ZNACI UPOZORENJA

Važno je prepoznati koji simptomi upale mokraćne bešike mogu biti potencijalno opasni, kako se naše zdravlje ne bi ozbiljno dovelo u pitanje.

 

Upala mokraćne bešike najčešće je uzrokovana bakterijom Escherichia coli i drugim enterobakterijama. Bakterije koje se prenose seksualnim putem, poput hlamidije i mikoplazme, mogu izazvati upalu mokraćne cevi i upale reproduktivnih organa, pa time otežati ili onemogućiti začeće.

simptomi upale mokraćne bešike

Zbog toga je vrlo važno prepoznati simptome upale mokraćne bešike i mokraćne cevi i reagovati na vreme, pre nego što upala postane hronična.

Upala bešike, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba pola, ali žene su sklonije ovom zdravstvenom problemu koji zna da bude i te kako uporan, jer one imaju kraću mokraćnu cev, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do bešike. Kod žena je uretra takođe smeštena bliže anusu, što znači da bakterije moraju preći kraći put da bi dospele u bešiku.

U većini slučajeva upala bešike pojavljuje se iznenadno i traje kratko (akutna upala), ali ponekad se može zadržati duže vreme (hronična upala). Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima, bakterija koja uzrokuje upalu bešike uriniranjem će se ukloniti iz tela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove bešike i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tela da ih uništi, što rezultira upalom bešike.

U većini slučajeva upala bešike uzrokovana je Escherichiom coli, bakterijom koja je prirodno prisutna u debelom crevu. Upala se može javiti ako se bakterije umnože u telu ili ako se ne izbace iz tela mokrenjem.

Faktori koji mogu povećati rizik upale mokraćne bešike kod žena i muškaraca su:

– nedovoljan unos tečnosti
Do upale bešike može doći ako osoba pije vrlo malo tečnosti, posebno u letnjim mesecima, u vreme grejanja ili kad ima početne simptome upale bešike.

– hirurški zahvat u području mokraćovoda
Upala bešike je pre svega povezana s postavljanjem urinarnog katetera nakon zahvata u mokraćnu cev ili direktnim unosom bakterija kod zahvata.

– zadržavanje mokraće, odnosno otežano pražnjenje bešike
Ako pacijenti ne prazne bešiku u potpunosti, do upala dolazi lakše, a teže ih je lečiti.

– uvećana prostata
Ako muškarac teže mokri i posledično mu zaostaje urin u bešici, to može biti razlog lakšeg početka upale bešike i težeg lečenja.

– inkontinencija (nevoljno oticanje mokraće)
Ako pacijenti zbog inkontinencije nose pelene ili uloške, to pogoduje nastanku infekcije lokalno, a kasnije i u bešici.

– trudnoća
Sama po sebi nije razlog češćih upala, ali dobijanje na težini i ponekad teže održavanje higijene mogu povećati rizik od upale.

– dijabetes
Pacijenti koji imaju šećernu bolest imaju veći rizik razvoja svih infekcija, pa tako i onih u mokraćnoj bešici. Nekad se i prisutnost bakterija u bešici bez znakova infekcije lečila, a danas to nije slučaj.

– starija životna dob
Kod starijih žena dolazi do promena u kvaliteti sluzokože materice usled hormonalnih promena, a to onda povećava mogućnost infekcije. Muškarci s godinama imaju veću prostatu, što može dovesti do češćih upala

Simptomi upale mokraćne bešike variraju zavisno o tome koliko je infekcija ozbiljna. U svakom slučaju, odmah su primetne promene tokom mokrenja, a kako upala napreduje, pojavljuje se i bol.

7 SIMPTOMA UPALE BEŠIKE KOJE NE SMETE IGNORISATI:

1. Mutna mokraća ili mokraća u kojoj su vidljivi tragovi krvi

2. Mokrite češće nego inače

3. Mokraća neugodnog mirisa

4. Bol ili osećaj pečenja tokom mokrenja

5. Stalni osećaj pritiska u bešici i teranja u toalet

6. Grčevi ili pritisak u donjem delu abdomena ili delu leđa

7. Visoka temperatura s jakim bolom u predelu bubrega

Upala bešike može se proširiti i na bubrege. U tom slučaju imaćete visoku temperaturu s jakim bolom u predelu bubrega, a izrazito na udar u tom predelu. Mokraća će onda pod mikroskopom biti puna upalnih ćelija i bakterija.

Izvor: Zadovoljna.hr