ZDRAVI PROTEINI

Gde se nalaze dobri proteini i kako izgleda najbolja proteinska hrana za vas i vaše zdravlje – najbolje proteinske namirnice

 

Znati šta jesti, koliko i kad, može da bude velika olakšica za mnoge. Čini se kao da danas da biste ostali zdravi i da bi vaša porodica bila zdrava treba da imate diplomu nutricioniste – pa čak i sa svim tim postoje konfliktni dokazi i studije koje čas vas vode na jednu a čas na drugu stranu ishrane. Želim da pojednostavim ovu temu za vas.

Dobri proteini i najbolja proteinska hrana za vas

Kada je reč o proteinima postoje par osnovnih smernica kojih se treba pridržavati; prvo morate da razumete da vi (i vaši voljeni) treba da konzumirate proteine dnevno; drugo, morate da jedete prave vrste proteina da bi oni funkcionisali pozitivno na vaše zdravlje – zovimo ih dobri proteini. Zato treba znati šta je najbolja proteinska ishrana za vas.

Sve u svemu, ishrana bazirana na mešovitim biljnim i životinjskim sastojcima je najbolja opcija da dobijete dovoljno proteina. Neki ovaj pristup zovu “Flexitarian” ishrana. Dok većina životinjskih produkata ima više proteina po kaloriji nego biljke, previše mesa, ribe i jaja svakodnevno nije najbolja ideja i ima svoje loše strane (poput ekološke održivosti, skuplje je i ima više kiselina).

Vegetarijanski proteini se često smatraju odličnim načinom da unesete više vlakana, antioksidanata, elektrolita i ostalih nutrijenata, te pokušajte češće da uključujete takve obroke umesto mesa.

  • Vegetarijanske i veganske opcije i dalje donose dobre amino kiselina uljučujući: sve tipove pasulja i povrća, posebno azuki pasulj, mungo pasulj i sočivo; orašasti plodovi poput badema, lana, nauta, čija semena i konoplje; neprerađene žitarice poput zoba, heljde ili kinoa seme. Tu je i dodatni bonus ako konzumirate proklijane orašaste plodove, mahunarke i žitarice, jer to pomaže da se njihove aminokiseline bolje apsorbuju.
  • Čak i neko povrće ima poprilično visoku koncentraciju proteina, pogotovu uzimajući u obzir koliko malo kalorija imaju. Povrće koje pomaže u unošenju proteina je: spanać, kelj, brokoli, karfiol i pečurke.
  • Kada su u pitanju dobri proteini u prahu, na tržište je pristiglo par novih opcija. Oni uključuju protein graška, protein cvrčka (da, pravi se od buba!) takođe i protein od supe sa kostima – brone broth. Postoje mnogo benefita kod konzumiranja ovih prahova s obzirom da pružaju mnogo više od običnog proteina – na primer ‘bone broth’ protein takođe daje kolagen i glukozamin koji su odlični za gastrointestinalnom trakt, zglobove i kožu.
  • Za meso, najbolja forma proteina je iz organske govedine, organske piletine i ćuretine, i divljeg lososa.

BioLiver-728x90

Dobrobiti proteina po zdravlje

Dobijanje proteina iz hrane je puno dobrobiti, i najveće dobrobiti su skidanje masti, pomaganje oporavljanju mišića i pomaganje ranama da zarastu. Ako imate bilo kakav vid povrede, protein je neophodan. Esencijalan je za:

  • Borbu sa dijabetesom u balansiranju šećera u krvi
  • Rad mozga
  • Bilo kakav problem u vidu depresije i problema sa mozgom
  • Holesterol

Studija za studijom pokazuje kako su proteini esencijalni za naš organizam. Zato je proteinska hrana bitna.

Na kraju, protein je važan za oporavak mišića. Tako da ako pokušavate da se oporavite od neke povrede i takođe želite da poboljšate sveopšti nivo energije, uzimanje više proteina je esecnijalno. Najbolja proteinska hrana je fokus svakog sportiste i bodibildera jer ona izgradjuje kvalitetne mišiće.

Kada kupujete protein, postarajte se da su organski i prirodni. Jedan od problema na koji nalećemo ovih dana jesu konvencionalni restorani, prodavnice, marketi koji ne prodaju organske proizvode. Te ako jedete konvencionalne proteine, oni su puni hormona, antibiotika, steroida i ostalih hemikalija koje će uništiti vaše zdravlje.

Tako da uvrstite više dobrih proteina u svoju ishranu. Čak bih i preporučio da zapisujete šta jedete; napišite šta ste jeli proteklih tri dana, pa posle dodajte grame proteina koje ste uneli.

Takođe možete da odete na sajt nutritiondata.com i tačno pogledate količinu protein i količinu hrane koje ste uneli, ili to radite tri dana da biste videli koliko ste zapravo uneli proteina putem ishrane.

Dr Axe