BROCCOLO

Koje su prednosti po zdravlje ako jedemo Brokoli (Brassica oleracea)? Kako su povezani brokoli i starenje – antioksidativno dejstvo brokolija

 

Brokoli (Brassica oleracea) kao lekovita biljka i poznato povrće ime je dobila od italijanske reči broccolo što u prevodu na srpski znači granati kupus. Brokoli predstavlja jednu od najlekovitijih biljaka koje se mogu naći u vašoj kuhinji. Kao bliski rodjak ima slična lekovita svojstva kupusa.

Brokoli (Brassica oleracea) i da li postoje lekovita svojstva brokolija

Ipak, pri velikom unosu treba biti oprezan budući da svakodnevna dugogodišnja ishrana brokolijem i drugim zelenim povrćem može dovesti do razvoja hipotiroidizma i gušavosti.

Brokoli predstavlja namirnicu koja je posebno značajna za osobe koje žele izgubiti višak kilograma jer sadrži malo ugljenih hidrata, a a pri tom je veoma bogata vitaminima, mineralima i drugim esencijalnim materijama.

U sastavu brokolija su kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum, magnezijujm, gvožđe, mangan, cink, hrom, vitamine  A, E, K, C, B1, B2, B6, B9, velike količine flavonoida, enzima i drugih biološki aktivnih jedinjenja.

Zdravstveni benefiti brokolija

Brokoli možete konzumirati u njegovom sirovom ili kuvanom obliku. Kuvani brokoli je prvi izbor za ishranu jer ima slabiji potencijal izazivanja navedenog problema sa štitnom žlezdom.

Ipak tokom kuvanja se broj hranljivih materija može redukovati, pa je brokoli najbolje jesti umereno u sirovom stanju ili nakon vrlo kratkog kuvanja na pari.

Ovo povrće u sebi sadrži veliki broj fitohemikalija koje ispoljavaju antioksidativna svojstva tako da sprečavaju nastanak i razvoj raznih oboljenja i infekcija tako što eliminišu negativne efekte slobodnih radikala.

Iz navedenih razloga smatra se da ova biljka može biti efikasna u prevenciji kancera, pogotovo raka dojke i debelog creva.

Zbog visokog sadržaja C vitamina, određenih aminokiselina i cinka brokoli jača vaš imuni sistem, čuva organizam od toksičnog efekta slobodnih radikala i podstiče eliminaciju mokraćne kiseline.

Visok nivo kalijuma u brokoliju može ispoljiti povoljan efekat na zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema i može uticati na regulaciju povišenog krvnog pritiska.

Kao i njegov rodjak kupus, brokoli je odličan za smirenje gastritisa i viška želudačne kiseline.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Starenje i brokoli

Kontinuiranim unošenjem malih količina ovog povrća znatno se može usporiti proces starenja organizma.

Kod žena u menopauzi brokoli može biti veoma korisna namirnica jer vitamin K, kalcijum, magnezijum i fosfor koji se u velikoj količini nalaze u sastavu ove biljke povoljno deluju na zdravlje i čvrstinu kostiju i veoma su efikasni u prevenciji nastanka osteoporoze.

Osim navednih materija, u naučnim studijama je pokazano da brokoli poseduje biološki aktivna jedinjenja koja efikasno utiču na razvoj osteoporoze, do sada je nepoznat tačan mehanizam ovog efekta i nije izolovana supstanca koja je najodgovornija za ovaj efekat.

S obzirom na to da je brokoli veoma dobar izvor folne kiseline ovo povrće se preporučuje i trudnicama. Nedostatak folne kiseline kod trudnica može dovesti do nastanka defekta nervne cevi (spina bifida) kod deteta.

Iz istog razloga i kod starijih, redovnom upotrebom ove biljke može se očekivati smanjenje rizika od nastanka Alchajmerove bolesti.

Brokoli sadrži dosta biljnih vlakana koja olakšavaju i poboljšavaju varenje i na taj način sprečava nastanak opstipacije pogotovo kod starijih osoba.

Ovo povrće je dobro i za prostatu, jer fitonutrijenti iz brokolija, soje, paradajza i karfiola deluju protektivno na uvećanje prostate.

BioProstata kapi za prostatu

Antioksidativono delovanje brokolija

Postoje naučni dokazi koji pokazuju da brokoli poseduje veliki broj različitih antioksidanasa. U jedinjenja sa najizraženijim efektom spada pre svega indol-3-karbinol, koji pokazuje veliki potencijal u prevenciji hormonski zavisnih kancera dojke i prostate.

Osim antioksidativnog i antikancerogenog dejstva, indol-3-karbinol pokazuje i antiaterogeni efekat. Sulforafan je drugi antioksidans od važnosti koji pokazuje slične efekte.

Sulforafan je sekundarni antioksidans, što znači da učestvuje u potencijaciji antioksidativnog dejstva sličnih materija kao što su vitamina E i koenzima Q10, takođe, učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i smanjuje negativne posledice oksidativnog stresa.

Brokoli sadrži i dobro poznat antioksidans beta-karoten koji usporava oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, pre svega ćelija oka i usporava starenje.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar