REŠAVANJE PROBLEMA ZATVORA

Epsom so kao laksativ pruža trenutno i blago olakšanje problema zatvora stolice. Ova specifična vrsta soli sposobna je za to korišćenjem na dva načina – unutrašnjim konzumiranjem i spoljnom upotrebom.

 

Epsom so nije sastavljena od natrijum hlorida kao kuhinjska so, već se ona sastoji od aktivnih sastojaka kao što su magnezijum i sulfat.

epsom so kao laksativ

Poznato je da korisne osobine ove soli pružaju relaksaciju koži, umiruju umorne noge i olakšavaju bolove u mišićima, ali se često koristi i za ublažavanje tegoba kod opstipacije (zatvora). Epsom so kao laksativ pruža trenutno i blago olakšanje problema zatvora stolice.

Zašto epsom so može da funkcioniše kao laksativ?

Zatvor se odnosi na sporo kretanje stolice kroz debelo crevo koja je često tvrda i suva da bi prošla napolje. Opstipacija se javlja ako se pražnjenje debelog creva odvija manje od tri puta nedeljno ili manje od vaše uobičajene učestalosti.

Epsom so može da se konzumira kao prirodno sredstvo kako bi se poboljšao rad creva i ublažili simptomi zatvora. Unutrašnje upotrebljena epsom so deluje kao osmotski laksativ povećanjem sadržaja vode u crevima i time promoviše omekšavanje stolice i detoksikaciju debelog creva uklanjanjem otpadnih proizvoda. Magnezijum, jedan od aktivnih sastojaka ove soli, povećava kontraktilnu aktivnost mišića creva i olakšava prolazak stolice.

Kako se koristi epsom so za zatvor?

Epsom so se u svrhe tvrde stolice može koristiti na dva načina – unutrašnje i spoljašnje.

1) Unutrašnja upotreba

Preporučeni dnevni unos epsom soli kao laksativa može varirati, u zavisnosti od uzrasta pojedinca.

  • Za odrasle i decu stariju od 12 godina: Pomešati 2 do 4 kašičice epsom soli u 2 decilitra tople vode i odmah popiti.
  • Za decu uzrasta od 6 do 11 godina: Mešati 1 do 2 kašičice epsom soli u 2 decilitra tople vode i odmah popiti.

Ako se simptomi opstipacije ne oslobode nakon prve doze, možete uzeti opet ovaj rastvor nakon najmanje 4 sata. Preporuka je da se ne prelazi više od dve doze epsom soli dnevno, a takođe izbegavajte da je koristite neprekidno duže od jedne nedelje bez konsultacija sa lekarom.

2) Spoljna upotreba

Epsom so se takođe može koristiti spolja za lečenje zatvora. Jednostavno potapanje u vodi sa ovom solju opustiće crevne mišiće i apsorbovati magnezijum kao mineral kroz kožu.

Jednostavno sipajte pet čaša epsom soli u kadu sa toplom vodom. Dobro promešajte i potopite celo telo 10 do 15 minuta, a nakon toga isperite telo običnom vodom. Ponavljajte ovu proceduru svakodnevno da biste eliminisali zatvor.

Jedino se za decu stariju od 6 godina preporučuje doza od pola šolje ove soli, a ostatak uputstava ostaje isti. Takođe, preporuka je da dok ste u vodi nanesete na stomak neko prirodno ulje i masirate stomak u predelu od 5 do 10 centimetara od pupka.

Osim ove metode, možete probati i sledeću: Dodajte 2 šolje epsom soli u pola šolje praha od đumbira i sode bikarbone, pa celu ovu smesu sipajte u kadu napunjenu mlakom vodom. Uronite u nju 30 minuta i ponovite istu proceduru najmanje tri puta nedeljno za postizanje rezultata. Ovo će detoksikovati otrove iz vašeg tela i olakšati problem sa zatvorom.

Nuspojave epsom soli

Epsom so se obično smatra bezbednim laksativom, ali može izazvati dehidraciju i blage gastrointestinalne probleme. To može da podrazumeva mučninu, povraćanje, grčeve u stomaku, nadutost, stvaranje gasova i dijareju. Preterano konzumiranje epsom soli može takođe dovesti do disbalansa među elektrolitima, što uzrokuje simptome kao što su slabost, zbunjenost, uznemirenost, omamljenost, abnormalni otkucaji srca i panični napadi. Budite sigurni da ste hidrirani tako što ćete piti puno vode dok koristite epsom so.

Nemojte koristiti epsom so ako imate neke druge simptome zajedno sa zatvorom. Tu se misli na jake abdominalne grčeve, mučninu i povraćanje, nepredviđene promene u navikama creva koje su trajale najmanje dve nedelje, krvarenje iz rektuma ili izrazito tamnu stolicu.

Izbegavajte epsom so ako uzimate određene lekove, kao što su antibiotici, kortikosteroidi, antihipertenzivni lekovi, sredstva protiv bolova, antacidi ili antidepresivi.

Pre uzimanja epsom soli, savet je da se obratite lekaru ako imate dijabetes, probleme s bubrezima, visok krvni pritisak, nepravilan rad srca ili bilo koji poremećaj u ishrani, jer konzumiranje ove soli sa ovim medicinskim stanjima može da bude rizično.

Takođe, trudnicama se ne preporučuje unutrašnje korišćenje epsom soli, jer to može da ugrozi rast i razvoj fetusa. Ona može da ometa apsorpciju kalcijuma koja može dovesti do patološkog stanja kostiju kod nerođenog deteta. Međutim, spoljna upotreba ove soli dozvoljena je i trudnim ženama, jer će potapanje u rastvorenu vodu ublažiti i zatvor i bolove koji idu sa trudnoćom.