12 ODABRANIH

Protiv mokraćne infekcije može se boriti lekovima, ali je ta borba mnogo efektnija ukoliko se pre upotrebe medikamenata proba sa prilagođavanjem ishrane i konzumiranjem određenih namirnica koje su pravo blago za ovaj tip infekcije.

 

Hrana koju jedemo, tj. molekuli koji nastaju kada tu hranu varimo utiču na rast bakterija u našem urinarnom traktu.

protiv mokraćne infekcije

Stoga bi oni koji imaju problema s čestim mokraćnim infekcijama trebalo da malo prilagode svoju ishranu.

Naučnici s Medicinskog fakulteta u Vašingtonu istraživali su nastanak mokraćnih infekcija. Ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određeni spojevi iz hrane (koje unose direktno ili koji su nusproizvod probave) uskraćuju gvožđe i minerale potrebne za rast.

Nutrijenti koji pomažu telu u borbi protiv mokraćnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u probavnom sistemu pretvaraju se upravo u te spojeve koji sprečavaju rast bakterija.

Namirnice s velikim udelom polifenola su:

1. Sveže borovnice i sok od borovnice
2. Nezaslađeni sok od brusnice
3. Nezaslađeni jogurt
4. Crni čaj
5. Crna čokolada

Kako ne biste smanjili pH vrednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, tokom infekcije trebalo bi da izbegavate gazirana pića i ishranu s velikim udelom životinjskih proteina.

Stručnjaci napominju kako su i velike doze vitamina C unesenog preko veštačkih dodataka ishrani takođe loše, ali zato su prirodni izvori tog vitamina itekako poželjni.

To ne znači da morate da jedete samo citruse. Nikako nemojte zaboraviti na povrće bogato vitaminom C poput kelja, prokelja ili brokolija.

Osim vitamina C, vašem urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A kojeg nalazimo u šargarepi, slatkom krompiru batatu i dinji.

U svoju ishranu obavezno uvrstite i beli luk, blago iz prirode koje zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih.

Izvor: Zadovoljna.hr