KADULJA

Žalfija (Salvia officinalis) ili Kadulja je lekovita biljka prirodni antiseptik i antibiotik. Za šta je sve žalfija dobra?

 

Sam naziv Žalfija na latinskom Salvia officinalis potiče od reči salvare, što znači spasiti, izlečiti, jer su je još stari Rimljani veoma koristili u lečenju raznih bolesti. Na engleskom reč za žalfiju je Sage,  označava mudrost, a koristili su je za stimulisanje koncentracije, za povećanje pamćenja, a smatra se da doprinosi i dugovečnosti.

Žalfija je višegodišnji, jako aromatičan, razgranat polužbun, sa uspravnim stabljikama, debelih listova srebrno sive do sivozelene boje.

Lekovita Žalfija (Salvia officinalis) biljka spasa poznata i kao Kadulja

U narodnoj medicini koristi kao lek za upalne procese creva, želuca, jetre, bubrega, žuči i mokraćnih puteva.  Karlo Veliki je znao za njenu lekovitost, pa je zakonom naredio da svi manastiri moraju da uzgajaju po stotinak različitih vrsta lekovitih biljaka, od kojih je na prvom mestu bila upravo žalfija.

Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen list  i etarsko ulje.

Hemijski sastav žalfije:   List sadrži 1-2,5% etarskog ulja čiji su glavni sastojci tujon, cineol i kamfor.

Sastojak je mnogih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upala, zbog sastojka tanina koji jača sluzokožu i etarskog ulja koje deluje antiseptično. Kod žalfije su lekoviti list i mlade grančice, a da bi se sačuvali svi korisni sastojci treba ih brati pre cvetanja. Listovi su bogati ugljenim hidratima, celulozom, taninima i belančevinama. Osim ovih organskih jedinjenja sadrže i mnogo gvožđa i kalcijuma, a posebno su bogati vitaminom A. Ipak, najvažnije od svih sastojaka je etarsko ulje.

Upotreba žalfije: Žalfija ima opasan otrov tujon u sebi, zato se ne pije kao običan čaj. Koristi se samo spolja za ispiranje. Ako želite da pijete čaj, onda morate 20 minuta da kuvata žalfiju u ključaloj vodi da bi se dezintegrisao opasan tujon.

Smatra se jednim od najboljih prirodnih antibiotika i antiseptika. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. Tanin iz žalfije jača sluzokožu, dok etarsko ulje deluje antiseptično. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra.

Primenjuje se i kod toplotnih talasa u klimaksu, poremećaja menstruacije, za jačanje nerava,  pročišćavanje jetre, kod reumatizma. Listovi žalfije su korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Leči neprijatan zadah iz usta.

Primenjuje se i kao začin u kulinarstvu. Odlična za disajne puteve, najbolja za infekcije u ustima, smanjuje temperaturu i bolove, a povećava i koncentraciju. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Koristi se za smanjenje lučenja pljuvačke kod Parkinsonove bolesti. Dojilje koje žele da prestanu sa dojenjem koriste je svakodnevno za zaustavljanje produkcije mleka. Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Takođe i kao opšti tonik kod umora i oslabljenog imuniteta.

Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti. Lekoviti sastojci žalfije deluju antibakterijski, protivupalno, površinski skupljaju tkivo i smanjuju lučenje znoja. U obliku vodenog ekstrakta i tinkture, list žalfije se primenjuje spolja za ispiranje i premazivanje sluznica kod zapaljenja usta i grla. Čaj od žalfije pije se kod poremećaja varenja i povećanog lučenja znoja.

Narodna medicina žalfiju preporučuje i kao lek za potenciju. Vino spremljeno od kvalitetnog domaćeg vina, žalfije, ruzmarina i meda nije dobro samo za potenciju, već i za oporavak organizma kod rekonvalescenata. Žalfija ima osobinu da steže, zbog čega je kao čaj izuzetno efikasna kod dijareje, kao i bolova i grčeva u želucu. Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospešuje izbacivanje sluzi. Delotvornost žalfije koju su još pre više vekova preporučivali travari, dobila je i zvaničnu potvrdu naučnika da poboljšava pamćenje.

Naučnici iz Njukastla dokazali su istraživanjem da ispitanici koji su stalno uzimali ulje žalfije pokazali bolje rezultate u testovima pamćenja. Nakon toga postala je zanimljiva za dalja istraživanja kao potencijalni lek za Alchajmerovu bolest. Naučnici veruju da žalfija poseduje antioksidansne, protivupalne i hormonima slične karakteristike, koje mogu da pomognu u lečenju ove bolesti. U narodnoj medicini koristi se kod svih vrsta prehlada i gripa.

Upotrebljava se i za čišćenje krvi, ali i protiv svih zapaljenja, počevši od ždrela i unutrašnjih organa, pa sve do bešike i vaginalnih upala. Kao začin u kulinarstvu utiče na procese varenja i lučenje žuči. Žalfija deluje i spazmolitično, odnosno opušta mišiće.

Zbog svog antimikrobnog delovanja koristi se u antivirusnim mastima protiv herpesa.

Ima antibakterijsko i antigljivično delovanje, a poznato je da služi za pročišćavanje krvi, izbacivanje sluzi i drugih štetnih materija iz organizma. Odlična je i kod prehlada, pročišćavanja sinusa i smanjivanjem bola pri upali uha.

Za žene, žalfija ima mnoga pozitivna dejstva. Osim što pomaže u smanjivanju menstrualnih bolova, podstiče i rad materice i dobijanje redovne menstruacije. Čaj od žalfije je poznat kao sredstvo za prevenciju pobačaja.

S druge stane, ako se pije u poslednjem mesecu trudnoće može da utiče na stimulisanje kontrakcija i olakša porođaj. Pomaže i u regulisanju lučenja polnih hormona. Žalfija za lice se može da se koristi pri problemima s aknama i mitiserima, pa se od nje mogu praviti razne maske za lice. Efikasna je u nezi masne kože, a istovremeno vrlo blaga za lice. Pročišćava limfu i čini kožu lepšom i vitalnijom. Korisna je protiv celulita i koristi se za detoksikaciju kože.

Ograničenja u upotrebi: Žalfija je univerzalna lekovita biljka ali nije poželjno da je koriste trudnice, dojilje i epileptičari.

Moguće nuspojave kod prekomernog korištenja:

Čaj od ove biljke  ne treba piti duže od dve nedelje zbog mogućeg ispoljavanja toksičnih efekata usled prisustva otrova tujona. Ne preporučuje se dugotrajno i kontinuirano konzumiranje čaja, jer može da dovede do konvulzija u vidu frasa. Najbolje je kada se nakon konzumiranja od tri nedelje napravi pauza od barem dve sedmice.Takođe ne bi trebalo da pijete više od tri šoljice čaja dnevno, jer bi to moglo da uzrokuje bolove u želuca. Jedna od neprijatnih nuspojava pri dugotrajnom grguljanju čaja od žalfije jeste promena boja zuba.

BioImunitet kapi za imunitet

Recepti sa žalfijom:

Od livadske žalfije mogu da se prave različiti lekoviti recepti: čaj, odvar, tinktura, ulje, obloga, kupka, maska za lice, rakija, vino i sirup.

Čaj od žalfije

Ovaj čaj se priprema vrlo jednostavno. U 250 mililitra ključale vode staviti jednu kašičicu osušene žalfije, pa ostaviti da se kuva oko tri minuta. Kada se skloni s vatre, treba da odstoji 10 minuta, a zatim treba procediti čaj. Pije se do tri šoljice dnevno, u zavisnosti od toga za koju tegobu ga koristite. Bitno je da čaj pijete u gutljajima, kako bi vaše telo zapravo dobilo sva lekovita svojstva. Čaj se može koristiti pri upalama grla i kao pomoć pri iskašljavanju, ali i u svim dentalnim problemima. Ako se koristi za rešavanje zadaha ili upale desni, potrebno je grguljati čaj u ustima i ispljunuti. Kad ga koristite za upale grla, zasladite ga medom od maslačka i jako brzo ćete osetiti olakšanje.

Tinktura od žalfije

Kako biste pripremili tinkturu od žalfije, biće vam potrebna domaća rakija ili decilitar 70-procentnog etilnog alkohola i 20 grama usitnjenog lista žalfije. U staklenu posudu stavite žalfijin list i prelijte alkoholom. Ostavite da tako stoji na toplom i tamnijem mestu oko mesec dana.  Procedite i premestite u tamnu bocu. Koristite je tako da do 15 kapi stavite u vodu ili čaj i time ispirate ili grguljate usnu šupljinu. Tinktura od žalfije je odlična za gotovo sve probleme. Ne preporučuje se samo deci i trudnicama, zbog jakog svojstva.

Rakija od žalfije i meda

Slično kao i kod tinkture, biće vam potrebno oko 1,5 litar domaće rakije (najbolja je lozovača jer je neutralnog ukusa) i oko 5 šaka listića žalfije. Potopite listove u rakiju i ostavite da tako stoji oko tri nedelje. Procedite nakon što je odstajalo, pa pomešajte sa 1 kilogram meda od kestena ili bagrema. Ovu količinu možete da rasporedite u tri boce zapremine jedan litar. Ostavite da tako „sazreva“ još dve nedelje i svako malo protresite i okrenite. Kada se pije rakija od žalfije, to treba da bude u malim količinama, a najbolje je držati je u frižideru.

Piling za lice od žalfije

Žalfija je odlična za detoksikaciju kože, pa od nje mogu da se prave maske i piling za lice koji rešavaju nečistoću na licu i smanjuju pojavu akni i mitisera. Sastojci: 2 dl vode, 3 kašike ovsenog brašna, 3 kašike sitno mlevenih badema, 1 kašika suvih listova žalfije. Pre nego što ih pomešate sa ostalim sastojcima, listove žalfije prelijte vrelom vodom i procedite nakon deset minuta. Ovseno brašno i bademe pomešajte u mekanu smesu pa u to stavite čaj od žalfije. Stavite smesu na lice i lagano utrljajte. Prođite lagano preko celog lica, pa isperite mlakom vodom.

Ravnoteža hormona

Kašičicu suve žalfije treba preliti sa dva decilitra ključale vode. Kada odstoji pola sata popijte. Čaj se pije 21. dan, a reguliše hormone u pubertetu i u klimaksu.

Obloge za rane

Listove sveže žalfije treba izgnječiti i staviti na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu. Rana ili čir se previjaju uveče, a ujutro treba skloniti oblogu.

Bolovi u želucu

Kašiku svežih cvetova žalfije treba preliti litrom provrele vode. Ohladi se i procedi, pa se pije po kašičica pre jela.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Sapun za lice

Oko 150 grama dečjeg sapuna sa izrenda, pa ugreje i dodaju tri kašike limunovog soka i dva decilitra hladnog čaja od žalfije. Sve se to neprestano meša drvenom kašikom. Kada se smesa ohladi, treba dodati dve kašike usitnjenog suvog lišća žalfije i deset kapi žalfijinog, maslinovog ili bademovog ulja. Od smese mogu da se oblikuju dva-tri sapuna.

Obloge za akne

U pola litre kipuće vode treba popariti tri velike kašike žalfijinog lišća, poklopiti i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro se tečnost procedi i sipa u čistu staklenu flašu sa poklopcem. Ovom tečnošću se umiva lice sa ekcemima i aknama, ali i čiste rane ili čirevi.

Vino protiv anemije

Kašičicu žalfije treba prokuvati u šolji crnog vina, procediti i piti nedelju dana. Ovo piće će okrepiti rekonvalescente, a odlično je za anemiju.

Grčevi u stomaku

Deset grama suvog cveta treba preliti litrom provrele vode, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Kada se procedi pije se jedna kašičica pre jela.

Urinarni problemi

Veliku kašiku mešavine jednake količine žalfije, breze, medveđeg grožđa, belog sleza i preslice treba popariti sa pola litra provrele vode. Ostavi se preko noći i pije narednog dana umesto vode.

Protiv stresa

Suva žalfija pomaže ljudima pod stresom i onima koji su doživeli šok. Kašičica suve žalfije posle jela se žvaće i proguta, a delovanje će se osetiti već posle sat vremena. Žalfija ne sme da se žvaće duže od sedam dana.

Protiv gripa

Dve šolje toplog žalfijinog čaja dnevno sprečavaju grip ili prehladu. U litar slatkog vina može da se potopi 80 grama žalfije, ostavi se deset dana i povremeno meša. Pola čašice svakog jutra ojačaće organizam i sprečiti grip.

Jači desni

Svežim listovima žalfije treba trljati desni i prestaće krvarenje. Takođe, usta sa ranicama mogu da se ispiraju čajem od tri velike kašike žalfije, koje se preliju sa pola litre prokuvane vode.

Milan Popović