EKSTRAT KORENA MAKE

Zlatna Maka latinski (Lepidium meyenii) je prirodni afrodizijak za žene i muškarace, kao i ublaživač simptoma menopauze. Kako se koristi koren Zlatne Make za zdravlje

 

Zlatna Maka – (Lepidium meyenii, Brassicaceceae)

Zlatna Maka je krtolasto povrće slično rotkvici iz familije Brassicaceae. Poreklom je iz Južne Amerike, ali se najčešće gaji na području Perua. Najbolje uspeva na visokim nadmorskim visinama, najčešće na Andskim visoravnima i to na oko 4000 metara nadmorske visine.

Izuzetno velika  otpornost na  UV zračenje visoke energije i na veoma niske temperature omogućili su ovoj biljci da uspeva u tako surovim uslovima. U celom svetu, ona je jedina poznata kultivisana biljka za ljudsku ishranu, koja raste na takvim visinama.

Šta je Zlatna Maka (Lepidium meyenii) - kako se koristi koren Zlatne Make

Postoje tri glavna varijeteta ove biljke koji se neretko uzgajaju iz komercijalnih razloga i to su žuta ili zlatna, crna i crvena maka.

Ova biljka, odnosno njen koren zbog njegovih lekovitih svojstva koristio se još od davnina na područjima Anda. Naime, pronađeni su ostaci ove biljke u drevnim građevinama Inka. Oni su ovu biljku poznavali kao sveti koren i upravo ova biljka je korišćena kao žrtva bogovima.

Pripadnici peruanskog naroda Kečua duboko veruju da je maku stvorila boginja Inka Pačamama, majka Zemlje. Ovoj boginji stanovnici Perua kao izraz zahvalnosti što im je podarila maku i danas vrše razne obrede. Preparati na bazi make koji se preporučuju svim osobama oba pola su tečni ekstrakt ili nešto ređe, kapsule.

Osnovne karakteristike make koje je čine veoma cenjenom i lekovitom su:

· Veoma visoka nutritivna vrednost

Koren make je vrlo hranjiv i odličan je izvor važnih esencijalnih vitamina i minerala. Korijen make je dobar izvor ugljenih hidrata, vlakana i proteina, pritom ne sadrži puno masti. Od esencijalnih amino kiselina sadrži aspartansku i glutaminska kiselinu, glicin, arginin,serin, valin i lizin. Od masnih kiselina sadrži linoleinsku, palmitinsku i oleinsku kiselinu.

Zlatna Maka svoje dejstvo ostvaruje zahvaljujući kombinaciji navedenih nutritivnih elemenata kao i jedinstvenih jedinjenja, koje se nalaze samo u zlatnoj maki, i to su alkaloidi pod nazivom makaidi i makaeni. Takođe je izuzetno  bogata vitaminima i mineralima, poput vitamina C, vitamina B kompleksa (B1, B2, B12), vitamina E, zatim mikro i makro elementima (kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, jodom, gvožđem).

Sadrži različita biljna jedinjenja sa velikim brojem lekovitih dejstva, uključujući glukozinolate i polifenole koji imaju antioksidativnu ulogu i štite organizam od štetnog efekta slobodnih radikala.

· Koristi se kao afrodizijak kod muškaraca i žena

Maka ima vrlo dugu istoriju upotrebe kao afrodizijaka kod muškaraca i kod žena. Tačan mehanizam na koji fitohemikalije iz ove biljke povećavaju libido nije u potpunosti rasvetljen, ali je poznato da dolazi do uticaja na hipotalamus-hipofiznu osovinu. Maka ne sadrži biljne hormone i ne deluje povećanjem nivoa polnih hormona poput testosterona ili estrogena.

Poznato je da Zlatna Maka sadrži dve glavne grupe jedinjenja koji su jedinstveni za maku, makamide i makaene za koje se veruje da ostvaruju ovo dejstvo.

GoldenSwedenBitte-728x90

· Maka reguliše hormonski disbalans i ublažava simptome menopause

Određene komponente ove biljke deluju na hipofizu i hipotalamus, glavne centre koji regulišu rad endokrinog sistema, maka direktno utiče i na sve žlezde sa unutrašnjim lučenjem regulišući na taj način nivo svih hormona u krvi. Zlatna Maka veoma efikasno održava nivo hormona kod starijih i mlađih osoba oba pola.

Hormonalni disbalans je bolest modernog vremena koja je prouzrokovana porastom stresa i promenom uslova života čoveka danas. Neke od savremenih bolesti i simptoma koje mogu biti uzrokovane poremećajem na nivou hormona su depresija, nervoza, anksioznost, hronični umor, problemi sa spavanjem, smanjenje libida, impotencija, neplodnost, bolne menstruacije, menopauza.

Primenom ekstrakta make mogu se očekivati pozitivni efekti na sprečavanje nastanka nabrojanih simtoma i stanja. Zlatna maka deluje i na povećanje energije i izdržljivosti, poseduje i adaptogena svojstva i zbog svega navedenog može se preporučiti svim osobama.

Zlatna Maka se generalno smatra bezbednom biljkom ali osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom trebali bi biti oprezni pri njenoj primeni. Povećan oprez pri primeni se preporučuje i kod trudnica.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar