KIKI-RIKI ZA SRCE

Zašto je popularan i mastan plod kikiriki (Arachis hypogaea) dobar za zdravlje mozga i srca? Kakva je veza kikirikija i zdravlja srca

 

Kikiriki (Arachis hypogaea) je poreklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao pasulj, grašak ili soja. On ne samo da je odličnog ukusa, već je bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima.

Kikiriki (Arachis hypogaea) za jelo i zdravlje srca

Kikiriki  sadrže obilje belančevina, vlakana, minerala, među kojima su najzanimljiviji gvožđe i cink. U priličnoj meri zastupljen je i kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, mangan i selen. Sadrži i velike količine vitamina E i K, ali i vitamine grupe B, tokoferol alfa i folate. Praktično, sadrži sve važne sastojke, ali što je veoma važno – ne sadrži holesterol.

U alternativnoj medicini efikasnost kikirikija odavno je potvrđena, a sada u prilog tome govori i zvanična medicina. Vitamini B grupe deluju umirujuće na nervni sistem i kosi daju sjaj. Ostali sastojci poboljšavaju memoriju i pažnju, poboljšavaju sluh, smiruju dugotrajan suvi kašalj, a efikasni su i kod izražene iznemoglosti.

Vitamin E u kikirikiju stimuliše funkciju polnih žlezda, odnosno utiče na polnu potenciju. Istraživači sa švedskog univerziteta u Linčepingu otkrili su da aminokiselina agrinin, koje u kikirikiju ima u izobilju, deluje na uzročnika tuberkuloze i pomaže bržem ozdravljenju obolelih.

Do ovog zaključka oni su došli posle jednomesečnog lečenja 120 obolelih kojima su svakodnevno davali po 30 grama kikirikija. Ispostavilo se da agrinin ima ključnu ulogu u stvaranju azotnog oksida, koji štiti organizam od uzročnika tuberkuloze.

Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane. Koristi koje ima ovaj plod su brojne – od zdravlja do lepote.

1. Dobar je za zdravlje srca

Među koristima za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki može da održava ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

Naime, stručnjaci Sveučilišta Vanderbilt ustanovili su kako je česta konzumacije ovog orašastog ploda povezana s nižim rizikom od smrti zbog bolesti srca. Oni su prikupljali podatke od oko 200.000 ispitanika iz Kine i SAD-a kroz razdoblje između pet i 12 godina, a ustanovili su kako su upravo one osobe koje su konzumirale najviše kikirikija imale 17 do 21 posto niži rizik od smrti zbog bolesti srca.

Istovremeno, njihov je rizik od moždanog udara bio niži, no ne toliko koliko i rizik od smrti zbog srčanih bolesti. Studija je objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine.

GoldenSwedenBitte-728x90

Kikiriki bi mogao postati važno oružje u borbi protiv srčanoga udara, pokazuju rezultati posljednjeg istraživanja. Grickanje kikirikija ili jedenje maslaca od kikirikija najmanje pet puta nedeljno može prepoloviti rizik od srčanoga udara. Otkriveno je da kikiriki snižava holesterol, sprečava upale i poboljšava stanje krvnih ćelija oko srca.

U razdoblju od 22 godine naučnici s Harvarda posmatrali su 6 hiljada žena s dijabetesom tipa dva, koji povećava rizik za srčani i moždani udar. Te žene imale su poseban režim ishrane, a svake dve do četri godine ispunjavale su upitnike o načinu ishrane. Kada su naučnici uporedili rezultate, otkrili su da su žene koje su jele kikiriki bile zaštićenije od srčanih i moždanih udara. Iznenađenje je što je rizik smanjen za čak 44 posto.

2. Hrana za mozak

Iako je kikiriki bogat kalorijama, mnoge studije pokazuju da kikiriki i maslac od kikirikija pomažu snižavanju holesterola, triglicerida ali ne uzrokuje debljanje. Ova je zdrava grickalica prava hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i jača memoriju.

3. Koristan za varenje

Kikiriki takođe sadrži vlakna, izuzetno korisna za  funkcionisanje creva. Vlakna su takođe dobra za probavu. Ako želite smanjiti  rizik od raka debelog creva kao i stvaranja žučnih kamena, predlažemo da poznati orašasti plod uvedete u redovnu ishranu.

4. Jača energiju

Jedna od najprimetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čoveka je unapređenje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

BioLiver-728x90

5. Osim toga kikiriki sprečava stvaranje kamena u žuči, doprinosi blistavoj i zategnutoj koži i popravlja raspoloženje

Kikiriki  treba ubaciti u ishranu. Naravno  treba ga konzumirati u umerenim količinama. Svakoga dana pomalo i nikako ne preterivati jer to neće doneti ništa dobro organizmu, istaknula je naučnica Ellen Mason. Zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da se preteruje. Dnevno je dovoljno 30 grama.

ALERGIJA I KIKIRIKI

Jednu stvar valja dobro zapamtiti: ako ste alergični na kikiriki, njegova konzumacija je strogo zabranjena. Deca koja od malih nogu ne jedu kikiriki, imaju deset puta veću opasnost da postanu alergična na ovu namirnicu, u odnosu na mališane koji su ga jeli od najranijeg perioda.

Na ovo upozoravaju istraživači Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju, koji su uporedili rezultate učestalosti alergije na kikiriki kod 8.600 jevrejskih đaka u Velikoj Britaniji i Izraelu. Broj alergičnih u Britaniji bio je veći u odnosu na mališane u Izraelu koji su kikiriki počeli da jedu sa navršenih devet meseci.

 Milan Popović