SIĆUŠNA VITAMINSKA BOMBA

Kumkvat je jedno od zdravih rešenja za one dijabetičare koji žude za grickalicama. Tokom sezone, kumkvat može biti od koristi za tretiranje dijabetesa, jer postoji mnogo kvaliteta koji potpuno odgovaraju stanju dijabetičara.

 

Za one koji možda ne znaju za kumkvat treba reći da je ovo sićušno voće prepuno vitamina, a specifično je po tome što mu je kora slatkasta, a unutrašnji deo veoma kiseo. Odnedavno je poznato da je ova voćka izuzetno dobra za lečenje dijabetesa, pošto je ovaj plod vrlo zdrav i hranljiv.

kumkvat

Osoba kojoj je dijagnostikovan određeni tip dijabetesa treba uvek da vodi računa o stanju svog imunog sistema, kontroliše svoj apetit i konzumira hranu s niskim glikemijskim indeksom. Kumkvat je bogat vitaminom C koji poboljšava status imuniteta, prepun je vlakana koji suzbijaju apetit i jedan od tipova hrane sa niskim sadržajem šećera.

Ovo su samo neke od prednosti kumkvata u tretmanu dijabetesa, a može se navesti makar petnaest dobrih karakteristika koje ovo voće svrstava u pravo malo blago.

1. Prepun vitamina C

Postoji mnogo pogodnosti vitamina C za dijabetičare. Prvo, ovaj vitamin će pomoći u optimizaciji apsorpcije kalcijuma koja je neophodna za pacijente sa dijabetesom. Drugo, vitamin C može pomoći u održavanju zdravstvenog sistema kako bi se sprečila teška stanja uzrokovana dijabetičkim stanjem.

2. Odličan izvor antioksidanata

Vitamin C, beta-karoten i polifenoli su uobičajena jedinjenja koja se nalaze u porodici citrusa, pa i u kumkvatu. Antioksidanti će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i sprečiti oksidativni stres što smanjuje rizik od dijabetesa.

3. Podržava imunitet

Imati odličan imuni sistem za dijabetičare je neophodnost. Vitamin C i antioksidanti među kojima prednjače beta karoten i polifenol odlična su podrška jakom imunitetu.

4. Prepun vlakana

Kao i svaka porodica citrusa, kumkvat je bogati vlaknima, posebno nektinom. Nektin se nalazi u tankoj i mekoj kori ove voćke, ali i u njenoj pulpi. Zbog toga je kumkvat i bolje jesti ceo, zajedno sa njegovom korom.

5. Upravlja apetitom

Jedan od problema koji se obično javlja kod dijabetičara je teško kontrolisanje apetita. Kao što je spomenuto u prethodnom opisu, nektin u kumkvatu će pomoći u suzbijanju apetita, pa dijabetičara može duže da drži sitim.

6. Ima nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene hrane. Konzumiranje namirnica sa ovakvom osobinom je jedan od visoko preporučenih tipova ishrane za dijabetičare. Za razliku od većine vrsta hrane koje imaju niski glikemijski indeks, kumkvati su super ukusni i veoma zdravi.

7. Bez holesterola

Oni koji pate od dijabetesa tipa 2 u visokom su riziku od holesterola. Konzumiranje namirnica koje snižavaju nivo holesterola poput kumkvata dobro je kao deo prirodnog tretmana u upravljanju dijabetesnim stanjem.

8. Ima nizak sadržaj natrijuma

Natrijum je jedan od okidača srčanog udara. Kada je telo prepunjeno sadržajem natrijuma velika je verovatnoća da će doći do nastanka srčanih oboljenja. Kod dijabetičara se uz rizik od srčanih problema povećava rizik i od visokog krvnog pritiska.

9. Održava težinu

Jedan od zdravstvenih rizika koje nosi dijabetes tipa 2 je i rizik od gojaznosti. Kako je kumkvat bogat vlaknima i vitaminom C, on je odlično rešenje za kontrolu težine i borbu protiv gojaznosti.

10. Snižava šećer u krvi

Neke medicinske studije su otkrile da se konzumiranje kumkvata, a posebno ekstrakta ovog voća, pokazalo odličnim u snižavanju šećera u krvi.

11. Kontroliše nivo lipida (masnoća) u krvi

Lipidi ili masti pronađeni u krvi mogu biti u obliku holesterola ili triglicerida, a kada je visok nivo ovih masnoća veća je i verovatnoća da će doći do srčanog ili moždanog udara. Kumkvat se u smislu kontrole masti u krvi pokazuje odličnim!

12. Održava ravnotežu krvnog pritiska

Kao što je pomenuto u nekim tačkama, kumkvat je bogat vlaknima i vitaminom C, dok ima nizak nivo natrijuma. U kumkvatu se nalaze neki od esencijalnih minerala kao što je kalijum, a jedna od glavnih zdravstvenih prednosti kalijuma je očuvanje zdravlja srca i balans krvnog pritiska.

13. Poboljšava zdravlje probavnog trakta

Jedna od glavnih zdravstvenih prednosti vlakana jeste prava blagodet za probavni sistem. Ne samo zbog prisustva nektina, koji je jedan od moćnih tipova vlakana, u čitavoj voćki se nalaze još neke osobine koje pospešuju digestivno zdravlje.

14. Podiže energiju

Nedostatak energije je jedan od simptoma obolelih od dijabetesa i zato je važno imati svakodnevni odličan izvor povećanja i podizanja energije. Kumkvati su odlični voćni plodovi za doručak koji vrlo brzo podstiču dizanje energije, koja je dovoljna da se izdrže sve aktivnosti tokom jednog dana.

15. Lagana grickalica

Dijabetičari imaju pojačan apetit i zato je važno da ono što mogu da grickaju preko dana bude zdravo i ne utiče nepovoljno na zdravlje. Upravo zbog toga kumkvat je jednostavna opcija za užinu i sredstvo za utoljenje gladi kada su u pitanju dijabetičari koji ovo voće mogu svakodnevno da konzumiraju bez straha od pogoršanja zdravstvenog stanja.