BOLNA MESEČNICA

Bolna menstruacija ili dismenoreja označava bol koji se javlja kod menstruacije. Bol se može pojaviti istovremeno s menstruacijom ili joj prethoditi 1 do 3 dana.

 

Kako izgledaju bolne menstruacije

Kod bolne menstruacije, najveći intenzitet bol doseže 24 sata nakon početka menstrualnog krvarenja te postepeno jenjava nakon 1 do 2 dana. Bol se obično javlja u donjem delu trbuha te se može širiti niz bedra i u donji (lumbalni) deo leđa. Obično je ona oštra kao kod tzv. spastičke dismenoreje ili bolne menstruacije praćene grčevima, ali može biti i stalna, tupa, mukla bol kao kod tzv. kongestivne dismenoreje ili menstruacije praćene kontinuiranim bolovima.

Šta je bolna menstruacija Dismenoreja i kako se leče bolne menstruacije

Bolne menstruacije katkada su praćene mučninom, bolom u ledjima i učestalijim mokrenjem. U težim slučajevima mogu biti praćene povraćanjem i kolapsima. Ponekad se radi o vrlo intenzivnim bolovima koji ometaju svakodnevne aktivnosti i zahtevaju odsustvo iz škole ili sa posla. Za razliku od drugih bolova u trbuhu, pokreti, masaža ili pritisak smanjuju bolnost kod dismenoreje.

Bolne menstruacije ubrajaju se u najčešće zdravstvene tegobe zbog kojih se žene javljaju svom ginekologu u adolescentnoj dobi.

Smatra se da ovakvu bol oseća čak 50-60 % žena koje imaju menstruaciju.

Što uzrokuje bolne menstruacije?

Smatra se da bol nastaje zbog prejakog grčenja mišićnog dela materice (miometrija) i ishemije – smanjenog dotoka kiseonika, uvetovanim otpuštanjem hemijskih prenosioca prostaglandina. Ove tvari se normalno stvaraju u sluznici materice (endometriju) i izazivaju kontrakcije materice. Istraživanja su pokazala da su koncentracije prostaglandina peterostruko veće kod ovulacijskih ciklusa u odnosu na anovulacijske (u kojima izostaje ovulacija).

Faktori rizika za izraženije simptome bolnih menstruacija su rana dob prve menstruacije (menarche), duga ili obilna menstruacijska krvarenja, žene koje nisu rodile (nuliparitet), pušenje, dismenoreja u porodičnoj anamnezi i izostanak telesnih vežbi.

Podela bolnih menstruacija

Dismenoreja može biti primarna ili sekundarna. Primarna dismenoreja javlja se u adolescenciji, obično oko godinu dana nakon prve menstruacije (menarche). Kod utvrđivanja primarne dismenoreje temelj dijagnoze je iscrpna anamneza, a ginekološkim pregledom se, osim izrazite bolnosti u predelu materice, ne nalazi drugih nepravilnosti.

Primarna dismenoreja obično započinje u adolescenciji, a s vremenom i nakon trudnoće slabi.

Sekundarna dismenoreja se, za razliku od primarne, pojavljuje kasnije u životu i podrazumeva organsku bolest kao razlog nastanka bolnih menstruacija. Najčešći organski razlozi su:

endometrioza – stanje kod kojeg se tkivo endometrija nalazi i izvan šupljine materice

adenomioza – stanje u kojem se delovi endometrijskog tkiva nalaze duboko u miometriju

fibromi ili miomi

hronična karlična upala – bakterijska infekcija koja se proširila na genitalni trakt

cervikalna stenoza – usled konizacije ili drugog zahvata na vratu materice ili

eventualne priraslice karlice

Bol kod sekundarne dismenoreje obično se javlja ranije u menstruacijskom ciklusu i traje duže, te nije praćena mučninom, povraćanjem, prolivom i ostalim simptomima što prate primarnu dismenoreju. Isto tako, sekundarna dismenoreja započinje u odrasloj dobi, ako nije uzrokovana prirođenim malformacijama ginekoloških organa.

BioRelax gif -728x90

Kako postaviti pravu dijagnozu?

Kvalitetna anamneza uvek je pola dijagnoze. Lekar se treba raspitati o prvoj menstruaciji te uzeti celokupnu menstruacijsku anamnezu o početku, trajanju i količini krvarenja, trajanju ciklusa i postojanju ostale simptomatologije koja prati bol za vreme menstruacije.

Ginekološkim pregledom otklanjaju se mogući uzroci sekundarne dismenoreje. Na vulvi, vagini i cerviksu treba isključiti postojanje promena koje bi veličinom ili lokalizacijom mogle biti uzrok bolnih menstruacija.

Palpacijom će se proveriti javljaju li se bolovi pri pomicanju vrata materice (cerviksa), dokazati mobilnost materice i isključiti zadebljanje rektovaginalnog septuma, induraciju Douglasovog prostora i zadebljanja uterosakralnih ligamenata.

Ultrazvučnim pregledom karlice ginekolog će se orintisati o postojanju ginekoloških tumora, endometrioze i adenomioze. U tom slučaju postaviće se sumnja na sekundarnu dismenoreju.

U slučaju da je ultrazvučni nalaz nedovoljan, moguće je napraviti histerosalpingografiju, histeroskopiju, laparoskopiju, CT i MR, čime će se isključiti bilo kakva povezana organska bolest.

Kako se leči dismenoreja?

Ako je dokazana sekundarna dismenoreja, potrebno je lečiti osnovnu bolest.

Kod primarne dismenoreje, lekar će u prvom redu bolesnicama savetovati više odmora, spavanja i redovito fizičko vežbanje.

Pomoći će masaža donjeg dela leđa i trbuha. Još uvek mnoge devojke stavljaju termofor na donji deo trbuha, kao što su im savetovale majke i bake.

Svakako je potrebno izbegavati pušenje i konzumaciju alkohola. Promene u načinu prehrane mogu smanjiti preveliku proizvodnju prostaglandina i uspostaviti ravnotežu. Efikasnom se pokazala i prehrana siromašna mastima, a bogata omega-3 masnim kiselinama koju nalazimo u dubokomorskim ribama kao što su losos, tuna ili skuša.

Poznato je da zelene namirnice smanjuju intenzitet boli. Dobro je konzumirati žitarice, mahunarke, zobeno brašno i zeleno povrće kuvano na pari.

GoldenSwedenBitte-728x90

Inhibitori prostaglandina sledeća su stepenica u lečenju u slučaju da simptomatsko lečenje ne donosi olakšanje. Nesteroidni antireumatski lekovi počinju se uzimati 24-48 sati pre početka menstruacije i potom nastavljaju tokom 1-2 dana. Osim sprečavanja boli, ovi lekovi smanjuju i obilnost menstruacijskog krvarenja kod bolne mesečnice.

Oralna hormonska kontracepcija primjenjuje se kod spolno aktivnih žena koje ne žele zatrudneti. Za to vreme je snižena sinteza prostaglandina, što rezultira bezbolnošću i pravilnošću ciklusa i menstruacija uz izostanak neželjenih nuspojava.

Spirala sa levonorgesterolom jedna je od metoda lečenja bolnih menstruacija. Kod žena sprečava zadebljanje sluznice materice, stoga oko 50 % korisnica u prvih godinu dana više nema menstrualna krvarenja, a time ni bolove.

Jedna od alternativnih terapija za lečenje bolnih menstruacija je homeopatija koja zna da da iznenadjujuće rezultate ako se pogodi pravi homeopatski lek. Uz jogu i korišćenje lekovitog bilja, svakako je i interesantna i akupunktura. Trenutno je još u eksperimentalnoj fazi, a početni rezultati ukazuju na moguća poboljšanja.

Izvor: Pliva.hr