ULJE KOKOSA

Kako deluje kokosovo ulje na zdravlje. Ulje od kokosa je prirodni lek za mnoge stvari. Lekovita svojstva kokosovog ulja u 20 tačaka

 

Do danas postoje preko 1500 studija koje pokazuju da je kokosovo ulje jedno od najzdravijih na svetu. Dobrobiti i korišćenje kokosovog ulja idu dalje nego što mnogo ljudi zna, jer je kokosovo ulje –  napravljeno iz ‘mesa’ ili iz suvog delan kokosa – superhrana.

Šta je Kokosovo ulje i lekovita svojstva kokosovog ulja za zdravlje

Naučnici su konačno otkrili tajne ove superhrane: naime to su zdrave masti koje se zovu medium chain masne kiselina (MCFAs). Ove jedinstvene masti uključuju:

  • Kaprilnu kiselinu
  • Laurinsku kiselinu
  • Kaprinsku kiselinu

Oko 62% kokosovog ulja je napravljeno od ovih masnih kiselina, a 91% od masti u kokosovom ulju su zdrave zasićene masti. Ovaj raspored masti je čine jednom od naboljih na svetu, kako pokazuje baza podataka nutrijenata na USDA.

Većina masti koje mi konzumiramo se sporije vare, ali MCFA pronađena u kokosovom ulju je savršen izvor energije, jer one kroz samo tri koraka varenja prelaze u naše “gorivo” za razliku od ostalih masti kojima treba čak 26 koraka da bi se svarile.

Za razliku od dugih nizova masnih kiselina u biljnim uljima MCFA je:

  • Lakša za varenje
  • Nije odmah usladištena kao mast
  • Antimikrobna je i antifungalna
  • Molekularno je manja, samim tim je ćelijama lakše da je propuste da bi dobili odmah energiju
  • Obrađuje se u jetri, što znači da su odmah konvertovane u energiju umesto da se sortiraju kao masti

Sve ovo pokazuje zašto je ovo ulje kokosa koje se pravi od kokosa super hrana i zašto su dobrobiti kokosovog ulja tako mnogobrojne i neverovatne.

20 dokazanih dobrobiti kokosovog ulja

Prema medicinskom istraživanju i  USDA bazi podataka nutrijenata, benefiti kokosovog ulja se prikazuju ovako:

  1. Dokazan kao prirodan lek za Alchajmerovu bolest

Kada se MCFA vari u jetri stvaraju se ketoni koji su lako pristupačni mozgu da bi se stvarala energija. Ketoni snabdevaju mozak energijom bez korišćenja insulina da bi prevodio glukozu u energiju.

Skorašnje studije su pokazale da mozak zapravo stvara svoj insulin da bi ga preveo u glukozu i njime snabdevao. Kako pacijenati sa Alchajmerom  gube sposobnost da stvaraju svoj insulin, ketoni iz kokosovog ulja mogu da služe kao alternative za izvor energije da bi se pomoglo pri reparaciji mozga.

  1. Sprečava bolesti srca i visok krvni pritisak

Kokosovo ulje je puno prirodnih zasićenih masti. Zasićene masti ne samo da povećavaju zdrav holesterol (HDL holesterol), već takođe pomažu da se holesterol LDL – „loš holesterol“ konvertuje u zdrav holesterol HDL.

Povećanjem HDL holesterola, pomažete zdravlju srca i smanjujete rizik od bolesti srca. Kokosovo ulje takođe pomaže srcu jer smanjuje visoke trigliceride.

  1. Leči infekcije urinarnog trakta, infekcije bubrega i štiti jetru

Kokosovo ulje je poznato po tome da čisti i leči infekcije urinarnog trakta i infekcije bubrega. MCFA u ulju deluje kao prirodni antibiotik tako što poremećuje sloj lipida na bekterijama i time ih ubija. Istraživanja takođe pokazuju da kokosovo ulje direktno štiti jetru od oštećenja.

Kokosova voda takođe hidrira i pomaže procesu lečenja. Lekari su čak i ubrizgavali kokosovu vodu da bi očistili kamenje u bubrezima. Kokos je superhrana, što je evidentno uz sve ove dobrobiti.

  1. Smanjuje inflamaciju i artritis

Na studiji u Indiji, visok nivo antioksidanata nađen u sirovom kokosovom ulju (VCO) smanjuje inflamaciju i leči artrtitis efikasnije od vodećih lekova.

U drugoj skorašnjoj studiji, kokosovo ulje koje se ekstrahovalo na srednjoj temperaturi je pokazalo da ubija inflamatorne ćelije. Radilo je kao analgetik i imalo je anti inflamatorno dejstvo.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

  1. Prevencija raka i lečenje

Kokosovo ulje ima dva kvaliteta koja mogu da pomognu pri borbi sa rakom:

Prvo – ketone koji se proizvode pri vrenju. Ćelije tumora nisu sposobne da pristupe energije u ketonima i oni su zavisni od glukoze. Veruje se da ketogena ishrana može da bude deo pomaganja pacijentima sa rakom.

Drugo, kako MCFA vari lipidne zidove bakterija, oni takođe ubijaju heliobacter pylori koja je poznata po tome da povećava rizik od stomačnog tumora/raka. Čak i u studijama gde je rak hemijski nastao, uvođenjem kokosovog ulja se sprečava njegovo razviće.

  1. Pojačava imuni sistem (Antibakterijski, Antifungalni i Antivirusni)

Kokosovo ulje sadrži laurilnu kiselinu (monolaurin), koja je poznata po tome da smanjuje kandidu, bori se protiv bakterija i stvara neprijateljsko okruženje za viruse. Mnoga oboljenja su danas izazvana prekomernim rastom bakterija, gljiva, virusa i parazita u telu.

Možete da zamenite žitarice i šećer u svojoj ishrani sa kokosovim uljem kao prirodnim izvorom energije ukoliko ste bolesni. Šećer hrani loše bakterije. Zato umesto šećera, uzmite jednu kašiku kokosovog ulja tri puta dnevno ako ste bolesni, i konzumirajte dosta povrća i bujona – govedje supe sa kostima.

  1. Poboljšava pamćenje i funkcionisanje mozga

U studiji iz 2004 koja je objavljena u Journal of Neurobiology of Aging, istraživači su da je MCFA iz kokosovog ulja poboljšao probleme sa pamćenjem kod starijih pacijenata.

Kod svih pacijenata se prikazalo poboljšanje sećanja posle uzimanja ove masne kiseline. Jer se MCFA lako apsorbuju  i može da priđe ćelijama u mozgu bez korišćenja insulina. Zato mogu da napajaju ćelije mozga efikasnije.

  1. Poboljšava energiju i izdržljivost

Kokosovo ulje se lako vari i stvara duže održivu energiju i pojačava vaš metabolizam. Kada se uzima kvalitetno nerafinisano kokosovo ulje, dobija se najviše beneficija jer se MCFA direktno šalju do jetre da bi se konvertovale u energiju.

Danas mnogi triatlonci koriste kokosovo ulju kao izvor energije tokom treninga i trka na duže staze. Možete kod kuće da napravite ovo ‘gorivo’ tako što će te pomešati kokosovo ulje, sirov med i čija semenke i ostaviti par sati da odstoji. Jednostavno ih sve pomešajte, (svaki sastojak otprilike po jednu kašičicu), pustite da čija semenke nabubre nakon 3 sata stajanja i uzimajte par kašičica 30 minuta pre vežbe.

  1. Poboljšava varenje i smanjuje stomačni ulcerus i ulcerativni kolitis

Kokosovo ulje poboljšava varenje tako što pomaže telu da apsorbuju masno-rastvorljive vitamine, kalcijum i magnezijum.

Ako se kokosovo ulje uzima u isto vreme kad i omega 3 masne kiseline, može da se dođe do duplog efekta, jer su one odmah dostupne telu da ih svari i koristi.

Kokosovo ulje može da pomogne zdravlju stomaka jer ono razara loše bakterije i kandidu. Neravnoteža u stomaku i pojava kandide pogotovu može da smanji stomačne kiseline što dovodi do inflamacije i lošeg varenja. Sve ovo zajedno znači da kokosovo ulje poboljšava digestivno zdravlje i pomaže pri tretiranju ili sprečavanju stomačnog ulcera i ulcerativnog kolitisa.

  1. Smanjuje simptome bolesti žučne kese i pankreasa

MCFA iz kokosovog ulja nisu potrebni enzimi pankreasa da bi se rastavili u varenju, te kokosovo ulje olakšava napor pankresa.

Takođe, ova superhrana se tako lako vari da se zna da poboljšava simptome bolesti žučne kese. Zamenite duge lance masti sa kokosovim ulje za poboljšanje žučne kese i celokupnog zdravlja.

BioLiver-728x90

  1. Poboljšava probleme sa kožom (opekotine, ekcemi, perut, dermatitis i psorijazu)

Kokosovo ulje je savršeno za čišćenje lica, za hidrataciju i kao krema za sunce, ali isto može i da leči par kožnih problema. Masne kiseline (caprylic i lauric) u kokosovom ulju smanjuju inflamaciju unutra i spolja ali i hidriraju, što ih čini odličnim izborom za sve tipove kožnih oboljenja.

Štiti kožu i ma puno antioksidanata koji je čine savršenom za lečenje kože. Takođe, antimikrobiotska svojstva balansiraju izvore kandide i gljivica koja mogu da izazovu mnoga kožna oboljenja. Postoji toliko mnogo dobrog što kokosovo ulje čini za kožu.

  1. Sprečava bolesti desni i propadanje zuba

Povlačenje desni i kokosovo ulje su povezani. Kokosovo ulje se koristilo vekovima za ispiranje usta od bakterija i kod lečenja paradentoze i bolesti usta tako što se uzimalo u usta i mućkalo. Kokosovo ulje je jedno od najefektnijih ulja za ‘povlačenje desni’ jer je jako koncetrovano antibakterialnim MCFA.

Mučkanjem kokosovog ulja u ustima, ulje ‘denaturira’ bakteriju i vezuje se za nju. Uklanjanjem oralnih bakterija znatno se smanjuje rizik od bolesti desni. Ukoliko želite da lečite desne i popravljate svoje zube, preporučujemo ‘mućkanje’ kokosovim uljem 3 puta nedeljno, po 20 minuta.

  1. Sprečava Osteoporozu

Oksidativni stres i slobodni radikali su dva najveća krivca za osteoporozu. S obzirom da kokosovo ulje ima visok nivo antioksidanata, koji pomažu pri borbi sa slobodnim radikalima, to je glavni prirodni tretman za osteporozu.

Još jedna neverovatna dobrobit kokosovog ulje jeste da on povećava apsorpciju kalcijuma u stomaku. Istraživači su pronašli da kokosovo ulje ne samo da je povećalo zapreminu kostiju i sturkturu, nego je i smanjilo gubitak kosti od osteoporoze.

  1. Poboljšava dijabetes tip II

Kada ćelije odbiju da odgovore na insulin i više ne uzimaju glukozu za energiju, onda se one smatraju insulinski otporne – nastaje insulinska rezistencija. Onda pankreas pumpa više insulina da bi smanjio šećer u krvi ali to stvara prekomernu proizvodnju insulina. U jednom trenutku u krvi imate visok šećer i visok insulin. Insulinska rezistencija se smatra prethodnicom dijabetesa tipa II.

MCFA u kokosovom ulju pomaže pri balansu insulinskih rekakcija u ćeliji i promoviše zdrav digestivni proces. Oni uklanjaju napetost pankreasa i daju telu konzistentan izvor energije koji ne zavisi od reakcija glukoze, koje mogu da spreče da insulinska rezistencija predje u dijabetess tipa II.

  1. Kokosovo ulje za gubitak kilograma

Zbog svojstava za dobijanje energije i činjenica da je ovo kokosovo ulje bez ugljenih hidrata, te nije čudo da ono ima dobrobiti kod gubitka kilaže. Pomaže da se tope masti i kalorije, smanjue apetit i u studijama se pokazao jako koristan za skidanje masnoća sa stomaka.

Kokosovo sposobnost da pomogne da skinete masti je dobro potvrdjena. Studija iz 1985-e godine objavljena u Journal of Toxicology and Environmental Healthproved je objavila da jedna inekcija kaprilne kiselina iz kokosovog ulja rezultira sa “u početku brzom, pa kasnije postepenim smanjenjem uzimanja hrane i paralelnim gubitkom telesne mase” kod muških miševa.

Možda se čini nelogičnim da se pretpostavi da uzimanjem kokosovog ulja (masti) dovodi do gubitka kilograma, ali je zapravo poprilično logično. Ključ razumevanja ovog fenomena leži u multidimenzionalnim sposobnostima MCFA da kontroliše razne fiziološke procese.

Na primer, u studiji spomenutoj iz 1985, otkriveno je da kaprilna kiselina pokazuje značajna poboljšanja u funkciji tiroidne žlezde, pomaže u smanjenju otkucaja srca pri mirovanju i pomaže telu da menja masti u energiju.

U skorije vreme Obesity Research Journal je objavio studiju iz Boston University Medical School koja nam daje trag zašto MCFA imaju mogućnost sagorevanja masti.

Testiranjem efekata koji MCFA imaju na raspad masti, adipozne (masne) ćelije kod miševa su predtretirane sa kaprilnom kiselinom. Posmatranjem raspada masti u ćelijama primetili su da se javlja na tako zapanjujući način, da zapravo imitira karakteristike uzdržavavanja od hrane – posta.

Post, u ovom smislu se ne tretira negativno, već pozitivno jer telo koristi rezerve energije najefikasnije i ubrzava razlaganje nepotrebnih rezervi masnoće.

Po rečima istraživača koji su radili ovu studiju, “Ovakve promene mogu da donesu, delom, gubitak kilograma kod životinja i ljudi koji su povezani sa dijetetskim srednjim-lancima masnih kiselina”.

  1. Gradnja mišića i gubitak masnoća

MCFA nisu samo dobre za sagorevanje masti, one su takođe dobre za gradnju mišića. MCFA pronađene u kokosu su takođe popularne u prozvodima za izgradnju mišića poput suplemenata za bodi bildere.

Velika većina suplemenata, zapravo, koriste procesuirane forme MCFA. Ako jedete pravi kokos umesto suplemenata dobijate ‘pravu stvar’. Preporučujem dodavanje tri kašike kokosovog ulja u svoj šejk za izgradnju mišića.

  1. Kokosovo ulje za negu kose

Ako imate perut ili suvu kosu, kokosovo ulje ima savršene masne kiselina koje će pomoći da se poboljšaju ova stanja, Zapravo, postoji toliko puno što kokosovo ulje može učiniti za vašu kosu. Možete da napravite kod kuće šampon od kokosa i lavande da biste poboljšalji vašu kosu i možete da koristite samo kokosovo ulje kao prirodni balzam.

Da se rešite peruti i zamršene kose, umasirajte jednu kašiku kokosovog ulja pomešanog sa 10 kapi ruzmarinovog esencijalnog ulja u svoje teme tokom tri minute. Onda isperite posle 30 minuta.

  1. Kandida i gljivične infekcije

Studija objavljena u žurnalu Antimicrobial Agents and Chemotherapy je došla do saznanja da kaprilna i laurina kiselina u kokosovom ulju mogu da služe kao prirodni lek za candida albicans i gljivične infekcije.

Da biste efektivno ubili kandidu i lečili gljivične infekcije, uklonite procesuirani šećer i prerađeno žito iz svoje ishrane i uzmajte puno zdravih masti. Uzimajte jednu kašiku kokosovog ulja tri puta dnevno kao suplement.

  1. Kokosovo ulje za Anti-Aging

Prema istraživanju koje je objavljeno u medicinskom žurnalu Food and Function, kokosovo ulje poboljšava nivo antioksidanata i može da uspori starenje. Kokosovo ulje deluje tako što smanjuje stres na jetri i smanjuje oksidativni stres.

Takođe, naučnici su pronašli da kokosovo ulje može da pomaže detoksikaciji zbog svog rada sa jetrom. Da biste prirodno usporili starenje, uzmite jednu kašiku kokosvog ulja sa bobicama punih antioksidanata za doručak. Takođe možete da direktno nanesete na kožu za dodatne dobrobiti i glatkost kože.

20. Kokosovo ulje za hormonalni balans

Korišćenje kokosovog ulja ima dobrobiti i za hormone! Kokosovo ulje može prirodno da pomogne pri balansu hormona jer je ono odličan izvor zasićenih masti, uključujući laurilnu kiselinu. Studije su pronašle da kokosovo ulej može da bude odlična mast u toku menopauze i takođe može da ima pozitivne efekte na nivo estrogena.

GoldenSwedenBitte-728x90

Da biste imali prirodni balans hormona, smanjite uzimanje šećera i žitarica i hranite se zdravim mastima iz kokosa, avokada, lanenog semena i topljenog maslaca. Takođe možete da koristite druge forme kokosa, poput kokosovog putera i kokosove vode.

A posebno se preporučuje Golden Sweden Bitter i to samo pola kafene kašičice dnevno sa čaom vode kao redovna anti aging terapija koja će vam produžiti vitalnost i život.

Nuspojave kokosovog ulja

Jedva da ima nuspojava za kokosovo ulje. Povremeno, može da se pojavi alergija kod određenih individualaca koji su alergični na kokos. Neki proizvodi namenjeni za čišćenje tela od kokosovog ulja su izazivali kontaktne alergije, mada to nije često. Zapravo, kokosovo ulje je poznato po smanjenju nuspojava mnogih lekova. Na primer, u studiji je ono smanjilo simptome i nuspojave tretmana za rak.

Kako da uzimate kokosovo ulje

Možete da koristite kokosovo ulje za sva kuvanja, a možete da stavite i jednu kašiku u svoj jutarnji smoothie. To je ulje nerafinisano, prirodno i organsko. Kokosovo ulje da je lep ukus kokosa ali ne sadrži štetne toksine koje ostala hidrogenizovana ulja za kuvanje imaju.

Takođe možete direktno da ga stavite na kožu  ili kao ‘nosač za eterična ulja i mešavine’. Čuvena BioBalsam krema za fisure, fistule, opekotine i oštećenja kože ima za kozmetičku podlogu upravo kokosovo ulje.

  • UPOZORENJE — Rafinisano ili obrađeno kokosovo ulje može da bude izbeljeno, zagrejano preko tačke topljenja i hemijski obrađeno da bi se povećao rok trajanja. Obrađivanje ulja menja hemijski sastav, i masti više nisu dobre za vas, te izbegavajte hidrogenisana ulja kad god možete.

ZATO UMESTO TOGA — Kupite ekstra devičansko kokosovo ulje za najbolje dobrobiti.

Postoje par tipova proivodnje kokosovog ulja, a to su:

  • Vodena ekstrakcija
  • Devičansko kokosovo ulje
  • Rafinisano kokosovo ulje

Izaberite devičansko, nerafinisano, organsko kokosovo ulje da biste bili sigurni da dobijate čisto ulje. Rafinisane verzije nisu od puno dobrobiti i gube ključne nutrijente.

Zaključak o dobrobiti kokosovog ulja

Kao što možete da vidite, dobrobiti čistog kokosovog ulja su ogromne, ali one ne staju na ovih 20 tačaka primene! Kokosovo ulje pomaže telu na mnogo načina.

Dr Axe