PAPRIKA KAO LEK

Crvena ljuta paprika – lekovito povrće koje ima mnogo dobrobiti po naše zdravlje. Koje esencijalne vitamine sadrži? Kako ljute paprike utiču na naš organizam i zdravlje?

 

Istorijski ostaci iz Perua ukazuju na to da su se u Srednjoj i Južnoj Americi konzumirale još pre 9600 godina. Kolumbo ih je doneo u Evropu 1493. gde su vrlo brzo proširene i kultivisane. Danas se u svetu gaji oko 50 sorti paprika. Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne lekovite odlike zbog kojih su dobrodošle na svačijem tanjiru.

Da li su ljute paprike zdrave – crvena ljuta paprika je lek ili ne

Bez obzira na njihovu boju i oblik, paprike su veoma hranljive i svrstavaju se u biljke najbogatije vitaminima C i A. Svima je dobro poznat veoma aromatičan miris i ukus ovog povrća koji ce svakom jelu, cak upotrebljen u malim količinama, dati predivnu aromu.

Sastav i lekovitost paprike

Svaka boja paprike u sebi sadrzi različite vrste fitohemikalija potrebnih za zdravo funkcionisanje organizma. Veliki broj fitohemikalija u paprikama ima antioksidantna svojstva, pa mogu sprečiti ili smanjiti simptome određenih bolesti. Osim toga one mogu biti i različitog ukusa, pa su tako neke blage i slatke a druge ljute.

Bitno je znati da kakav god ukus imale, paprike su veoma hranljive i spadaju u biljke najbogatije vitaminima C i A. Imaju nisku energetsku vrednost, pa su odlicne za dijetalnu ishranu, narocito zbog toga sto obiluju mineralima, posebno kalijumom,  manganom i molibdenom.

100 g sveže crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljenihhidrata, 0,99 grama belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezijuma.

Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz grupe Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice karotenoida.

Lekovita svojstva crvene paprike:

 • Zahvaljujuci vitaminu A, korisna je za očuvanje vida i protiv raznih vrsta infekcija.
 • Vitamin C podiže imunitet i smanjuje rizik od pojave raka.
 • Vitamin B6 je od vitalnog značaja za ljudski organizam, hrani nervni sistem i popravlja imunitet.
 • Beta-karoten koji se nalazi u crvenoj paprici poznat je kao zaštita od određenih vrsta raka, kao što je rak dojke.
 • Likopen u crvenoj paprici moze smanjiti rizik od raka jajnika i prostate.
 • Ovo povrće deluje antidepresivno, antiseptički, otvara apetit, podstiče varenje hrane, pozitivno deluje na rad bubrega i creva.

Zašto su ljute paprike zdrave?

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta. Ljuta paprika direktno utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona zaduženih  za naša lepa osećanja.

Pored zadovoljstva koje je odlično poznato svima koji vole vatromet u ustima, ljuta paprika deluje protivupalno, ublažava bol i dobar je biljni lek protiv dispepsije.

 • Deluju antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, ljute papričice imaju antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos ljute papričice  može služiti kao odlična prevencija artritisa.
 • Sprečavaju bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da ljute papričice efikasno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.
 • Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.
 • Poboljšavaju varenje: Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava varenje. Hrana koja se dobro vari daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne vari dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobro varenje je ključno za naše zdravlje.
 • “Hrane” naš imunitet: Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.
 • Sprečavaju rak prostate: Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje kao pravi “ubica” ćelija raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast ćelija raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno.

BioProstata kapi za prostatu

 • Podstiče mršavljenje: Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu – stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
 • Sprečavaju čir na želudcu: Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova.
 • Pomažu kod dijabetesa tipa 2: Redovan unos čilija može sprečiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

Koju količinu ljute paprike unositi?

Unos ljute paprike zavisi o procentu kapsaicina koji ona sadrži – što se vidi po njenoj ljutini. Iako je ljuta paprika jako lekovita, nemojte preterati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog ukusa potrebna je zlatna sredina. Ajuverda govori o tome da prekomerni unos ljutog može imati negativne posledice na zdravlje. Obično, dovoljno je da unesete 1-2 kašičice ljute paprike dnevno.

Milan Popović