LEČENJE PACIJENTA

Homeopatski lekovi za grip davali su veoma dobre rezultate tokom velike pandemije gripa koja je zahvatila planetu pre sto godina. „Lečiti pacijenta, a ne bolest“ je maksima homeopatije koja opstaje do dana današnjeg.

 

Tokom velike pandemije gripa 1918. i 1919. godine, homeopati su imali zadovoljstvo da dožive veliki uspeh u lečenju, jer su između ostalog a i najvažnije od svega – imali veoma nisku stopu smrtnosti u poređenju sa rezultatima običnih lekara.

homeopatski lekovi za grip

Evo divnog izveštaja jednog od mnogih dobrih homeopata koji su radili u doba te velike pandemije, dr R.F. Rabea:

„Remedije koje su najčešće bile potrebne, kako za influencu tako i za pneumoniju, su Bryonia, Eupatorium perfoliatum, Gelsemium, Phosphorus, Rhus tox, Ferrum phosphoricum i Iodium. Indikacije za njih su nam svima dobro poznate. Naravno, i druge su remedije bile indikovane.

Između ostalog, videli smo bronhopneumoniju na desnoj strani, koja je naglo počela i brzo se širila. Phosphorus je sasvim lepo delovao kod desetogodišnje pacijentkinje, kada se odjednom i bez vidljivog razloga bolest proširila na plućno tkivo koje isprva nije bilo zahvaćeno, sa naglim skokom temperature. Ferrum phosphoricum je sasekao žestok napad, ali nije otišao dalje od toga.

Desni obraz boje mahagonija (na kome dete nije ležalo, hvala mu) bio je dovoljan da pobudi naš ’Šerlok-Holmski’ osećaj tajanstvenosti. Zdravorazumska, diplomatska rasprava je otkrila činjenicu da se naša mala pacijentkinja usprotivila tome da joj se stopala utople pokrivanjem. Ovo trojstvo simptoma, zajapuren desni obraz, želi hladna stopala, desnostrane plućne tegobe, bilo je sasvim dovoljno da posluži kao temelj za terapeutsko sredstvo. Naravno, data je Sanguinaria canadensis, na svaka tri sata, u smešnoj potenciji od 200C.

U roku od 12 sati temperatura je spala i ostala normalna. Plemeniti čitaoče, izazivamo svakog pripadnika stare škole da izvede ovakvu majstoriju! To se ne može izvesti. To ne može da izvede ni rutinski propisivač, za koga pneumonija automatski znači Aconitum, Bryonia, Phosphorus i Antimonium tartaricum. Uspešno propisivanje je umetnost, a ovladavanje umetnošću podrazumeva više od površnog poznavanja nekoliko ključnih crta u pozamašnoj raznolikosti. Lečite pacijenta, a ne bolest!“

Izvor: Canadian Academy of Homeopathy