OPREMANJE ŽIVOTNOG PROSTORA

Ako se pitate koji su sve načini da uredite svoj dom, predstavljamo nekoliko ideja i saveta koji bi mogli da vam pomognu u sređivanju životnog prostora.

 

Dom je mesto gde zajedno živimo, radimo, prikupljamo energiju za sve što nas očekuje u spoljašnjem svetu. Dom bi trebao da bude naša oaza mira. Mesto u kome se lepo osećamo i kome se sa radošću vraćamo.

  uredite dom

Naravno, svi mi želimo da što lepše uredimo taj prostor, ali nemamo svi finansijske mogućnosti da priuštimo dizajnera enterijera. Uz malo mašte i dobre volje možete dizajnirati neki svoj stil prema afinitetima i finansijama.

U nastavku teksta vam donosimo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da preuredite svoj dom.

Potražite ideju u časopisima

Imate bezbroj časopisa koji su puni preporuka o uređenju doma. Ne znači to da vaš dom treba da izgleda kao iz časopisa, ali će vam možda dati ideju i podstaći vas na razmišljanje. Takođe na internetu imate bezbroj sajtova koji bi vam mogli rasplamsati maštu i navesti vas na razmišljanje. Najvažnije od svega je da se ne zalećete i ne ulazite u nepromišljene troškove. Potrudite sa da u skladu sa sopstvenim budžetom napravite dom po vašoj želji.

Pravilo „tri boje“

O ovome posebno morate voditi računa kada planirate da uredite svoj dom. Najvažnije je da odaberete boje koje su vama privlačne i koje vam deluju najprimamljivije.

Uglavnom se preporučuje pravilo tri boje ili tri nijanse. Glavna boja je ona kojom ćete ofarbati zidove. Druga boja se preporučuje za veće površine kao što su fotelje, ugaone garniture, kauč i stolice. A treća nijansa je prepuričljiva za detalje, odnosno za jastuke i sitnice. Ne zaboravite da treća boja traba da bude simbolično zastupljena u vašem domu.

Ukoliko se odlučite samo za jednu boju, soba će delovati jednolično i nećete postići željeni efekat. Izuzetak je bela boja, ali u tom slučaju je važno koristiti tri nijanse bele.

Vanvremenski „Shabby Chic“

Shabby Chic je stil koji odlikuje nameštaj koji deluje kao da je restauriran a boje su pastelne i nežne.

Ovaj stil se često koristi u sređivanju enterijera, jer odaje utisak topline. Ukoliko želite svoj dom da sredite u ovom stilu bela boja je preporučljiva za zidove. A boje kao što su pastelna roze, svetlo bež i druge romantične kombinacije će se lepo uklopiti u sve ovo. Na tržištu čak postoje i Shabby tapete koje uključuju cvetne motive.

Nameštaj bi u tom slučaju trebao da bude vintage, ali je preporučljivo da ga osvežite novim slojem boja. Da biste vaš dom sredili u ovom stilu nije vam potreban veliki budžet. Dovoljni su mašta, ideja, kreativnost i rad. Gotovo na svakom buvljaku možete naći stare komade nameštaje koji imaju zaobljene linije i vintage primese. Od vaše mašte i kreativnosti zavisi šta ćete uraditi sa ovakvim nameštajem. Ideja je zaista mnogo.

Veliki komadi nameštaja

Jedna od čestih grešaka koje nesmotreno pravimo je pretrpavanje malog prostora sa malim i tankim komadima nameštaja.

Dizajneri preporučuju da i u najmanju prostoriju ubacite jedan veliki komad nameštaja. Ukoliko se odlučite za tanke stolice i stolove u kombinaciji sa mnogo dodatnih sitnica vaš dom će delovati kao da je krš u njemu i stvaraće vam konfuziju.

stan uređivanje 2

Idealna kombinacija prema mišljenju dizajnera je mešavina velikih i malih komada nameštaja. Ovo pravilo takođe važi i za ukrase.

Cveće je ukras svake sobe

Ma koliko vam se ovaj savet činio kao nešto što se podrazumeva samo po sebi, ipak nije tako. Kada posetite neki garden centar, tek onda ćete shvatiti koliko biljke, vaze i kamenčići mogu dati završni pečat dizajnu enterijera.

Ne dozvolite da vas obeshrabri fraza „meni cveće ne uspeva.“ To nije tačno, jer postoje biljke koje mogu trajati godinama ako ih pravilno hranite i zalivate. Ne zaboravite da su biljke živa bića kojima treba nega i pažnja.

Sobne biljke će oplemeniti svaki kutak vašeg doma, ali potrebno je da im obezbedite uslove koji su najsličniji uslovima iz prirode. I kod odabira biljaka vodite računa da postoje one manje zahtevne i one zahtevnije.

Kako biste svoj dom oplemenili sobnim biljkama ne zaboravite da su ljubav, posvećenost i upornost neophodni. Uostalom i ovde važi pravilo kao za sve u životu, a to je da se svaki trud uvek isplati.

Sitnice za dekoraciju

Kako bi vaš dom izgledao što prijatnije ne smete zaboraviti na sitnice. Ne samo da deluju dekorativno, već ćete biti prijatno iznenađeni koliko baš te sitnice mogu da oplemene vaš dom.

Najčešće se po preporuci dizajnera koriste činije, tacne i ukrasne korpe za dekoraciju. Ukoliko želite da vaš dom poprimi glamurozan izgled dovoljno je da na sto dodate zlatni poslužavnik i postavite lepu, dekorativnu sveću. Knjige kao i činija sa kamenjem u boji će dodatno doprineti izgledu vašeg enterijera.

Ako ste pristalica rustičnog stila, onda su pletene korpe rešenje za vas. Pletene korpe ne samo da su dekorativne, već vam mogu poslužiti i za odlaganje sitnica.

Uredite dom sa dozom gotike

Ukoliko ste pristalica srednjovekovne arhitekture sa španskim dodirima svoj dom možete srediti kao kombinaciju retro stila pomešanog sa modernim, elektičkim i gotičkim elementima. Glavna odlika elektičkog stila je spajanje spojivog sa nespojivim. Elektički stil podrazumeva kombinaciju više elemenata ili stilova iz različitih vremenskih perioda i različitog porekla koji se spajaju kroz upotrebu tekstura, oblika, boja i materijala.

U ovakvom zdanju dnevna soba uglavnom ima zastakljen ugao kroz koji se vidi zelenilo u dvorištu što vizuelno doprinosi svežini doma.

Tepih se nalazi na sredini sobe i uglavnom je sa zebrastim dezenom, dok su stolice najčešće sa prozirnim naslonima. Umetničke slike kao i sofa u vintage stilu upotpunjuju ovaj prostor.

Ako preferirate ovaj stil, onda ćete se verovatno odlučiti za ovalni sto u trpezariji oko koga su najčešće stolice sa plišanim sedalnim delom. Na plafonu su crne grede a drvena klupa prekrivena veštačkim krznom je sastavni deo ovog stila. Ukoliko tu dodate ugradni kamin to će dodatno proizvesti dozu prijatnosti, rustike u topline.

stan uređivanje

Za razliku od trpezarije kuhinja je u potpunosti podređena gotičkom stilu tako da je nezamisliva bez ploča od prirodnog drveta u kombinaciji sa mermerom. Ormarići u kuhinji su mat crni i neizostavan je jedan geometrijski zid u ovom prostoru.

Naravno ni jedan od ovih gore navedenih saveta ne iziskuje striktno pridržavanje. Mi smo pokušali kroz par ideja da vam predstavimo smernice koje će vas podstaći da promenite nešto u svom domu. Da učinite da vam kuća blista, a kada blista sve oko vas, blistaćete i vi od zadovoljstva.

U svakom slučaju, ne zaboravite da svaki dom ima neku svoju specifičnost i možda najbolje da se upravljate po tome prilikom uređenja enterijera. A čak ukoliko su vaše želje i mogućnosti nespojive nezaboravite da je najvažnije od svega da vaš dom bude uredan i čist.

Ukoliko u domu vladaju mir, sreća i harmonija to je nesumnjivo najveći dizajner enterijera na koji svakako treba da budete ponosni.