SREDSTVA OSLOBAĐANJA BOLA

Dodaci ishrani važni su kao dopuna svakodnevnim obrocima, jer oni su sposobni da reše neke zdravstvene probleme. Omega 3 masne kiseline, kurkuma ili magnezijum su na primer korisni suplementi za bol u leđima.

 

Bol u leđima može da izazove ozbiljnu nelagodnost. Verovatno ste ga iskusili u nekom trenutku svog života i jedino što vam je bilo na pameti bilo je kako zaustaviti taj nepodnošljiv bol.

suplementi za bol u leđima

Ovo je jedan od najčešćih uzroka zbog koga ljudi širom sveta posete lekara, iako postoje brojni nemedicinski pristupi u bavljenju ovim zdravstvenim problemom. Među njima je najznačajnije uzimanje određenih dodataka ishrani (suplemenata) efikasnih za rešavanje bola u leđima.

Može se navesti bar devet suplemenata koji pomažu kod bolova u leđima.

1) Omega 3 masne kiseline

Uzimanje omega 3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju upale koja uzrokuje bol u leđima. Ovi suplementi dostupni su u obliku tečnosti ili kapsula, a o njihovom doziranju trebalo bi se konsultovati sa lekarom. Važno je uzeti pravu dozu, jer prekomerne količine omega masnih kiselina mogu povećati šanse za iznenadno krvarenje. Omega 3 masne kiseline se kao nutrijent mogu pronaći u raznim vrstama masne ribe (sardina, tuna, losos…) i zelenom lisnatom povrću.

2) Vitamin D

Nedostatak vitamina D u organizmu može da pogorša bol u leđima. Naučna studija sprovedena 2013. pokazala je da se jak bol povezan sa nedostatkom vitamina D javlja kod onih koji pate od lumbalne spinalne stenoze. Za ovo stanje karakterističan je bol u leđima kao glavni simptom.

Preporučena dnevna doza vitamina D je 15 mikrograma. Međutim, uvek je najbolje da dobijete mišljenje svog lekara pre uzimanja bilo kakvih suplemenata. Najprirodniji mogući način dobijanja vitamina D je izlaganje suncu i konzumiranje hrane obogaćene vitaminom D. Ovaj vitamin se smatra jednim od najboljih dodataka ishrani kada je reč o bolu u leđima.

3) Hondroitin i glukozamin

Ova dva jedinjenja nastaju prirodno u ljudskom telu. Hondroitin se nalazi u hrskavici koja okružuje zglobove, dok se glukozamin nalazi u tečnostima koje okružuju zglobove. Istraživanja su pokazala da suplementacija ova dva jedinjenja može pomoći u ublažavanju artritičnog bola. Iako nisu sprovedene studije za bol u donjem delu leđa, pretpostavlja se da će oba jedinjenja imati isti efekat. Sa uzimanjem ovih suplemenata morate biti oprezni, jer hondroitin i glukozamin mogu da budu štetni u interakciji sa lekovima koji razblažuju krv.

4) Kurkuma

Ovo je još jedan od veoma preporučenih dodataka ishrani za sve one koji pate od bolova u leđima. Kurkuma je bogata izuzetnim protivupalnim svojstvima i odličan je dodatak za ublažavanje zapaljenja. Vrlo se često sreće kao dodatak ishrani u Indiji, gde se koristi za pravljenje karija, dodaje se čajevima ili se koristi kao tečni ekstrakt. Iako je kurkuma prilično bezbedna za konzumiranje, ona ipak može uzrokovati poremećaj želuca kada se uzima u obilnim količinama tokom dužeg perioda. Takođe, ako bolujete od bolesti žučne kese, treba izbegavati upotrebu kurkume jer to može pogoršati postojeće stanje.

5) Kapsaicin

Ovaj sastojak se za bol u leđima koristi već duži niz godina. Nije klasičan dodatak ishrani, već se koristi kao krema za otklanjanje bola. Krema se pravi od crvenih ljutih paprika koje obiluju kapsaicinom i funkcioniše tako što desenzibilizira kanale koji služe za slanje signala bola na naše receptore u mozgu. Dovoljno je ovu kremu naneti 3 do 4 puta dnevno na bolno mesto.

6) Đavolja kandža

Đavolja kandža je biljka poreklom iz Afrike. Istraživanja su pokazala da se ekstrakti ove biljke mogu koristiti za ublažavanje hroničnih bolova u leđima. Dnevna doza đavolske kandže je oko 50 miligrama, a razlog njene efikasnosti u rešavanju bola u leđima je to što biljka sadrži hemijsku supstancu koja pomaže da se smanje otoci upale. Đavolja kandža dolazi u mnogim preparatima, a najvažniji za bol u leđima bili bi oni koji sadrže aktivni sastojak harpagozid. Ovo je jedan od najboljih suplemenata za bolove u leđima koji su danas dostupni.

7) Kora vrbe

Kora ovog drveta je poznata kao lekovita i koristi se za ublažavanje bolova. Kao predostrožnost, ne treba uzimati ovaj suplement kada se uzimaju lekovi za razblaživanje krvi, kao što je aspirin. Takođe, treba izbegavati koru vrbe ako postoji alergija na salicilate, a osim toga koru vrbe kao suplement ne treba davati deci mlađoj od 18 godina.

8) Riblje ulje

Ako postoji bol u leđima, uzimanje 2.000 miligrama ribljeg ulja dnevno će pomoći da se smanji upala. Uobičajena ishrana ne uključuje potrebne količine ribljeg ulja, tako da je suplementacija ovog sastojka obavezna.

9) Magnezijum

Ovo je mineral koji je potreban organizmu da bi se opustili mišići i smanjio nivo stresa. Da bi došlo do pomoći kod bolova u leđima, potrebno je 400 do 500 miligrama magnezijuma dnevno. Pošto postoji šansa da uzimanje ovog suplementa izazove dijareju, potrebno je smanjiti dozu ukoliko se to dogodi.