NE KOŠTA MNOGO, A MNOGO VREDI

Drevni tekstovi o ajurvedi govore o tome da mućkanje ulja u ustima može izlečiti oko 30 sistemskih bolesti. Osnovni razlozi zbog kojih bi ljudi trebalo da mućkaju ulje u ustima su uklanjanje bakterija, parazita i drugih toksina iz zuba i sluzokože, kao i detoksikacija organizma. Preporuka je da se ulje promućka u ustima odmah ujutru posle buđenja – pre pranja zuba, pre ispijanja kafe ili vode – bukvalno, na prazan stomak!

 

Mućkanje ulja u ustima je stara ajurvedska terapija koja se smatra odličnom za oralno zdravlje i detoksikaciju organizma. Ono se obavlja jednostavno tako što se srkne velika kašika ulja (u obzir dolaze kokosovo, maslinovo ili ulje od susama) i u ustima se drži 15-20 minuta. Neki izvori tvrde da i karijes ili šupljine u zubima, mogu da se umanje ovakvim mućkanjem ulja.

mućkanje ulja

Navešćemo neke od prednosti koje donosi mućkanje ulja u ustima.

Prevenira ili umanjuje glavobolju

Kada je telo pod stresom, javljaju se glavobolje i migrene. Mućkanje ulja bio bi prirodni način da se za kratko vreme telo oporavi. Eliminacijom bakterija iz tela preko ulja u ustima glavobolja se može izbeći.

Sprečava bolesti srca

Bakterije koje se nalaze u ustima vrlo lako dolaze u krvotok, što je i potvrđeno činjenicom da se nekoliko vrsta bakterija koje uzrokuju parodontopatiju mogu pronaći u arterijama. Na ovaj način, bakterije doprinose srčanim oboljenjima. Mućkanje ulja sprečava da se ove bakterije nađu u krvotoku.

Povećava nivo energije

Za eliminisanje toksina iz organizma potrebno je mnogo rada. U stvari, to može biti veoma iscrpljujuće. Mućkanje ulja može pomoći da se poveća energija, jer oslobađa telo od stresa da eliminiše te toksine. To štedi energiju tela, što zauzvrat daje više energije za ostale stvari.

Smanjuje plak i zapaljenje desni

Gingivitis je uzrokovana upala desni i dešava se kada imuni sistem počinje da napada bakterije u dentalnom plaku. Ulje koje se promućka u ustima aktivno je u borbi protiv bakterija i pokazalo se efikasnim u elimisanju plaka sa desni i njihovog zapaljenja.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

Kako se pravilno mućka ulje u ustima?

Odmah ujutru, na prazan stomak sipajte u supenu kašiku omiljeno ulje. Srknite ulje u usta i pomerajte vilicu gore i dole kao kada žvaćete. Potrebno je da se ima osećaj kako se ulje kreće u usnoj duplji. Radite ovo između 15 i 20 minuta. Ako ispočetka ne možete izdržati toliko dugo, mućkajte onoliko vremena koliko možete. Vremenom, postajaće vam lakše da izdržite dovoljno dugo. Najvažnije je da se ovo ulje u ustima ne guta u toku tretmana, jer ono nagomilava otrove koji bi da se eliminišu iz organizma. Nakon završenog tretmana, kada se ulje ispljune, potrebno je oprati zube – preporuka je da to uradite nekom prirodnom zubnom pastom bez hemikalija.

Najefikasnije je da se ovo primenjuje ujutru, a najviše tri puta dnevno da se ponovi ceo postupak. Posle svega 3 do 5 dana već se mogu primetiti efekti mućkanja ulja u ustima.

Izvor: Naturalnews.com