PEČURKAMA PROTIV MALIGNITETA

Koje su najpoznatije lekovite gljive za rak? Zašto baš ove medicinske pečurke protiv raka imaju takav efekat na kancer?

 

Lekovite gljive su najstarije sredstvo „prirodne medicine“, poznato čovečanstvu. Gljive poput Reiši ili Šiitake upotrebljavane su još pre 6000 godina u Aziji kao prirodni lek. U ono vreme ove lekovite gljive, koje još nisu mogle biti gajene, bile su veoma retke i zbog toga su bile veoma skupe. Danas se koriste kao medicinske pečurke za lečenje mnogih bolesti.

One su upotrebljavane kao lek protiv bolesti, ali i kao sredstvo koje je sprečavalo bolesti. Zbog širokog spektra delovanja, medicinske pečurke nikada nisu zaboravljene.

Medicinske pečurke protiv raka - najpoznatije lekovite gljive za rak Ćuranov rep trametes versicolor

Danas, u naše vreme one se istražuju detaljno u celoj Aziji, ali i u SAD. Rezultati su fascinantni. Oni naučno dokazuju ono što je ljudima bilo poznato hiljadama godina. Najfascinantniji su rezultati kod onkoloških oboljenja. Pre svega u Aziji i SAD neke od lekovitih gljiva postale su standardna prateća terapija uz lekove propisane od zvanične medicine protiv raka.

Da bi se shvatio mnogostrani spektar delovanja medicinskih gljiva, treba da se zna da se gljive, za razliku od medikamenata, ne bore protiv bolesti, već deluju u pravcu jačanja organizma. One moduliraju efektivno takozvanu homeostazu, koja vraća ravnotežu mineralnih materija, enzima, hormona, vode, elektrolitne ravnoteže i imuno ćelije.

  • Čaga

Čaga je parazitska gljiva koja raste na brezama. Ona bukvalno ubija drvo jer vadi iz njega najvažnije hranljive sastojke. I baš zbog toga čaga postaje pravo „skladište“ za vitamine, minerale i lekovite supstance. Zapravo, Čaga je rak na brezi a lek protiv raka za čoveka.

Raste u šumama breze širom Severne i Istočne Evrope , Rusije i Koreje. Hiljadama godinama čaga se koristi širom Evroazije, gde je zbog svoje lekovitosti bila poznata i pod nazivima “ dar od Boga “ i “ kraljica bilja “. Njena lekovitost dokumentovana je u najstarijem službenom popisu lekovitih supstanci, kineskoj knjizi Jinga, staroj 2300 godina.

Zahvaljujući raznovrsnim i sveobuhvatnim lekovitim svojstvima prozvana “ nadmoćnom biljkom “. Istraživanja su pokazala da je čaga prepuna lekovitih i čudotvornih, bioloških aktivnih materija, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka.

Postala je prava senzacija zahvaljujući ruskom nobelovcu Aleksandru Solženjicinu, koji je opisao u svojoj knjizi kako je izlečio rak pomoću brezove gljive. Naučnici su dokazali da se aktivni sastojci čage efikasno bore protiv mnogih bolesti i produžavaju život čoveka.

U zatočeništvu Solženjicin se teško razboleo. Lekari su mu dijagnostikovali rak želuca u trećem i četvrtom stadijumu. Zatvorenik je bio operisan, pa je nakon kratkog tretmana pušten iz logora. Njegovo stanje se uskoro pogoršalo, pa je Solženjicin otišao da se leči na Odeljenje za rak medicinskog instituta u Taškentu. Tamo je na njemu sprovedena zračna terapija, ali je pored toga, Solženjicin samostalno pravio za sebe i čaj od čage.

O čudotvornoj gljivi, koja raste na brezama, pisac je saznao od drugih pacijenata Odeljenja za rak. Oni su mu ispričali o ruskom doktoru Maslenjikovu, koji je godinama proučavao lekovita svojstva čage. Doktor Maslenikov je je tokom mnogih godina  lečio lokalno stanovništvo i primetio je da među njegovim pacijentima nikad nije bilo obolelih od raka. Počeo je da istražuje navike meštana i otkrio je da oni  prave napitak od čage. Doktor Maslenikov je počeo da istražuje svojstva čage.

Onkološki bolesnici su dolazili kod doktora Maslenikova iz celog Sovjetskog Saveza,  čekali  danima, samo da bi došli do čudesnog leka. Mnogi od njih su ozdraveli. Jedan od izlečenih pacijenata je bio i Solženjicin, koji je od Maslenikova dobio čagu i recept isceljujućeg čaja. Ruski pisac je posle toga živeo još pola veka i umro je u 90. godini. Za svoju knjigu, u kojoj je ispričao istinu o životu u logorskom zatočeništvu, Solženjicin je dobio Nobelovu nagradu.

U sastavu čage nalaze se fenolni jedinjenja, melanin, triterpenoid i betulinska kiselina zaslužna za pobedu ove biljke nad najmucnijom bolešću današnjice, rakom. Čaga je prirodni borac protiv gotovo svih vrsta tumora zahvaljujući upravo betulinskoj kiselini, koja sprečava razvoj raka i uništava kancerogene ćelije, pritom ne dirajući zdrave.

Čaga vrlo efikasno, prema svedočanstvima i istraživanjima ruske nauke deluje protiv raka dojke, jajnika, vrata maternice, prostate, pluća, želuca, slezine, mozga i timusa te leukemije te svih vrsta melanoma i limfoma. Ona svojim moćnim protivupalnim dejstvom i mehanizmom apoptoze uništava deformisane ćelije.

BioImunitet kapi za imunitet

Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se čagina kiselina, koja prema tvrdnji ruskih naučnika normalizuje metabolizam i lekovito deluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.

Korisna je i kao dodatak konvencionalnim sredstvima za hemoterapiju, jer ublažava njihove nuspojave i jača imunitet. Čagina lekovitost je antioksidativna, antikancerogena, antireumatska , antivirusna, analgetska i protivupalna a što ju definitivno svrstava među najlekovitije plodove našeg planeta. Istraživanja sovjetskih naučnika su pokazala da čaga ima moćno imunomodulirajuće dejstvo. Ona sadrži veliku količinu jakog antioksidansa superoksid-dismutaze, koji štiti organizam od slobodnih radikala i produžava životni vek čoveka.

  • Reiši gljiva

Pečurka Reiši je prirodni lek koji pomaže u borbi protiv raka. Ova gljiva je jedna od jakih boraca protiv raka, može da se sprema u vidu čaja ili tonika. Naučno je dokazano da je napitak od ove pečurke odličan za jačanje imuniteta i uništava kancerozne ćelije – poznata je kao prirodni lek za rak.

Ova zdrava medicinska pečurka bogata je vitaminima C, D i B grupe, kalcijumom i fosforom. Reiši gljiva pomoću svojih antitumorskih jedinjenja – biomodulatora, pokreće imuno-biološke reakcije organizma: jača ili ponovo uspostavlja imunološke funkcije organizma, zaustavlja razvoj ćelija tumora ili ih modifikuje kako bi ih odbrambeni sistem organizma lakše prepoznao i uništio.

Hemoterapija i zračenje imaju mnogobrojne neželjene efekte na naš organizam. Gljiva reiši može da se koristi tokom hemoterapije i zračenja jer umanjuje neželjene efekte poput iscrpljenosti, gubitka apetita i podložnosti infekcijama. Protiv raka se bori uz pomoć vitamina B17.

  • Pečurka “Ćuranov rep”

Čudotvorna turska pečurka Ćuranov rep (Trametes versicolor) je super-punjač za imuni system. Izuzetno je lekovita, po svom obliku i bojama podseća na rep divljeg ćurana koji vodi poreklo iz Turske. Već dugo se koriste u Kini i Japanu. U Kini ih zovu Iun Zhi a u Japanu su poznate kao Kavaratake.

Ona ispravlja imune nedostatke, može povećati vaš imuni sistem tako značajno, da će čak izlečiti tumor dojke. Studija Univerziteta u Minesoti i Bastir Univerziteta je pokazala da pečurka u liofiliziranoj formi dramatično poboljšava funkciju imunog sistema ženama koje su čak u trećem stadijumu raka dojke. Istraživači su otkrili da se imuni sistem pojačava posle korišćenja dnevne doze. Oni takođe nisu uočili nikakve štetne, sporedne efekte po žene.

GoldenSwedenBitte-728x90

Rak je poznat po svojoj sposobnosti da izbegne imunu detekciju. Kada pacijenti uzimaju  ove medicinske pečurke, imuni sistem povećava populaciju NK ćelija i u njima odgovarajući CD8 glikoprotein, poboljšavajući njihove sposobnosti da otkriju i da se vezuju za mesta receptora na stromi tumora, što omogućava NK invaziju.

Tako upotreba ove lekovite gljive kao dodatak terapiji ili preventiva može pomoći mnogim pacijentima i značajno uvećati šansu da se izbore sa ovom opakom bolešću”. Rezultati istraživanja turskih pečuraka u odnosu na rak dojke samo su još jedan dokaz prirodnog lečenja. Telo ima neverovatnu sposobnost za izlečenje i balans kada se nalazi u pravom okruženju i uz malu pomoć prirode.

Milan Popović