SREMUŠ ILI MEDVEĐI LUK

Sremuš (Allium ursinum) ili medveđi luk je lekovita biljka sa jakim lekovitim dejstvom. Zove se i divlji beli luk. Kako medveđi luk deluje na ceo organizam?

Biljka sremuš (Allium ursinum), medveđi luk ili divlji beli luk je 1992. godine proglašena je za lekovitu biljku godine od strane Udruženja za zaštitu i ispitivanje evropskih lekovitih biljaka. Širokog je spektra delovanja, a pre svega je prirodni antibiotik.

Divlji beli luk je dobio naziv – medveđi luk, jer spada u prve biljke koje medvedi jedu nakon prospavanog zimskog sna a zna se da oni tada pažljivo biraju hranu koja će im u što kraćem vremenskom roku okrepiti organizam i povratiti snagu.

Sremuš ili medveđi luk (Allium ursinum) – lekovita svojstva divljeg belog luka

Čak i stari Rimljani su poznavali lekovitost medveđeg luka, te su mu davali prednost u odnosu na beli luk. Sremuš samoniklo raste u šumama ali se može gajiti i u bašti, što je veoma pametna ideja jer je ovo biljka izuzetne lekovitosti sa širokom lepezom lekovitih svojstava.

Lekoviti deo biljke

Lekoviti delovi biljke su mladi proletni listovi koji se beru u aprilu i maju i podzemne lukovice što se skupljaju u letnim i jesenskim mesecima. Listovi i lukovica sremuša su korisni i lekoviti u svežem obliku ali se suva biljka ne može time pohvaliti.

Naravno, najbolje je jesti mlade listove kao salatu u proleće.

U prirodi se mladi listovi sremuša mogu naći samo 30 dana u godini i dobri su jedino dok biljka ne procveta. Zamrzavanjem ili sušenjem gube se lekovita svojstva sremuša.

Utešno je i to da se od lukovice sremuša može imati koristi tokom celog leta. Ukoliko želite da u sremušu uživate cele godine možete napraviti tinkturu.

Sastav Sremuša

Medveđi luk kao glavnu aktivnu materiju sadrži vinilsulfid, a pored njega sadrži i vinilpolisulfid, kao i tragove merkapanta. Pored navedenih stvari, sadrži i vredne minerale, sluzi, šećere.

Terapeutsko delovanje ove biljke jednako je delovanju belog luka, a u obe biljke za to je zaslužna visoka koncentracija etericnih ulja što sadržavaju sumpor (alicin).

U narodu poznat kao medveđi luk, sremuš sadrži i obilje soli, karotina, belančevina, masti, mineralne materije i vitamina C (znatno više u listovima nego u lukovici).

Lekovite karakteristike sremuša

Sremuš je apsolutni dar prirode, hrana, lek i začin, koji ima blagotvorno delovanje u regulaciji visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, gripa, prehlade i masnoće u krvi. Zahvaljujući visokom sadržaju alicina lekovite karakteristike sremuša su vrlo slične karakteristikama belog luka.

Kada zagrizete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji „miluje“ kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični.

U isto vreme, sprečava da se krv lepi za krvne sudove. Kao i beli luk čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko, antivirusno i antiseptičko dejstvo. Koristi se kod prehlada, hroničnog bronhitisa, gripa, smanjuje nivo lipida u krvi, ima antioksidativna svojstva.

Primjenjuje se kod arterioskleroze, crevnog parazita Oxyuris vermicularis, bolesti jetre, za čišćenje rana i kao lek za pluća.

S obzirom da deluje na snižavanje krvnog pritiska, štiti od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Tinktura ili ekstrakt sremuša je odličan prirodni lek protiv bolesti respiratornog trakta kod kojih dolazi do nakupljanja sluzi u plućima, kao što je na primer bronhitis, jer olakšava iskašljavanje sluzi, pa se tako omogucuje iskašljavanje i lakše disanje.

U proleće je ovaj luk najbolji lek koji cisti krv, žuč i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja.

Podstiče varenje hrane u želucu i crevima. Hematomi i rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izlečene ako se premažu svežim sokom od sremuša, a kupke sa njegovim lišćem smiruju nadraženu kožu, ekceme i dermatitis.

Šta leči sremuš, medveđi luk?

Glava – ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma. Visokim sadržajem antioksidanasa utiče na jačanje imuniteta i usporavanje procesa starenja.

Pluća – olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade. Alin, glavni sastojak sremuša, razvodnjava sekret u disajnim putevima, pokreće ga i olakšava iskašljavanje i pražnjenje sinusa. Olakšava disanje kod bronhitisa i astme.

Krv – snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok. Sremuš utiče na sniženje holesterola i poboljšanje odnosa tzv. dobrog i lošeg holesterola.

Srce – jača srce i krvne sudove, prevenira kardiovaskularna oboljenja, arteriosklerozu, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak. Povoljan odnos frakcija holesterola smanjuje arterosklerozu. Povoljno utiče na sniženje krvnog pritiska, što sa dejstvom na holesterol, smanjuje rizik od koronarne bolesti (infarkt i angina pektoris).

Stomak – smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno deluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje. Sastojci sremuša deluju nadražajno na sluzokožu organa za varenje. Podstiču lučenje supstanci koje štite sluzokožu.

Zato ne treba da se plašite ljutog ukusa sremuša ako imate probleme sa organima za varenje. U narodu se sremuš koristi protiv glista kod dece, kod nekih bolesti jetre. Povoljno utiče na normalizaciju crevne flore.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Tinktura sremuša

Jako je delotvorna  tinktura od listova, kao i tinktura od lukovica medveđeg luka.  Sastojci: 250 grama lukovica sremuša, litar komovice. Lukovice sremuša dobro izgnječiti u drvenom avanu. Može i u keramičkoj činiji ali je obavezna upotreba drvene kašike.

Izgnječene lukovice ubaciti u staklenu posudu, najbolje u flašu sa tamnim staklom i preliti ih komovicom. Ostaviti da odstoji 14 dana na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi i u tom periodu flašu svakodnevno promućkati, barem jednom u toku dana. Petnaesti dan tinktura sremuša je gotova.

Tada je potrebno mešavinu procediti kroz dvoslojnu gazu, naliti u čistu staklenu flašu sa dobrim zatvarečem i čuvati je u frižideru.

Tinktura sremuša najčešće se preporučuje kao prirodno sredstvo za snižavanje krvnog pritiska i lečenje zakrečenja krvnih sudova. Pije se dva puta dnevno (ujutru i uveče) po jedna kafena kašičica (10-20 kapi) i to zajedno sa 1dl hladnog ili mlakog mleka (nikako vrelog).

Esencijalne kapi za regulaciju krvnog pritiska

Sitno iseckajte listove ili lukovice sremuša tako da rastresito napunite flašu do grlića. Masu naliti domaćom rakijom jačine 38-40%. Držite dve nedelje flašu na suncu ili negde na toplom i pri izvoru svetlosti.

Procediti i piti 14 do 15 kapi dnevno s malo vode.

Ove kapi regulišu krvni pritisak i čiste krvotok.

Vino za smirivanje kašlja

Šaku sitno iseckanih listova prokuvajte u četvrt litra belog vina. Zasladite medom ili sirupom i tokom dana pijte više puta polako, gutljaj po gutljaj.

BioImunitet kapi za imunitet

Sirup za jak imunitet

Dvesta grama sremuša s lukovicom samleti ili sitno naseckati i preliti litrom i po hladne vode. Pošto odstoji pokriveno preko noći, odvojiti tečnost, a sremuš dobro propasirati. U sve to dodati kilogram šećera ili meda i lagano kuvati 10 do 15 minuta.

Uzimati tri puta na dan po jednu kašičicu.

Salata puna zdravlja

Struk mladog belog luka iseckajte na kolutiće, dodajte 300 g svežih listova sremuša, maslinovo ulje i po želji balzamiko sirće. Kada začinite salatu, možete narendati malo tvrdog kravljeg ili kozjeg sira.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar