BUDI SAM SVOJ MAJSTOR

Palete su ravne transportne ploče, napravljene najčešće od drveta. One imaju veliku nosivost, a uz pomoć paletara ili viljuškara, veoma se lako mogu upravljati i premeštati sa mesta na mesto.

 

Koliko ste se puta našli pored nekog stovarišta, magacina ili u prodavnici i niste obratili pažnju na gomilu naslaganih paleta. Zamislimo samo koliko stotina hiljada paleta postoji na svetu. Od onih malih koje služe za transport individualne robe, do paleta koje se utovaruju u kamione i na brodove. Te palete, mogu proputovati svet, i vratiti se tamo odakle su potekle, a da njih gotovo niko ne obrati pažnju.

Palete su ravne transportne ploče, napravljene najčešće od drveta. One imaju veliku nosivost, a uz pomoć paletara ili viljuškara, veoma se lako mogu upravljati i premeštati sa mesta na mesto. Zbog lakšeg transporta robe, palete su potpuno promenile način utovara i istovara.

Od kojih se materijala prave?

Ovo pitanje se često postavlja među onima koji žele da utvrde da li određena paleta može ili ne može da ponese dovoljnu težinu. S tim u vezi, moglo bi se pomenuti da su najčešće drvene palete. Osim što se lako prave, a mogu poslužiti i kao inspiracija za mnoga druga idejna rešenja, drvene palete su najčešće i zbog toga što su lagane. Veoma često, palete se prave i od plastike, a u poslednje vreme probavaju se i papir, metal kao i reciklirani materijali.

U Srbiji su poznate euro palete koje imaju propisane dimenzije i odličan kvalitet. Zbog širine viljuške kod viljuškara, kao i kod paletara, mnoge palete imaju propisane dimnezije, ali i preporučenu nosivost. O tome treba voditi računa.

Koliko to košta?

Često je pitanje i koliko jedna paleta košta? Kada vam je potrebno da određeni materijal negde transportujete, bilo da je tek kupljen ili želite da ga prodate, paleta vam je pravi spas. Zbog toga, ne vodite preterano računa o tome koliko će to da vas košta. Ipak, cena palete se nameće kao logično pitanje.

Palete se kreću u rasponu od 5 do 10 eura, u zavisnosti od dimenzija, ali i kvaliteta materijala od kog su napravljene. Dobra je stvar, što mnogi koji se bave isporukom materijala, odbijaju cenu palete od proizvoda, ukoliko im paletu vratite. Na vama je da odlučite da li ćete je zadržati ili je vratiti proizviđaču. Čak i ukoliko ih zadržite, ne morate ih koristiti u magacinske svrhe, već možete biti kreativniji i razmišljati „van okvira“.

Nameštaj od paleta

Možda ste primetili da brojni kafići i klubovi, letnje bašte, ali i privatni domovi imaju izuzetne komade nameštaja, napravljene od paleta. Bilo da ih dodatno sečete i obrađujete ili ih samo prilagodite svrsi, palete će vam odlično doći i da u dvorištu napravite sećije za odmor u prolećne i letnje dane. Od paleta može nastati i kuhinjski i trpezarijski sto, ali i čitava garnitura stolova za kafiće. Sečenjem paleta, dobijate mogućnost da napravite tabure ili stolicu. Neki su se malo kreativniji dosetili da se od paleta može napraviti i brod. Splavovi od paleta prave se veoma lako uz pomoć buradi i paleta. Na vama je, razume se, mogućnost da unapredite ideju i da je dovedete do vrhunca. Kao što vidite, palete ne moraju biti samo dosadni predmeti za transport robe, već i inspiracija za brojne kreacije.