MOKRAĆA I NJEN MIRIS

Neugodan miris urina najčešće nije nešto što se ne može jednostavno rešiti, kao što ne potiče uvek od upale ili problema sa bešikom.

 

Mokraćom se iz organizma izlučuje većina štetnih stvari uz istovremeno rešavanje suvišne tečnosti. Normalno je da se ponekad javi i neprijatan miris urina, jer ono što je uneto u organizam i ne uspe  da se apsorbuje, izlučuje se putem creva, preko bubrega i mokraćnih kanala, a jedan deo tečnosti iz organizma izađe kroz znojenje.

miris urina

Neprijatan miris urina najčešće nije nešto što se ne može rešiti, a može biti znak nekog od šest stanja.

1. Ako ste dehidrirali

Vrlo jednostavno – ako pijete dovoljno vode, urin vam je bledo žute boje i miriše obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i neprijatnog mirisa – zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razređena vodom.

2. Ako ste pojeli nešto od ovoga

Jeste li ikada primetili da vam je urin nakon konzumiranja špargle posebno jak? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime – špargle, beli luk, seme piskavice, prokelj, ishrana bogata proteinima i kari – nakon ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina.

3. Ako ste popili previše kafe

Kafa sadrži jednu posebnu komponentu dobijenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, no ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno većoj koncentraciji.

4. Ako imate upalu

Slatkasti miris amonijaka popraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da trebate posetiti lekara jer imate upalu urinarnog trakta.

5. Ako ste počeli piti lekove

Antibiotici sa kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do nešto smrdljivijeg mirisa urina. No on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoju terapiju, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u vaginalnom području.

Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašeg urina verovatno biti malo jača – neonska.

6. Imate polnu bolest

Ako sumnjate, mogli bi razmisliti i o polnoj bolesti – urin koji smrdi na amonijak mogao bi biti znak Trichomonas vaginalis, hlamidije i gonoreje.

Izvor: Srbija danas