GUSTATORNA RINOREJA

Zbog čega se dešava da nam ponekad curi nos dok jedemo? Alergija, miris ili temperatura hrane mogu biti neki od uzroka ove veoma iritantne pojave, zbog koje tokom obroka koristimo maramicu.

 

Curenje nosa tokom obroka je sasvim uobičajena pojava, ali izuzetno iritirajuća. Da je ona nešto što se normalno dešava svedoči i to što postoji medicinski naziv za ovakvo specifično curenje nosa – gustatorna rinoreja. Ovo stanje ne treba zanemarivati, jer može izazvati dodatne komplikacije.

curi nos dok jedemo

Zašto nam ponekad curi nos dok jedemo? To može da se dešava zbog ozbiljnijih medicinskih stanja kao što su polenska groznica, alergija na određenu vrstu hrane i slično. Temperatura hrane koju jedemo takođe može da nam izazove curenje nosa. Međutim, ovo stanje može da se reši nekim od lekova koji se propisuju bez recepta, ali i nekim modifikacijama u ishrani.

Šest najčešćih uzroka

Uz dolenavedene uzroke biće jasnije mnoge stvari u vezi sa nastankom ove pojave i specifičnim uslovima pod kojima se ona javlja. Neki od najčešćih problema koji dovode do curenja nosa tokom jela su:

1. Alergija na određenu hranu

Komplikacije sinusa često dolaze zajedno sa alergijom na određene namirnice. Alergijski simptomi mogu uključivati curenje iz nosa, začepljenje nosa ili preterano kijanje. Uobičajeni alergeni iz hrane nalaze se u orasima, ribi, soji, kikirikiju, jajima, pšenici i mleku. Što se tiče nosa koji curi, to se može dešavati zbog povećanog nivoa histamina, kojim se izaziva iritacija i upala u sinusnoj šupljini. Nivoi histamina se povećavaju kada imunološki sistem proizvodi antitela i histamin kako bi se eliminisali određeni proteini koji se nalaze u hrani koju jedemo.

2. Temperatura određenih namirnica

Ako ste sebi postavili pitanje zbog čega mi ponekad curi nos dok jedem, temperatura hrane može biti jedan od presudnih faktora. U našoj sinusnoj šupljini postoje membrane koje pomažu u zaštiti nosnih prolaza od lomljenja i iritacije. Ako imamo prekomerno nakupljanje sluzi u našoj sinusnoj šupljini, ona može da postane labavija zbog toplote koja dolazi od hrane što će neminovno dovesti do curenja nosa. Neki začini mogu imati isti uticaj, pa su najčešći krivci kari u prahu, ljuta paprika ili čili sos.

3. Alergijski rinitis

Ako nam je dijagnostikovan alergijski rinitis ili polenska groznica, verovatno ćemo razviti alergijsku reakciju kada jedemo određeno voće i povrće, što će izazvati curenje nosa. Naš imuni sistem u osnovi reaguje na polen s drveća i onda se iritacija manifestuje kod konzumiranja određenog voća i povrća.

4. Određeni ukus ili miris hrane

Osim gorenavedenih okidača, određeni ukus ili miris hrane može takođe izazvati alergijsku reakciju. Uz ovo, izlaganje mirisima tokom jela kao što su mirisne sveće, parfemi, dim ili isparenja takođe mogu doprineti pojavi curenja nosa.

5. Povreda nosa

Ponekad, konstantno kapanje iz nosa nastaje zbog prekomerne količine nagomilane sluzi, ali ovo prekomerno nakupljanje sluzi može biti i posledica ožiljka nastalog nakon što smo u prošlosti doživeli povredu nosa, pa nema nikakve povezanosti sa alergijama ili infekcijama.

6. Ostali uzroci

Promene u temperaturi vazduha, hormonalne promene tokom menstruacije, emocionalni stres i uobičajeni lekovi takođe mogu izazvati curenje nosa tokom dana, pa i dodatne iritacije tokom jela. Neki ljudi razvijaju nealergijski rinitis koji utiče na osetljivost nosne sluzokože, što dalje dovodi do nastanka nekoliko simptoma među kojima je i curenje nosa.