KOZMETIKA IZ PRIRODE

Šta je prirodna kozmetika, zašto je dobra kozmetika na bazi prirodnih sastojaka i koji su to bitni sastojci prirodne kozmetike

Zašto je dobra prirodna kozmetika

Svakoga dana većina od nas koristi veliki broj kozmetičkih proizvoda, od sapuna, šampona, kupki, do mleka, losiona i krema, dolazeći na taj način u kontakt sa velikim brojem hemikalija koje ulaze u sastav tih proizvoda. U savremenoj kozmetičkoj industriji koristi se nekoliko desetina hiljada sastojaka od kojih veliki broj njih ima štetan uticaj na ljudsko telo, posebno ako se proizvodi koji ih sadrže koriste duži vremenski period pa se postiže kumulativni efekat.

Šta je Prirodna kozmetika i glavni sastojci prirodne kozmetike

Koža obavija i štiti naše telo i ima veliku sposobnost da potpuno ili delimično apsorbuje sve što na nju nanesemo. Postoje podaci da se 60% onoga što na kožu nanesemo apsorbuje i završi u krvotoku. Uzevši u obzir da je koža naš najveći organ čija je površina oko dva kvadratna metra, količina potencijalno štetnih supstanci iz proizvoda za negu koje koristimo, a koja se kroz kožu apsorbuje i završi u našem telu nije zanemarljiva.

Neka istraživanja govore da prosečna žena tokom svog životnog veka apsorbuje oko 15 kilograma sastojaka krema koje koristi. Velika apsorpciona moć kože koristi se i u terapeutske svrhe, poznati su antiinflamatorni, nikotinski i flasteri protiv bolova.

Verovatno ste već negde pročitali zastrašujuće tekstove o kancerogenim i ostalim štetnim svojstvima pojedinih kozmetičkih sastojaka. Čovečanstvo nije dovoljno ekološki osvešteno, onoliko koliko je daleko otišlo napred u nekim drugim područjima. Svakodnevno, i ne samo preko kozmetike dolazimo u kontakt sa velikim brojem štetnih supstanci.

Istovremeno, svedoci smo velikog povećanja broja obolelih od različitih vrsta kancera, astme, kontaktnog dermatitisa, ekcema i drugih problema sa kožom. Uzevši u obzir sa koliko hemikalija smo okruženi u svakodnevnom životu, od retardanata za tkaninu, preko ftalata u plastičnim masama, izduvnih gasova i drugih zagađivača životne sredine, ima smisla smanjiti unos štetnih supstanci barem preko kozmetike.

Šta je prirodna kozmetika

Da bi neku kremu ili kozmetički proizvod nazvali prirodnim osnovni kriterijum je da svaki sastojak, bilo to biljno ulje, buter, emulgator ili etarsko ulje mora biti prirodnog porekla i da je pri tom svaki od tih sastojaka imao minimalnu dodatnu obradu u odnosu na prirodni izvor. Dakle, prirodni sastojci su oni pronađeni direktno u prirodi, izolovani iz biljaka ili dobijeni od životinja, kao i stene i minerali.

Ako ćemo iskreno, svaki prirodni sastojak mora proći neku vrstu dodatne prerade da bi se iskoristio za proizvodnju kozmetike. Aloja vera se mora iscediti iz sveže biljke, a zatim profiltrirati. Voda se mora profiltrirati, da bi se prečistila od minerala i mikroorganizama. Ulja se moraju cediti iz biljaka. Da bi se dobio shea buter plodovi biljke moraju se sakupiti, oljuštiti, samleti, a zatim presovati, filtrirati i na kraju kristalizovati.

Osim što zahteva sirovine prirodnog porekla prirodna kozmetika podrazumeva i odsustvo genetski modifikovanih organizama, parabena, nanočestica, silikona, parafina, vazelina i drugih derivata nafte, PEG-a, sintetičkih parfema i boja, sirovina životinjskog porekla (izuzev onih koje životinje proizvode kao što su med, vosak i slično).

Prednosti prirodne kozmetike za kožu 

Prirodna kozmetika tretira kožu ne po tipovima, već kao organ sa svojim specifičnim potrebama . Ne postoji ni jedan čaroban kozmetički sastojak koji bi mogao da se meri sa genijalnim regenerativnim mehanizmima koje sama koža poseduje. Kozmetika je tu samo da koži pomogne u procesu ishrane i regeneracije, podstičući njene prirodne funkcije.  Ako na koži iz dana u dan ostavljate sloj veštačkih sastojaka koji koži nisu srodni imaćete samo privid nege, jer će koža zaboraviti na svoju funkciju i neće moći da se izbori sa najmanjom iritacijom.

Imajte na umu da sve što nanesemo na kožu mora proći hidrolipidnu barijeru u površinskom sloju kože da bi došlo do dubljih slojeva i imalo efekat. Većina klasičnih preparata za negu kože bazirana je na parafinskom ulju i drugim derivatima nafte, koji su našoj koži strani, nefiziološki. Kako ih naša koža ne prepoznaje oni ostaju na površini zadržavajući vlažnost, ali u isto vreme zapušavaju pore. To je kao da ste oko sebe obavili sloj tanke plastične folije koji kožu guši i ne dozvoljava joj da diše.

Fiziološki lipidi (masti) penetriraće kroz stratum corneum do dubljih slojeva kože gde će ih ćelije “preraditi”, a zatim vratiti na površinu gde će formirati vodonepropusnu barijeru. Dakle, ako želite da suštinski nahranite vašu kožu, morate je snabdeti prirodnim sastojcima koje koža prepoznaje kao svoje.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Prirodni sastojci su tu da sačuvaju vlažnost, blago neguju i hrane, podstičući vašu kožu na aktivnost. Oni nisu instant rešenje i od njih vam neće koža preko noći postati savršena. Imajte na umu da je potrebno 3-4 nedelje da se završi ciklus obnavljanja površinskog sloja kože, tako da je to minimalni period za proveru delotvornosti bilo koje kozmetike.

Ako prelazite na prirodnu kozmetiku moguće je da će koža burnije reagovati u prelaznoj fazi dok se čisti od toksina nagomilavanih godinama i dok ne počne da izgleda zdravije. Često se dešava da ljudi odustanu od prirodne kozmetike jer nije dala rezultate u očekivanom vremenu.

Ako budete dovoljni strpljivi i uporni rezultati koje ćete postići biće suštinski.

Izvor: AllNaturals.com