PROTIV SUVOĆE USNE DUPLJE

Nedostatak pljuvačke uzrokuje suvoću usta. Tretmani za suva usta koji se preporučuju zasnivaju se na potpuno prirodnim sredstvima za delimično ili potpuno otklanjanje ovog problema.

 

Suva usta nastaju kada pljuvačne žlezde ne proizvode dovoljno pljuvačke. Naravno, to može prouzrokovati određenu nelagodu, ali može dovesti i do nekoliko stanja bolesti zuba kao što su bolni desni i karijes.

tretmani za suva usta

Mnogi faktori utiču na problem suvih usta. Može se dogoditi zbog nedostataka hranljivih materija u ishrani, lekova, lečenja raka, stresa, pa čak i nekih sistemskih bolesti. Treba da se konsultujete sa svojim lekarom da biste našli najbolje tretmane za suva usta.

Tretmani za suva usta

Identifikovanje osnovnog uzroka suvih usta pomoći će da se odredi najbolja opcija rešenja ovog problema. Uvek možete isprobati neke prirodne i domaće tretmane kako bi se vašem problemu lakše upravljalu. Evo nekoliko predloga!

1. Bombone bez šećera

Konzumiranje bombona bez šećera može pomoći u stimulaciji proizvodnje pljuvačke u ustima. Preporuka je da te bombone budu sa ukusom mente ili nekim drugim koji osvežava dah. Izaberite obavezno bombone bez šećera (sugar free), jer šećer povećava rizik od razvoja karijesa na zubima i komplikuje čitav problem suvih usta.

2. Disanje na usta

Trebalo bi svesno da udišete kroz nos sve vreme. Ako ne dišete kroz nos, samo ćete pogoršati stanje vaših suvih usta. Neki ljudi dišu na usta jer jednostavno ne mogu da dišu kroz nos zbog zagušenja tog organa ili alergije koju imaju. Ako je to slučaj, obavezno se najpre obratite svom lekaru da biste prvo rešili ovaj problem.

3. Pušenje

Nijedan tretman za suva usta ne može da funkcioniše ako ne prestanete da pušite. Cigarete morate odbaciti da biste sprečili suva usta i mnoge druge ozbiljnije zdravstvene komplikacije. Posavetujte se sa svojim lekarom da biste saznali različite načine prestanka pušenja.

4. Ovlaživač vazduha

Trebalo bi da koristite ovlaživač vazduha da biste osigurali dovoljno vlažnosti u vazduhu koji vas okružuje. Suvi vazduh može da izazove simptome alergije i oteža disanje kroz nos. Štaviše, moći ćete mirno da spavate kada udišete ovlaženi sveži vazduh. Dakle, investirajte u kvalitetan ovlaživač vazduha kako biste se lakše izborili sa problemom suvih usta.

5. Vodica za ispiranje usta

Još jedan od tretmana suvih usta je da koristite sredstvom za ispiranje usta. Imajte na umu da većina komercijalno dostupnih vodica za ispiranje usta sadrži alkohol koji može da vam dodatno osuši usta. Morate izbegavati ovakva sredstva kako biste zaista isprali postojeće bakterije iz svojih usta.

6. Više tečnosti

Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka suvih usta. Stoga je važno da svakodnevno pijete dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidraciju. Pravilna hidratacija ima dug put u pomaganju vašem telu da proizvede više pljuvačke i ne manifestuje simptome suvih usta. Osim vode, dobra je ideja da jedete voće i povrće bogato vodom, kao što su lubenica, ananas ili krastavac. U svakodnevnu ishranu uključite i voćne sokove, smutije ili sokove od povrća. Biljni čajevi kao što su čaj od kamilice ili zeleni čaj takođe mogu pomoći. Držite se podalje od napitaka sa kofeinom, jer oni mogu pogoršati vaše stanje.

7. Ljuta paprika

Upotreba papričice je efektivan način da se pokrene proizvodnja pljuvačke. Takođe, ona može biti od koristi pojačavanja čula ukusa, što će vam olakšati razlikovanje slatkih, kiselih, gorkih i slanih ukusa. Jednostavan način korišćenja ove paprike je da je prstima pritisnete i trljate je oko jezika da biste stimulisali rad pljuvačnih žlezda. Naravno, od izvesne koristi će biti i ubacivanje mlevene ljute paprike u salate, supe i druga jela.

8. Mućkanje ulja

Kada se pravilno koristi, mućkanje ulja je odličan način za podsticanje boljeg oralnog zdravlja. Efikasno je protiv suvih usta, jer ih održava vlažnim sve vreme. Ovu tehniku možete koristiti i ako patite od lošeg zadaha. Možete koristiti kokosovo, susamovo ili druga jestiva biljna ulja za ovu tehniku. Jednostavno, uzmite jednu kašičicu nekog od ovih ulja i stavite u usta. Mućkajte ovaj sadržaj oko 15 minuta i ispljunite, pa zatim toplom vodom isperite usta. Dovoljno je jednom dnevno koristiti ovaj tretman i ponoviti ga nekoliko dana dok se ne postignu rezultati.