POLYCHREST

Šta je Polikrest (polychrests) i kako deluju veliki homeopatski lekovi širokog delovanja. Koje homeopatske remedije spadaju u polikreste. Najpoznatiji polikresti su…

Termin polikrest označava neke velike homeopatske lekove koji imaju mnogo upotreba za širok spektar bolesti.

Pojam polikrest se koristi za uopšteno opisivanje velikih homeopatskih lekova, dobro poznatih i dobro karakteriziranih homeopatskih lekova sa široko baziranim patogenetama koje nose sličnost sa uobičajenim poremećajima zdravlja, i vrlo često se primjenjuju u praksi u različitim okruženjima.

Ovo su veliki homeopatski lekovi širokog spektra dejstva.

Šta je polikrest (polychrests) - polikresti su veliki homeopatski lekovi

Lako je zaključiti da je homeopatski lek sumpor polikrest, a da na primer Ceanothus nije, ali ipak negde između, linija između polikresta i ne-polikresta je nejasna i pod utiskom proizvoljnog standarda. Pretpostavljamo da bi većina homeopata opisala 15 do 25 lekova kao polikreste, ali ja nisam upoznat sa definitivnim kriterijumima koji bi uključivali ili isključivali lekove ili inspirisali argumente u vezi sa ovim odredbama za lekove u blizini te granice.

KOJI HOMEOPATSKI LEKOVI SU POLIKREST

20 najčešće spominjanih lekova u Kentovom repertoaru (u opadajućem redosledu, na osnovu broja rubrika u kojima se pojavljuju) su:

Sulphur
Phosphorus
Lycopodium
Sepia
Calcarea carbonica
Pulsatilla
Natrum muriaticum
Arsenicum album
Nux vomica
Mercurius
Rhus toxicodendron
Silica
Belladonna
Lachesis
Thuja
Causticum
Bryonia
Kali carbonicum
Zincum
Nitricum acidum

Ovo bi mogao da bude spisak polikresta koji su najpoznatiji homeopatski lekovi.

BioMind gif -728x90

Učestalost spominjanja u repertoaru zapravo nije objektivni lakmus test za polikrestvo nekog leka.

Pretpostavljam da bi neki homeopati mogli oboriti spisak polikresta i opisati da bi i Cincum mogli navesti kao polikrest, a mnogi bi možda želeli da uključe i neke lekove sa druge liste, kao što je Natrum sulphuricum, koji se nalazi na 58. mestu između Spigelije i Dulkamare.

Ovaj spisak polikresta, međutim, identifikuje one homeopatske lekove sa šire zasnovanim patogenezima, koji su dobro opisani u našoj literaturi. Jasno je da imamo mnogo „malih“ lekova koji su „mali“ samo zato što su dobili malo pažnje u dokazivanju i / ili klinici; neki od njih mogu biti potencijalni polikresti, u očekivanju njihovog potpunijeg uvažavanja u budućnosti.

Nemojte izjednačavati polikrest sa konstitucionalnim lekom, to nisu iste stvari, iako bi neki homeopatski lek koji je polikrest mogao za nekoga da bude konstitucionalni lek.

Konstitucionalni lekovi su posebna priča. Video sam duboko i trajno izlečenje hroničnih slučajeva lekovima kao što su Mezereum, Abies nigra, Trillium, Viola tricolor, Arundo mauritanica, itd., što se svakako ne može nazvati polikrestima u nečijem tumačenju tog pojma.

Dr Will Taylor