LEKOVITA SALATA

Salata i lekovita biljka Potočarka (Nasturtium officinale) je jedna od najlekovitijih biljaka u fitofarmacijia. Služi i kao hrana. Koja su lekovita svojstva potočarke poznate i kao vodena kraljica?

 

Potočarka je poreklom iz područja Evroazije, no danas je široko rasprostranjena i može se naći gotovo svuda u svetu. Stari narodi su veoma cenili potočarku, pa su joj zato i dali jedan divan nadimak „vodena kraljica“. Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju.

Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lečenju zdravstvenih problema.

Potočarka Nasturtium officinale – lekovita svojstva potočarke

Antički grčki lekar i otac medicine Hipokrat cenio je ovu biljku i preporučivao je za lečenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije. U Egiptu su faraoni propisivali svojim slugama sok od potočarke kako bi održali snagu i produktivnost.

Potočarka je bila omiljena salata na jelovniku rimskih careva jer se smatralo da raščišćava misli i pomaže u donošenju važnih odluka. Persijski vojnici su prema kraljevom naređenju morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu.

Prava se potočarka prepoznaje po čupavom korenu, tamnozelenim listovima, malim belim cvetovima s četiri latice, grozdasto poredjanim i napokon po ostrom mirisu. Potočarka uspeva samo u  čistim vodama. Cveta tokom celog leta, a nalazi se podjednako u nizijskim kao i u planinskim predelima, sirom sveta.

Sastav potočarke

Potočarka je bogata vitaminima A, C, E, K i D, mineralima, gvožđem i jodom, kao irafanolom, eteričnim uljem koje sadrži sumpor. Ona sadrži veće količine gvožđa od spanaća i  vitamina c od limuna i narandži.

Lekovita vodena kraljica – Potočarka

Ova biljka pikantne arome koristi se kao hrana i lek, a sveže isceđen sok jača jetru, žuč i bubrege. U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti disajnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala, pospešuje rad metabolizma, čisti pluća i krv, pomaže kod umora i malaksalosti, povoljno deluje kod dijabetesa, ublažava groznicu, pomaže kod oboljenja jetre, leči kožne tegobe, stimuše rast kose, olakšava reumatske tegobe.

Brojna su lekovita delovanja potočarke, često se koristi kao antibiotik, antioksidans,  diuretik, reumatik, stimulans, čistač organizma, protiv upala i groznica, ekcema, angina, nadraženog grla i pluća, protiv bronhitisa, katara pluća, podstiče izlučivanje sluzi iz pluća, protiv  zubobolje i upale zubi.

Korisna je čak i pri spoljašnjoj primeni, čisti i zaceljuje oštećenu kožu, deluje protiv mrlja i pega po koži, a delotvorna je i protiv opadanja kose. Jača želudac, jetru i debelo crevo, reguliše funkciju žučne kese, a uz sve ovo veoma je lekovita za zdravlje očiju.

Bolesti i stanja koje leči potočarka

  • Bolesti srca i krvi, čisti masnoće u krvi
  • Bolesti disajnih puteva, posebno se koristi za izbacivanje guste i tvrde sluzi iz pluća
  • Bolesti bubrega i urinarnog trakta
  • Dijabetesa
  • Bolesti jetre
  • Bolesti kože i temena

Listovi potočarke koriste se u narodnoj medicini kao efikasno sredstvo protiv anemije, različitih vrsta upala i plućnih oboljenja. Tako se od davnina i zna da deluje kao sredstvo za čiscenje krvi. Jedna casa soka od potočarke, popijena ujutru na prazan stomak, odnosi sve nagomilane otrovne materije iz organizma.

Zatim pospešuje mokrenje, snižava povišenu temperaturu, stimuliše i otvara apetit. Takodje je poznato i njeno delovanje protiv crevnih parazita. Travari je preporučuju i protiv hroničnog bronhitisa, tuberkuloze, skorbuta, neuralgija, zubobolje i opadanja kose. Izmedju ostalog ima moć da snižava nivo šećera u krvi, tako da je korisna u lečenju šećerne bolesti. A supa od potočarke je poznata po tome da pročišćava pluća.

U narodnoj medicini svež sok ili listovi potočarke koriste se kao sredstvo za čišćenje krvi, protiv osipa i oboljenja bubrega i jetre. Osim toga upotreba sveže biljke ili soka pospešuje izlučivanje mokraće, poboljšava varenje, leči razne upale i jača želudac. Sveže isceđen sok podstiče izbacivanje peska i kamena u bubregu, čisti od glista i olakšava stolicu i mokrenje, a potrebno ga je piti po tri kašičice dnevno sa malo vode.

BioImunitet kapi za imunitet

Pored toga  čisti jetru, krv, čuva srce, ublaža giht i reumu, otklanja i smetnje u krvnim sudovima i podstiče cirkulaciju. Najnovija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje listova potočarke znatno smanjuje rizik od pojave različitih oblika raka. Naime ova biljka sprečava oštećenja DNK belih krvnih zrnaca, što je često glavni uzrok pojave karcinoma.

U spoljasnjoj upotrebi, koristi u obliku obloga koje deluju protiv reume i mišićnih bolova. Sok od potočarke namazan na kožu izvanredno leči dermatoze i akne. Ako želite imati gladak i ružičasti ten, prepustite se zelenoj potočarki.

Lekovitost potvrđena naučnim studijama

Lekovitost potočarke dokazana je u mnogobrojnim svetskim naučnim studijama. Jedna od njih dokazuje lekovitost potočarke i pozitivno delovanje na karcinom. Potvrđeno je da redovno konzumiranje manjih količina ove biljke može sprečiti rak prostate i debelog creva. Istraživanja su pokazala da obloga od lišća potočarke efikasno deluje na suzbijanje tumora žlezda ili limfnih čvorova. Potočarka sadrži  znatne količine spoja nazvanog  feniletil izotiocijanat (PEITC), koji ima snažna antikancerogena svojstva.

Sveže  sok potočarke poznato je sredstvo za lečenje bubrežnih  i bolesti kože.Ova biljka bogata je vitaminom C te je odlična pomoć u jačanju imuniteta kao i u borbi protiv hroničnih bolesti i upala. Poznata je kao efikasan tonik za kosu jer sprečava opadanje kose i podstiče njen rast i gustoću. Odlična je pomoć kod detoksikacije organizma, pospešuje čišćenje krvi, podstiče mokrenje, podiže energiju i stimuliše funkcije organizma.  Nezaobilazna je u čišćenju pluća.

Priprema potočarke

Potočarka, iako izgleda „slatko“ zapravo je ljutkasta. Najbolje  je koristi dok još nije procvetala, zbog smanjene doze ljutine. Koristimo je u salatama, kao začin, čaj, sveže isceđen sok, u obliku kapi i tinktura. Takođe se koristi u pripremi pita i kao prilog glavnom jelu, dodatak supama, varivima i sendvičima. 

Salata od potočarke

Lišće potočarke dobro operite. Dodajte na kolutove narezan mladi crveni luk i usitnjeni češnjak. Dodajte so, biber , nekoliko kašika maslinovog ili bučinog ulja i sok limuna. Pustite salatu da odstoji sat vremena, nakon čega je spremna za konzumiranje. U kombinaciji s mekim sirevima (feta, mozzarella, skuta) ova salata može biti izvrstan samostalni lagani obrok, ali i savršen prilog glavnom jelu.

Čaj od potočarke

Jednu kašiku sveže, oprane potočarke sitno narežite i prelijte sa 2 dcl ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim procedite. Tokom dana pijte 2-3 šoljice ovog čaja.

Sweden bitter oglas 900px

Sok od potočarke

Jednu šaku sveže potočarke operite i usitnite u sokovniku. Isceđenom soku dodajte vodu u odnosu 1:5 (1 dcl soka na 5 dcl vode).Uzimajte kašiku ovog soka tri puta dnevno.

Tinktura od potočarke

30 g svežih listića potočarke prelijemo sa 1,5 dl alkohola od 20 % te ostavimo da stoji 5-7 dana. Tinkturu uzimamo tri puta dnevno tako da jednu čajnu kašičicu dodamo u čaj ili vodu.

Potočarka kao oblog

Potočarku možemo koristiti i kao oblog, a količina zavisi od veličine rane. Lišće izgnječimo te stavljamo na oštećeno mesto na koži, zamotamo zavojem i ostavimo da potočarka deluje nekoliko sati. Ranu je potrebno pre dezinfikovati.

Supa od potočarke

2 svežnja potočarke dobro operite i naseckajte. 1/2 kg krompira ogulite i narežite na sitne kockice. Kuvajte oko 30 minuta, a pred kraj kuvanja po želji začinite. Dodajte so, mleveni crni biber, muškatni oraščić (ostali začini po želji i ukusu). Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu supu.

Napomena

Potočarku je poželjno konzumirati svežu jer se zamrzavanjem i sušenjem gubi veliki dio lekovitih vrednosti. Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje ove biljke. Prekomerna konzumacija može dovesti do nadraženosti želuca, mokraćnog  kanala i bešike.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar