ANTIVIRUSNE NAMIRNICE

Postoje prirodni načini za jačanje imunog sistema kako bi naš organizam mogao da se brani od bilo koje vrsta virusa. U antivirusne namirnice spadaju beli luk, zeleni čaj, šitake pečurka…

Virusi su odgovorni za mnoge zarazne bolesti, uključujući grip i tuberkulozu. Zbog sve većih globalnih putovanja, virusne epidemije često predstavljaju ozbiljnu pretnju za javno zdravlje.

antivirusne namirnice

Trenutno se koronavirus (COVID-19) brzo širi na čitavoj planeti. Iako bolest ima nizak postotak smrtnosti u odnosu na sezonski grip ili tuberkulozu, zdravstveni radnici primećuju da je zdrav imunološki sistem prva linija odbrane od ove pošasti.

Srećom, postoje prirodni načini za jačanje imunog sistema svakog od nas. Na primer, jedenje uravnotežene ishrane osigurava da telo prima važne hranljive sastojke. Međutim, jačanje imunog sistema zahteva više od konzumiranja uobičajene hrane.

Evo nekoliko prirodnih proizvoda koji mogu da se svrstaju u prave antivirusne namirnice, jer imaju supermoćna svojstva koja mogu da pomognu našem imunološkom sistemu da se odbrani od virusa.

Beli luk

Beli luk je snažno antivirusno, antibakterijsko i antigljivično povrće. Ojačava imuni sistem protiv blagih infekcija, poput obične prehlade, stimulišući proizvodnju belih krvnih zrnaca. Njegova antivirusna svojstva omogućavaju mu da pomaže u borbi protiv različitih respiratornih virusa, među kojima je i koronavirus.

Šitake

Gljiva šitake je takođe veliki imunostimulator, jer sadrži veliku količinu beta-glukana koji se nalaze u ćelijskim zidovima bakterija, gljivica, kvasca i algi. Suplementi koji sadrže beta-glukan obično se koriste za lečenje hiperlipidemije, hipertenzije i čireva. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da beta-glukan ima antivirusno dejstvo protiv gripa i hepatitisa.

Crna zova

Za ublažavanje simptoma gripa najčešće se koristi crna zova. Ona poseduje antioksidativna i protivupalna svojstva koja jačaju imuni sistem. Crna zova može da bude efikasna i protiv virusnih infekcija koje izazivaju herpes i HIV.

Klice

Mnoge tek proklijale biljke poput graška, pasulja ili brokolija pružaju organizmu velike količine esencijalnih vitamina, minerala i hranljivih sastojaka. Klice takođe poseduju snažna antivirusna i antibakterijska svojstva. U međuvremenu, pokazalo se da klice brokolija pojačavaju protivvirusne odbrambene reakcije domaćina, zahvaljujući aktivnosti jedinjenja koje se zove sulforafan.

Citrusi

Citrusno voće poput narandže, limuna, mandarine, grejpa, limete ili ananasa sadrže velike količine vitamina C. Ovaj vitamin je neophodan za mnoge telesne funkcije, uključujući metabolizam, razvoj kostiju i obnavljanje ćelija. Takođe, on igra važnu ulogu u jačanju imuniteta u borbi protiv bolesti i virusnih infekcija. Mnoge vrste zelenog lisnatog povrća sadrže vitamin C, poput spanaća, zelene salate, kelja, prokelja, karfiola…

Ruzmarin

Ova aromatična biljka koristi se u tradicionalnoj medicini za jačanje imuniteta, ublažavanje bolova u mišićima, poboljšanje pamćenja i podsticanje rasta kose. Ruzmarin sadrži biljno jedinjenje poznato kao oleanolinska kiselina, koja se takođe sreće i u maslinama, belom luku i višnjama. Pored antioksidativnih i antibakterijskih dejstava, oleanolinska kiselina ima snažna antivirusna dejstva protiv virusa herpesa, HIV-a, gripa i virusa hepatitisa A.

Jogurt

Običan, nezaslađeni jogurt bogat je probioticima koji poboljšavaju varenje i podstiču zdrava creva. Neki sojevi probiotika takođe imaju antivirusne efekte protiv respiratornih virusa.

Origano

Origano sadrži antivirusno jedinjenje poznato kao karvakrol. Ovo jedinjenje je veoma moćno protiv norovirusa, visoko zaraznog tipa virusa koji kod ljudi izaziva stomačni grip.

Zeleni čaj

Epigalokatehin galat je jedinstveno biljno jedinjenje koje se nalazi u lišću zelenog čaja koje ima protivupalna i antivirusna svojstva. Poznato je da zeleni čaj deluje snažno protiv HIV, herpesa i hepatitisa B.