KUTAK SREĐEN PO NAŠEM UKUSU

Kako je dnevni boravak prostor u kojem obično provodimo najviše vremena, tako je i dekoracija zidova u njemu od izuzetne važnosti. Izgled unutrašnjih zidova svakako čini sliku tog dnevnog boravka.

 

Dnevni boravak je tačka okupljanja unutar doma, mesto gde provodimo vreme sa ostalim članovima porodice, gde dočekujemo i družimo se sa gostima i provodimo svoje aktivno vreme.

dekoracija zidova

Zato je izuzetno važno da se nama lično dopada taj prostor. Naravno da izgled unutrašnjih zidova umnogome čini sliku tog dnevnog boravka. Ukoliko želimo da renoviramo naše zidove ili smo u fazi uređivanja novog dnevnog boravka, svakako ćemo posegnuti za krečenjem istih, kao i nekim idejama kako da to učinimo da bi bili što lepši.

Naravno, oni treba da budu usaglašeni sa našim ukusom, zato ćemo spomenuti nekoliko dekorativnih tehnika za zidove unutar kojih postoji masa nijansi i toniranja, tako da mogu poslužiti kao ideja, a takođe i da bismo vam približili sam izgled zidova i dnevnog boravka ukrašenog pomenutim.

Na internetu možete naći dosta informacija o prelepoj dekorativnoj tehnici Sahara, ali ipak ćemo je spomenuti, jer se prelepo uklapa u svaki prostor. Tako da vredi pogledati.

Dekorativna tehnika Swahili

Prvobitno značenje ove reči podrazumeva jezik jednog mnogoljudnog naroda u Africi, koji je pun ljubavi i to je i poslužilo kao inspiracija italijanskoj firmi Novacolor da da isti takav naziv svojoj dekorativnoj boji za farbanje zidova: Swahili.

Ona nam dolazi u 2 baze: zlatnoj i srebrnoj, sa metaliziranim česticama koje daju futuristički, moćan, luksuzni izgled zidovima, samim tim i datom prostoru. Ove boje se naravno mogu tonirati, tako da na konkretnom zidu može biti više tonova iste nijanse, kao i raznorazne kombinacije. Vaša mašta je granica. Swahili je vodeni premaz, ekološki, netoksičan, lak za održavanje, može se samo prebrisati vlažnom krpom.

dekoracija z1

Dekorativna tehnika Raffaello Stucco

Oikos je italijanska kompanija kojoj je kao inspiracija za dekorativnu tehniku Raffaelo Stucco poslužio izgled antičkog Rima i njegove stare renesansne tehnike. Ono što se ovom tehnikom dočarava je “mermerni zid” u raznoraznim bojama i nijansama. Takođe dolazi u varijanti puni sjaj, mat itd.

Na zidovima ova tehnika izgleda vrlo moćno, elegantno, prefinjeno, luksuzno. Za one koji vole mermer, ova molerska tehnika je savršeni izbor. Takođe je vrlo jednostavna za održavanje, samo se prebriše vlažnom krpom, paropropusna je, odlične izdržljivosti kad je toplota u pitanju. Zato postoji kao varijanta i za kupatilo, gde se odlično uklapa upravo zbog tog dočaravanja izgleda mermera. Boje su potpuno ekološke i neškodljive za čoveka.

dekoracija z2

Jedna prelepa, elegantna, svetla nijasna, koja se lako uklapa uz sve (Beige glossy)

dekoracija z3

Na plafonu (slika iznad) ova tehnika izgleda vrlo efektno, jer ima odsjaj (u varijanti sa sjajem), a takođe je zgodno za održavanje u odnosu na običnu farbu, gde često ostanu tragovi prilikom skidanja paučine, dok se ovde samo prebriše vlažnom krpom po potrebi.

dekoracija z4

Raffaello Stucco u kupatilu (Gray polished)

Kao što smo već spomenuli, jednostavna je za održavanje, paropropusna, odlično podnosi toplotu, i mermerni izgled zidova je dodatan razlog da se odlično uklapa unutar kupatila.

Dekorativna tehnika Marmorino

Dekorativna tehnika Marmorino – sam naziv govori da takođe daje efekat mermera, kao i prirodnog kamena na zidu. Marmorino je tehnika špatulatom koja ima u sebi “zrna peska”, može se nanositi tako da se stvara efekat raznih tekstura, od mermera do prirodnog kamena.

Bio je popularan u staro rimljansko vreme, da bi doživeo svoj procvat još jednom, pre 500 godina, za vreme renesanse u Veneciji. Takođe se može videti u varijanti sjaj/mat/puni sjaj. Ima puno boja i može se raditi i u 2 tona/2 boje, da bi se dobio neki miks boja/preliva. Takođe je izuzetno lak za održavanje, vodootporan, kao i otporan na buđ, što ga čini aktuelnim i za kupatila.

dekoracija z5

Marmorino, italijanska kompanija Valpaint – efekat prirodnog kamena

dekoracija z6

Marmorino u jednoj tamnijoj nijansi, gde je istaknut jedan zid dnevnog boravka

dekoracija z7

Marmorino u kupatilu, puni sjaj

Ni sa jednom od ovih tehnika za dekoraciju dnevne sobe ne možete pogrešiti. Zapravo je i teško odlučiti koja izgleda lepše od koje. Naravno, sve je stvar ličnog ukusa – od izbora dekorativne tehnike do odabira boja, kao i prostora kojeg želimo da renoviramo.

Svaka od ovih tehnika izgleda prelepo unutar dnevnog boravka, njima se mogu dekorisati svi zidovi ili se mogu istaknuti pojedini zidovi/zid, plafon/elementi spuštenog plafona itd. Na vama je da odlučite, a ovo su samo neke od mnogobrojnih ideja. Sve su potpuno ekološke i lake za održavanje.

Ove i mnoge druge dekorativne tehnike izvršava firma za završne radove u građevinarstvu MojZid