Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Simptomi upale mokraćne bešike koje treba shvatiti ozbiljno

ZNACI UPOZORENJA

Važno je prepoznati koji simptomi upale mokraćne bešike mogu biti potencijalno opasni, kako se naše zdravlje ne bi ozbiljno dovelo u pitanje.

 

Upala mokraćne bešike najčešće je uzrokovana bakterijom Escherichia coli i drugim enterobakterijama. Bakterije koje se prenose seksualnim putem, poput hlamidije i mikoplazme, mogu izazvati upalu mokraćne cevi i upale reproduktivnih organa, pa time otežati ili onemogućiti začeće.

simptomi upale mokraćne bešike

Zbog toga je vrlo važno prepoznati simptome upale mokraćne bešike i mokraćne cevi i reagovati na vreme, pre nego što upala postane hronična.

Upala bešike, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba pola, ali žene su sklonije ovom zdravstvenom problemu koji zna da bude i te kako uporan, jer one imaju kraću mokraćnu cev, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do bešike. Kod žena je uretra takođe smeštena bliže anusu, što znači da bakterije moraju preći kraći put da bi dospele u bešiku.

U većini slučajeva upala bešike pojavljuje se iznenadno i traje kratko (akutna upala), ali ponekad se može zadržati duže vreme (hronična upala). Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima, bakterija koja uzrokuje upalu bešike uriniranjem će se ukloniti iz tela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove bešike i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tela da ih uništi, što rezultira upalom bešike.

U većini slučajeva upala bešike uzrokovana je Escherichiom coli, bakterijom koja je prirodno prisutna u debelom crevu. Upala se može javiti ako se bakterije umnože u telu ili ako se ne izbace iz tela mokrenjem.

Faktori koji mogu povećati rizik upale mokraćne bešike kod žena i muškaraca su:

– nedovoljan unos tečnosti
Do upale bešike može doći ako osoba pije vrlo malo tečnosti, posebno u letnjim mesecima, u vreme grejanja ili kad ima početne simptome upale bešike.

– hirurški zahvat u području mokraćovoda
Upala bešike je pre svega povezana s postavljanjem urinarnog katetera nakon zahvata u mokraćnu cev ili direktnim unosom bakterija kod zahvata.

– zadržavanje mokraće, odnosno otežano pražnjenje bešike
Ako pacijenti ne prazne bešiku u potpunosti, do upala dolazi lakše, a teže ih je lečiti.

– uvećana prostata
Ako muškarac teže mokri i posledično mu zaostaje urin u bešici, to može biti razlog lakšeg početka upale bešike i težeg lečenja.

– inkontinencija (nevoljno oticanje mokraće)
Ako pacijenti zbog inkontinencije nose pelene ili uloške, to pogoduje nastanku infekcije lokalno, a kasnije i u bešici.

– trudnoća
Sama po sebi nije razlog češćih upala, ali dobijanje na težini i ponekad teže održavanje higijene mogu povećati rizik od upale.

– dijabetes
Pacijenti koji imaju šećernu bolest imaju veći rizik razvoja svih infekcija, pa tako i onih u mokraćnoj bešici. Nekad se i prisutnost bakterija u bešici bez znakova infekcije lečila, a danas to nije slučaj.

– starija životna dob
Kod starijih žena dolazi do promena u kvaliteti sluzokože materice usled hormonalnih promena, a to onda povećava mogućnost infekcije. Muškarci s godinama imaju veću prostatu, što može dovesti do češćih upala

Simptomi upale mokraćne bešike variraju zavisno o tome koliko je infekcija ozbiljna. U svakom slučaju, odmah su primetne promene tokom mokrenja, a kako upala napreduje, pojavljuje se i bol.

7 SIMPTOMA UPALE BEŠIKE KOJE NE SMETE IGNORISATI:

1. Mutna mokraća ili mokraća u kojoj su vidljivi tragovi krvi

2. Mokrite češće nego inače

3. Mokraća neugodnog mirisa

4. Bol ili osećaj pečenja tokom mokrenja

5. Stalni osećaj pritiska u bešici i teranja u toalet

6. Grčevi ili pritisak u donjem delu abdomena ili delu leđa

7. Visoka temperatura s jakim bolom u predelu bubrega

Upala bešike može se proširiti i na bubrege. U tom slučaju imaćete visoku temperaturu s jakim bolom u predelu bubrega, a izrazito na udar u tom predelu. Mokraća će onda pod mikroskopom biti puna upalnih ćelija i bakterija.

Izvor: Zadovoljna.hr

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280