VUNENA MAST

Šta je lanolin ili vuneni vosak? Saznajte zašto se ova prirodna mast često stavlja u kreme za bebe i kako pomaže suvoj i oštećenoj koži.

Lanolin (latinski lana – vuna i oleum – ulje) je  žućkasta masna masa koja se dobija iz ovčije vune, upotrebljava se za proizvodnju kozmetičkih i medicinskih masti, kremova, sapuna i dr. Lanolin je prirodna mast, životinjskog porekla koja štiti vunu. Izlučuje se iz masnih žlezda (sebociti) kod ovaca.

Dobija se iz vune ošišane ovce. Izuzetno je hranjiv. Sirov lanolin sadrži približno 5-30% težine od ukupne vune. Nakon pranja runa i centrifugiranja vode u kojoj se runo pralo, dobija se i prerađuje sirovi vuneni vosak. Lanolin se dobija čišćenjem vune pomoću vruće vode, te dodatnim pročišćavanjima kako bi se uklonile nečistoće. Iz vune jedne ovce dobije se prosečno 200-300 ml lanolina.

lanolin

Lanolin je izuzetno korisna prirodna supstanca poznata još od biblijskih vremena. Prvi pomen o korišćenju ove supstance  nalazimo u Bibliji i  drevnim grčkim i rimskim zapisima. Koristio se za ublažavanje ispucale kože ruku.

Lanolin je vosak koji je kombinacija estra masnih kiselina i masnih alkohola. U njemu dominiraju lanolinske kiseline (preko 200 različitih) i lanolinski alkoholi (preko 100 različitih). Alkoholi i kiseline grade estre u lanolinu i smatra se da ih ima više od 10 000 različitih kombinacija. Najviše je holesterola i lanosterola.

Delovanje Lanolina

Lanolin je prirodna mast, koja vunu štiti, a na ljude deluje pozitivno iz nekoliko razloga. On se vekovima koristi u medicini, kao glavni sastojak svih anti-reumatskih krema, nalazi se u kozmetici, sapunima, šamponima i proizvodima za negu beba. Glavna osobina je to da ima antibakterijsko dejstvo.

Univerzalni  je lek za suvu kožu, telo i kosu. Lanolin, u kozmetičkim proizvodima deluje tako da efikasno hidratizuje, čini kožu mekanom i zaceljuje ispucale delove te neguje suvu i ljuskavu kožu. Lanolin pruža idealnu negu za oštećenu kožu i te pruža pomoć kod neurodermatitisa i psorijaze, budući da deluje protivupalno i regeneriše kožu. Prodire duboko u kožu i tako održava vlažnost. Osim toga, lanolin ima vrlo mali alergenski potencijal.

Alkoholi vunenog voska su izolovani delovi sirovog vunenog voska i koriste se kao negujući emulgatori u kozmetičkim proizvodima. Sastoje se uglavnom od sterola a u svom delovanju su slični biljnim sastojcima i poboljšavanju zaštitnu barijeru kože te vežu vlagu u koži. Alkoholi vunenog voska deluju hidratantno te čine kožu mekom i podatnom. U ruževima i balzamima za usne oni pružaju konzistenciju i čvrstoću te podstiču zaceljivanje, a često se koriste i kao baza u mastima.

Lanolin je inače sastojak koji se može naći u skoro svakom proizvodu za negu kože. Pomaže u održavanju kože mekom i elastičnom. Medicinski lanolin je čist, hipoalergijski bakteriostatik. Primena lanolina u kozmetici je nemerljiva. Lanolin neguje, omekšava i hidrira kožu, pomaže njenom održavanju i vraćanju vlažnosti. Efikasan je kod tretmana ispucalih usana, grubih peta, osipa od pelena, svraba i abrazija kože, manjih posekotina i opekotina. Ova mast će vam pomoći ako imate lišajevesuvuispucalu kožu. Možete njome mazati laktove i pete, biće meke.

Takođe je ova mast odlična za negu nežne dečije kože. Može se koristiti i u nezi kose, takođe i za izradu krema za telo, jer odlično povezuje sastojke. Ujedno, naravno, neguje i hrani kožu. Lanolin ima sposobnost vezivanja vlage na sebe, tako da na taj način i koža veže vlagu na sebe, ostaje duže vreme vlažna i ne isušuje se. Prečišćeni lanolin se preporučuje dojiljama za negu bradavica kako bi se sprečila povreda kože i stvaranje bolnih ragada. U pitanju je potpuno prirodan sastojak koji nije potrebno uklanjati sa bradavice pre dojenja.

Cela ideja je zapravo u tome što kada beba redovno sisa na 2 do 3 sata, bradavica može biti suva, iritirana i gubi prirodnu masnoću, stoga je potrebno povremeno koristiti lanolin koji nadoknađuje prirodnu masnoću kože.

Tipična lanolinska krema sadrži 35% lanolina, 30% ulja i 35% vodene faze. Ne treba to shvatiti kao sveto pravilo ali ipak neka vam udeo vodene faze ne prelazi 40% radi dugoročne stabilnosti emulzije. Želite li masniju kremu manji udeo vodene faze i veći udeo lanolina je naravno moguć.

Lanolinske kreme su zbog manjeg udela vodene faze prilično stabilne u smislu mikrobiološkog kvarenja, ipak za bolju stabilnost treba dodati konzervanse. One se pripremaju na sobnoj temperaturi i bez grejanja, zbog toga kažemo da se pripremaju na hladnom što ne znači u ledu.

Preparati sa lanolinom

Lanolinska krema s bademom

Podseća na austrougarske gospođe i prvu anti age kozmetiku. Ulje badema za klasičnu negu kože i večni prijatelj kozmetike, hidrolat ruže spojeni lanolinom.

Dobro izmešajte lanolin a potom i biljno ulje badema da nastane homogena smeša.  Ne sme biti vidljivih grudica lanolina. U čašicu stavite glicerol a potom i hidrolat ruže i promešajte da se glicerol u potpunosti otopi. Potom započnite pravljenje emulzije. Dodajte oko petinu volumena vodene faze i krenite energično mešati sve dok se taj deo vodene faze u potpunosti ne emulgira.

To poznajete po tome što se lanolin i ulje ne odvajaju u komadima i lepe se za posudu. Tada dodajete drugu petinu volumena i ponavljate postupak mešanja dok nije emulgirana cela vodena faza. Dodate tako do kraja vodenu fazu i još mešate dok ne nastane lepa, homogena emulzija.. Punite u posudice.

Lanolinska krema s uljem crne ribizle

Idealna za vrlo osjetljivu i vrlo suvu kožu, odličan izvor esencijalnih masnih kiselina ulja crne ribizale i bez eteričnih ulja. Udruženi s klasičnim sastojcima vlaženja i regeneracije kože koje znamo već iz tonika, aloe vera i dekspantenol.

Dobro izmešajte lanolin  i biljno ulje semenki crne ribizle da nastane homogena faza.  Ne sme biti vidljivih grudica lanolina. U čašicu stavite prvo dekspantenol, potom glicerol i hidrolat rimske kamilice. Zagrevajte  uz povremeno mešanje sve dok se dekspantenol u potpunosti ne otopi.  Ohladite na sobnoj temperaturi.  Potom započnite pravljenje emulzije. Dodajte oko petinu volumena vodene faze i krenite energično mešati sve dok se taj deo vodene faze u potpunosti ne emulgira.

To poznajete po tome što se  lanolin i ulje ne odvajaju u komadima i lepe za posudu. Tada dodate drugu petinu volumena i ponavljate postupak mešanja dok nije emulgirana cela vodena faza. Dodate tako do kraja vodenu fazu i još mešate dok ne nastane lepa, homogena emulzija. Punite u posudice.

Lanolinska krema za regeneraciju i suvu kožu

Stavite u posudu  najprije dekspantenol, potom glicerol i hidrolat. Zagrevajte u vodenu kupku uz blago mešanje sve dok se dekspantenol ne otopi. Izvadite iz vodene kupke i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.  Prvo stavite lanolin. U posebnu čašicu stavite najpre CO2ekstrakt kamilice i CO2 ekstrakt ružmarina a potom i biljna ulja. Ako je ulje gusto i s talogom, otopite ga prethodno u vodenoj kupki. Promešajte ulje i CO2ekstrakte da se otope. Dodajte eterično ulje (oko 5 kapi na 50g kreme).To dobro izmešajte  sa lanolinom da nastane homogena smeša.  Ne sme biti vidljivih grudica lanolina.

Potom započnite pravljenje emulzije. Dodajte oko petinu volumena vodene faze i krenite energično mešati sve dok se taj deo vodene faze u potpunosti ne emulgira. To poznajete po tome što se  lanolin i ulja ne izdvajaju u komadima i lepe  za posudu. Tada dodate drugu petinu volumena i ponavljate postupak mešanja dok nije emulgirana cela vodena faza. Dodate tako do kraja vodenu fazu dok ne nastane lepa, homogena emulzija. Punite u posudice.

Preparati za negu bradavica pri dojenju

Sensilis i Multi-mam lanolin su slične forme, oba su gusta i mogu se zagrejati na toploti tela i tako lakše naneti. Oba imaju slab miris i potpuno su bezopasni za bebe, ne moraju se uklanjati pre dojenja. Bebi uopšte ne smeta kada uzima dojku sa lanolinom. Već posle jednog mazanja, možete primetiti da je koža zaista hidrirana, meka i elastičnija što je bitno za sprečavanje stvaranja pucanja kože.

BabyLove mast za bradavice, pored čistog lanolina sadrži i suncokretovo i kokosovo ulje. Dosta je tečniji od prethodna dva opisana pa je možda lakši za nanošenje. Isto sasvim lepo neguje grudi i čini ih mekšim. Sensilis lanolin i Multi-Mam lanolin  štite od ragada, čine kožu elastičnijom,  zamenjuju i nadoknađuju prirodnu masnoću kože koja se gubi dojenjem.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar