je zakonom zaštićena vrsta koja je zbog svojih lekovitih svojstva veoma cenjena u narodu ali zbog prevelike eksploatacije lincura je postala ugrožena vrsta. Lincura je zeljasta biljka čiji je koren najcenjeniji deo, pa se koristi kao biljna droga zbog toga što sadrži veliki broj aktivnih jedinjenja (Gentianae luteae radix).

U narodnoj medicini koristi se vekovima, poznata je po svojoj izraženoj gorčini u kojoj se krije tajna njene lekovitosti. Gorštaci su pravili rakiju od lincure i koristili je za stomačne tegobe, imunitet i jačanje srca.

Lincura (Gentiana lutea radix) - gorka lekovita biljka i rakija od lincure

Naučno ime rod kome pripada lincura dobio je po lirskom vladaru Genciju koji je ovu biljku koristio za lečenje kuge dok je ova vrsta dobila ime po izraženo žutoj boji cvetova (lat. luteus = žut). Takođe, lincura se zbog svoje arome dodaje alkoholnim pićima – biterima, što je uticalo da ova biljka gotovo nestane sa svog prirodnog staništa.

Svojom gorčinom lincura stimuliše rad pankreasa i jetre, povećava apetit, poboljšava motilitet creva i apsorpciju hranljivih materija iz hrane i poboljšava opšte zdravstevno stanje organizma.

Neka od lekovitih dejstva lincure su:

· Pozitivan efekat na opšte zdravlje jetre

Koren lincure dokazano poboljšava funkciju jetre. Danas se koristi za zaštitu jetre od uticaja toksičnih jedinjenja (hepatoprotektivno dejstvo), cenjena je zbog pozitivnog efekta na regeneraciju ćelija jetre (hepatociti) i povećanje protoka i produkcije žuči. Poznato je da lincura sprečava razvoj virusa koji napadaju jetru.

Osim nabrojanog, koren ove biljke pokazuje antibakterijska, antifungalna, antiparazitska i antiangiogena svojstva.

Vekovima se gentiana koristila za povećanje apetita, poboljšanje probave i lečenje niza drugih gastrointestinalnih problema kao što su dijareja, bolovi u trbuhu, gorušica, nadimanje, povraćanje.

· Lincura poboljšanje funkcije bubrega

Lincura pomaže u poboljšanju celokupnog zdravlja bubrega. Našem organizmu efikasno omogućava detoksikaciju tako što povećava eliminaciju toksičnih materija putem mokraće. Sam koren ima antiseptička svojstva koja joj omogućavaju da efikasno spreči rast i razmnožavanje patogenih mikroorganizama koji se mogu naći u urinarnom traktu.

· Omogućava održavanje normalne telesne težine

Koren lincure može biti koristan u regulaciji telesne težine. Naime, zahvaljujući svojoj gorčini, kada se koristi u vidu tonika, ova biljka može stimulisati želudačnu sekreciju i niz enzima što rezultuje razlaganjem suvišnih masti i holesterola unetih putem hrane. To dovodi do efikasnog i zdravog gubitka težine koji nije praćen neželjenim efektima, naprotiv.

Poboljšanjem probave hrane kroz digestivni trakt, iako se ne smatra direknim efektom na smanjenje telesne težine, gentiana može poboljšati vaš metabolizam i na taj način indirektno uticati na smanjenje viška kilograma.

· Kontrola nivoa gvožđa u organizmu

Osim navedenih lekovitih dejstva na digestivni sistem, lincura se u Evropi prema određenim zdravstvenim smernicama koristi za lečenje anemije. Lincura stimulacijom digestivnog sistema omogućava bolju apsorpciju gvožđa kao i niza drugih hranljivih materija iz hrane.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Koren lincure poseduje niz jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima koja mogu pomoći vašem organizmu da efikasno ukloni negativne efekte slobodnih radikala u koje između ostalog spada i preveliki gubitak gvožđa, i na taj način ova biljka može pozitivno uticati na nivo gvožđau vašem organizmu.

· Lincura ubrzava regeneraciju oštećene kože

Ekstrakt korena lincure pokazuje antibakterijska svojstva, zbog toga se ovim ekstraktom mogu tretirati manje ogrebotine i površinske rane i efikasno spečiti širenje infekcije. Osim toga, lincura poboljšava prokrvljenost svih delova tela, olakšava dopremanje hranljivih materija i kiseonika do oštećenih ćelija i na taj način ubzava njihov proces oporavka.

Zbog povećanja prokrvljenosti može se koristiti i kod problema sa umorom nepoznatog uzroka koji nije uzrokovan nekim drugim organskim poremećajem.

Lincura je obavezan sastojak Golden Sweden Bittera. Na šta sve deluje Šveden biter pročitajte ovde.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar