EFIKASNA ODBRANA OD KORONAVIRUSA

Virusna pošast koja napada iz Kine preplašila je čitav svet. Zato je važno uputiti se u sve kada je u pitanju odbrana od koronavirusa, koji svaki čas preti da pređe u pandemiju.

 

Koronavirus je prvi put identifikovan u kineskoj provinciji Hubej, tačnije u gradu Vuhan krajem 2019. U toku je genetska analiza ovog virusa da bi se potvrdilo njegovo poreklo, koje najverovatnije potiče od životinja. U međuvremenu, izuzetno je važna odbrana od koronavirusa i kako je sprovesti u praksi.

odbrana od koronavirusa

Istorijski gledano, SARS, drugi koronavirus, potiče od lokalne vrste mačaka zvane civet (cibetka). Virus MERS, koji je takođe napadao ljude, nastao je od kamila. Takođe je primećeno širenje ovih različitih tipova koronavirusa od osobe do osobe.

Za klice trenutnog koronavirusa simptomi su širokog spektra – od blagih respiratornih bolesti, groznice i kašlja, pa do težih simptoma kao što su otežano disanje i fatalni ishod (smrt). Simptomi se obično mogu razviti od 2 do 14 dana nakon izlaganja. Trenutno nema vakcine za ovaj tip koronavirusa.

Saveti za izbegavanje izloženosti koronavirusu

– Izbegavajte velike gužve i mesta sa lošom ventilacijom

– Ako ne možete da izbegnete takva mesta, koristite pravilno postavljenu zaštitnu masku, mada istraživanja pokazuju da neke od češće korišćenih maski nemaju efikasnost protiv ovog virusa. Bez obzira na to, ako već koristite masku, menjajte je često jer sadrže bakterije

– Prioritetno perite ruke sapunom i vodom najmanje dvadeset sekundi, posebno pre jela

– Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama

– Koristite sredstva za čišćenje na bazi alkohola ako niste u prilici da operete ruke

– Ograničite hvatanje za ručke i rukohvate na javnim površinama bez rukavica. Ako ste usred jake epidemije, razmislite o upotrebi rukavica kako biste ograničili kontakt sa spoljnim svetom. Perite rukavice svakodnevno

– Izbegavajte bolesne ljude

– Pokrijte kašalj ili kijanje maramaciom, pa je odbacite ili kijajte u savijeni lakat. Ostanite kod kuće ako ste bolesni!

Da biste optimizovali reakciju na izloženost virusu, ukoliko se pojavi, pokušajte da na sledeće načine sprečite ili ublažite simptome:

– Ako vam se čini da ste malaksali odvojte slobodan dan za odmor i lečenje

– Pridržavajte se ishrane koja podržava optimalnu imunološku funkciju: integralne žitarice, voće, povrće, protein i zdrave masti. Unosite hranu i piće koji podržavaju aktivnu crevnu floru, koja zauzvrat podržava pravilan imunitet. Uključivanje hrane sa visokim vlaknima je takođe neophodno za ovaj proces

– Izbegavajte šećere, alkohol i preterano prerađenu hranu

– Ne zaboravite da vežbate, što pomaže podržavanju jake imunološke funkcije

– Obezbedite adekvatan san, neophodan za dobro funkcionisanje imuniteta

– Smanjite ili prestanite sa pušenjem jer će bilo koji simptomi slični virusima biti gori kod pušača

– Pokušajte da smanjite nivo stresa. Kako se stres povećava, nivo kortizola raste, što negativno utiče na imunološku funkciju

– Od suštinske važnosti je da se nastavi sa lečenjem postojećih hroničnih bolesti. Često su oni koji su hronično bolesni podložniji infekciji virusa i beleže lošije ishode borbe sa njom

Prirodni lekovi koji podstiču imunitet i brane organizam od virusa

Istraživanja su pokazala da postoje biljni lekovi za koje je poznato da pomažu u sprečavanju gripa. To su preparati na bazi korena sladića, ženšena, borovnice, ehinacee i belog luka. Isto tako, dodaci ishrani (suplementi) mogu da se uzimaju kao pomoć u osiguravanju optimalne funkcije imunog sistema. To su cink, selen, vitamin C, probiotici i ekstrakti morskih algi.

Koristite ovlaživač vazduha jer veća vlažnost vazduha smanjuje preživljavanje virusa.

Stavite 1-2 šolje epsom soli u toplu kupku u koju ćete se naknadno dobro namočiti. Ovo pomaže u uklanjanju upale i smanjenju bolova u mišićima i bolova u zglobovima. Povrtna ili pileća supa pomoći će da se napunite elektrolitima i imaju druge zdravstvene koristi.

Ako mislite da imate simptome koronavirusa obratite se svom lekaru. Važno je slediti smernice karantina i dobiti odgovarajuću konvencionalnu negu zajedno sa svim ovim naturopatskim pristupima.