NAUT ZA HUMUS

Kakav pozitivan uticaj na zdravlje imaju leblebije? Kako Naut ili Leblebija (Cicer arietinum) pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i čuva zdravlje srce?

 

Leblebija (Cicer arietinum) je vrsta biljke iz familije mahunarki (Fabaceae). Ova familija je poznata po tome što u njenom korenu žive bakterije koje se nazivaju azotofiksatori.

Ove bakterije omogućavaju ovim biljkama povećano dopremanje jedinjenja azota iz okoline i prevođenje tih jedinjenja u oblik koji te biljke mogu koristiti. Jedinjenja azota metabolizmom prelaze u aminokiseline, osnovne gradivne jedinice proteina. Ovo je osnovni razlog zašto su ove biljke bogate proteinima.

Naut ili Leblebija (Cicer arietinum) i lekovito delovanje leblebije na zdravlje

Leblebija ili Naut je mahunarka čije seme je veoma slično semenu soje ili semenu suvog graška. Postoje dve poznate sorte leblebije, a to su kabuli i desiSortu desi karakteriše sitno zrno i tamnija nijansa braon boje, dok kabuli ima nešto krupnije zrno izražajno svetle braon boje. Obe navedene sorte imaju gotovo identičan sastav i koju god da odaberete kao dodatak ishrani nećete napraviti grešku.

Osim velikih količina proteina ova biljka predstavlja odličan izvor nerastvornih i rastvornih vlakana, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali, esencijalne materije za koje nauka ima dokaze da su od izuzetno velike važnosti za naše zdravlje.

Ipak treba biti oprezan pri nekontrolisanom unosu ove biljke, zbog toga što nezrela leblebija može sadržati povećanu koncetraciju oksalne i jabučne kiseline koje u organizmu mogu ispoljiti veoma ozbiljne neželjene efekte.

Leblebija sadrži vitamin B1, B2, B6, vitamin A, od minerala sadrži gvožđe, kalcijum, magnezijum te predsavlja vrlo važnu u namirnicu u ishrani vegetarijanica i osoba koje su alergične na gluten. Leblebija sadrži esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne sintetiše, za razliku od neesencijalnih aminokiselina.

Većina namirnica koje nisu životinjskog porekla imaju nešto niže koncetracije aminokiselina sa sumporom, dok žitarice imaju manju količinu lizina, zbog toga se za punovredan obrok svima preporučuje kombinacija leblebija sa žitaricama.

Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, postoje podaci da leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Leblebija ima nizak glikemijski indeks pa je pogodna za osobe sa rezistencijom na insulin ili osobe sa dijabetesom.

Očuvanje zdravlja srca

Osnovna preporuka za smanjenje krvnog pritiska je smanjenje unosa kuhinjske soli i namirnica koje je sadrže u velikoj količini, sa druge strane povećanje unosa namirnica koje sadrže kalijum. Leblebija je idealna u tom pogledu jer sadrži malu količinu natrijuma a pritom sadrži relativno veliku količinu kalijuma.

Dugoročan preveliki unos natrijuma kao komponetne unosa kuhinjske soli može rezultovati hroničnim povećanjem krvnog pritiska.

Regulacija nivoa šećera u krvi

Određene studije su pokazale da dijabetičari tipa 1 koji redovno konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju značajno niži nivo glukoze, dok su studije kod dijabetičara tipa 2 redovan unos vlakana može regulisati nivo šećera u krvi. Stručnjaci preporučuju unos oko 25 grama dijetnih vlakana dnevno za žene i oko 30 grama za muškarce.

BioLiver-728x90

Poboljšava zdravlje vaših kostiju

Esencijalne materije i to pre svega kalcijum i magnezijum, zatim gvožđe, mangan, selen, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji znatno doprinose poboljšanju zdravlja i čvrstoće vaših kostiju. Ipak treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali jer preveliki unos fosfora, a premalo unosa kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.

Za adekvatno očuvanje vaših kostiju svakog dana možete popiti jednu šolju mleka i pojesti jednu šolju leblebija.

Antioksidativna svojstva leblebije

Zahvaljujući jedinjenjima koja eliminišu negativan uticaj slobodnih radikala na organizam čoveka leblebije smanjuju rizik od nastanka kancera dojke, posebno se preporučuje ženama u menopauzi koje imaju predispoziciju za nastanak osteoporoze.

Leblebije mogu biti dodatak bilo kom jelu koje spremate zbog toga što nemaju izražen ukus i miris.

Najpoznatije jelo od leblebija je namaz Humus.

Milan Popović