ZAMENA IDENTITETA

Ruski matematičar Nikolaj Zak i gerontolog Valerij Novoselov tvrde da je Francuskinja Žana Kalman neopravdano upisana u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao najstarija žena koja je ikada živela.

 

U Ginisovoj knjizi svetskih rekorda stoji da je Žana Kalman rođena 21. februara 1875. godine u francuskom gradu Arlu i da je preminula 4. avgusta 1997. godine u domu za stare osobe u svom rodnom gradu.

žana kalman

Međutim, Zak i Novoselov sada tvrde da je toga dana u Arlu zapravo preminula njena 99-godišnja ćerka Ivon, koja je preuzela majčin identitet nakon što je prava Žana preminula još 1934. godine. Prema članku koji je objavio ResearchGate, Ivon je majčin identitet preuzela kako porodica ne bi morala da plati porez na nasledstvo.

Ruski naučnici su svoje tvrdnje potkrepili dokazima među kojima se našla i lična karta koja je 30-ih godina izdana Žani. Visina i boja kose koju je Žana imala u kasnijoj fazi svog života ne odgovaraju podacima na toj ličnoj karti.

Zatim, Novoselov kaže da se muž Ivon Kalman, Jozef Čarls Frederik Bilo nije ponovno ženio, uprkos tome što je u trenutku navodne smrti svoje tadašnje supruge imao svega 42 godine.

– Spominjalo se da se jako dobro slagao sa Žanom te da su njih dvoje zajedno odgajali Ivoninog sina Frederika Žana Pola – rekao je Novoselov i dodao da je proverio rodni list kućne pomoćnice koja je Žana navodno vodila u školu.

– Ispada da je ona bila 10 godina mlađa od Žane, što znači da je ona jedino mogla u školu voditi svoju ćerku Ivon.

Zak i Novoselov ističu da je većina ličnih dokumenata koje je posedovala Žana uništena, a ne predata arhivu u Arlu. Prema njima, to znači da porodica nešto skriva.

Francuski gerontolog Žan-Mari Roben, koji je tokom 90-ih godina prošlog veka pomogao da se verifikuje starost Žane Kalman, kaže da su tvrdnje ruskih naučnika besmislice.

– Sve to je vrlo klimavo i nije bazirano ni na čemu – rekao je Roben i dodao da bi takvu laž bilo gotovo nemoguće održati više od osamdeset godina.

– Ovakva se tvrdnja može proveriti jedino ekshumacijom tela – zaključio je Roben.

U slučaju da je porodica Kalman zaista lagala, najstarija osoba koja je živela na Zemlji postala bi Amerikanka Sara Knaus, koja je u trenutku smrti 1999. godine imala 119 godina.

Izvor: Jutarnji.hr