NAMIRNICE MALOG GI

Pasulj, leblebija i sočivo su niskoglikemijska hrana kojom se prirodno može kontrolisati hipertenzija, odnosno krvni pritisak držati na nivou prihvatljivom za zdravo srce i organizam.

 

Visoki krvni pritisak (hipertenzija) nije mala stvar, jer je on jedan od ključnih faktora rizika nastanka kardiovaskularnih zdravstvenih problema. Ako ste hipertenzivni ili znate nekoga ko jeste, naučne studije sugerišu da je niskoglikemijska hrana prirodan način za snižavanje krvnog pritiska.

niskoglikemijska hrana

Za razliku od hrane sa umerenim ili visokim glikemijskim indeksom (GI), hrana sa niskim GI sporije podiže nivo šećera u krvi čoveka. Visoki šećer u krvi može da ošteti nerve i krvne sudove, što dalje posledično može da dovede do visokog krvnog pritiska.

Skaliran GI od 1 do 100 ukazuje na to koliko brza hrana koja sadrži ugljene hidrate može povećati nivo šećera u krvi u poređenju sa čistom glukozom. Svaki prehrambeni artikal ima svoju GI – što je niži, duže je potrebno da taj prehrambeni artikal poveća šećer u krvi. Hrana čiji je GI ispod 55 smatra se niskoglikemijskom. Namirnice sa srednjim GI kreću se od 55 do 70, dok se više od 70 smatra hranom visokog glikemijskog indeksa.

Niskoglikemijska hrana koja reguliše hipertenziju

Iako postoji mnogo namirnica sa niskim GI, navešćemo neke od najboljih među njima koje moraju da budu deo antihipertenzivne ishrane.

1. Pasulj

Pasulj ima GI vrednosti 24. Ovaj pasulj prepun je vlakana i proteina. Osim toga, ovo povrće sadrži kalijum i veoma malo masti.

2. Leblebija

Leblebija je mahunarka niskog GI – 28. Takođe, ona sadrži zavidne količine proteina i vlakana, kao i ključne hranljive materije kao što su kalcijum, kalijum i vitamin B9 (folat). Leblebija može da bude zamena za krompir ili beli pirinač, jer obe ove vrste povrća imaju visok glikemijski indeks. Ova namirnica veoma je popularna na Bliskom istoku, a sve je traženija i u Evropi, u obliku namaza humusa koji se od nje pravi.

3. Sočivo

Sa GI vrednosti 32, sočivo je odličan dodatak zdravim obrocima. Bogato je proteinima i vlaknima. Ova mahunarka u sebi sadrži dobre količine fosfora i kalijuma.

4. Šargarepa

Šargarepa ima glikemijski indeks 39. Sadrži beta-karoten koji je dobar za zdravlje očiju. Šargarepa obezbeđuje velike količine antioksidanata koji sprečavaju oštećenja slobodnih radikala u ćelijama.

5. Ovas

Ovas ima GI 55 i na samoj je granici prelaska u namirnice sa srednjim vrednostima glikemijskog indeksa. Sadrži beta-glukan, vrstu vlakana koja ima brojne zdravstvene koristi. Meta-analiza iz 2014. objavila je da vlakna beta-glukana u ovsenoj kaši mogu poboljšati nivo holesterola u krvi, posle čega je ova kaša postala veoma popularan obrok širom sveta. Ova vrsta vlakana takođe mogu pomoći čoveku da se oseća sitim duže vremena.