OVAKVE I ONAKVE ŠKOLE

„Au što je škola zgodna“, kaže stari stih, a svi mi koji smo škole završili, svedoci smo da ponekad ume da bude i nezgodna. No, čak i u tom slučaju ne postoji bezbrižniji period od školovanja.

 

Zbog toga o školama moramo govoriti sa izrazitim poštovanjem i sa dubokim naklonom.

skola

Škole od nas prave ljude, razvijaju nam navike, uče nas da budemo bolji ljudi, da odgovornije pristupamo obavezama. Danas smo svedoci degradacije pojedinih škola, i školskog sistema, pa se zato kao logična posledica, ali i kao potreba sve češće deca upisuju u privatne osnovne škole. Te škole neguju malo modernije pristupe, a učenje i razvijanje divergentnog mišljenja na listi su prioriteta. O školama, ovakvim i onakvim, čitajmo u nastavku.

Škola najbliža nebu

Kada bi se sve škole sveta takmičile u tome koja, ukoliko isključimo maštu, najbliže dobacuje do neba, onda bi to definitivno bila škola u Tibetu koja se nalazi na nadmorskoj visini od čak 5,373 metara. To je ujedno i škola koja je najdalja od površine svetskog mora.

Najstarija škola

U Kanterburiju u Engleskoj nalazi se škola koja je osnovana krajem šestog veka, daleke 597 godine, a koja neprestano radi od tada. Naravno, ona je u međuvremenu modernizovana, i danas obezbeđuje najmodernije modele edukacije.

Ekološki svesna škola

Trebalo je otprilike 9.000 praznih flaša i na desetine volontera da bi se napravila struktura škole. Čitava napravljena od flaša punjenih peskom i vodom! Ova škola je cela napravljena od recikliranih flaša pa je možemo smatrati najsvesnijom školom kada je u pitanju ekološka svest.

Indijska najveća škola

Zamislite da se na jednom mesto okuplja 32.000 ljudi na dnevnoj bazi. U školi koja broji preko 1.000 odeljenja, 3.700 računara, a desetine hiljade svezaka i knjiga stoji u rančevima vredne dece, i dalje nema gužve, jer je u pitanju neskrivena želja za znanjem. Ovakva jedna škola nalazi se u Indiji koja je druga po broju stanovnika država na svetu.

Škola morem plovi

Zamislite da kiše koje padaju i bujice koje narastaju naprave probleme za stotine hilajda učenika. E upravo se takva situacija događa u Bangladešu koji veoma često kuburi sa kišama. Neprohodne oblasti tokom kišne sezone prave ogromne probleme, a reke tada rastu i do četiri metara. Međutim, Bangladeš se dosetio da svoje škole stavi na brodove, pa tako đaci često pohađaju časove na brodu. Istraživanje pokazuje da je preko 100 škola, tokom kišnih sezona, u Bangladešu smešteno na brodovima.

Letnji raspust u decembru

Za naše standarde ovo zvuči pomalo suludo, ali kada govorimo o drugom kraju planete, to je naravno apsolutno normalno. Letnji raspust u Čileu počinje polovinom decembra, a traje do polovine marta. To je potpuno logično jer je u tom periodu u ovoj državi leto.

Zip line – put do škole

U jednom mestu u Kolumbiji, u dolini zvanoj Los Pinos, jedini oblik transporta  do škole za ovu decu je pomoću zip lajna. Deca koja su veoma mala i idu u niže razrede ne smeju sama da putuju duž kabla, pa se u školu voze sa svojim roditeljima ili starijom braćom i sestrama. Ukoliko ne putuju na ovaj način, deca moraju da prođu duže od dva sata kroz prašumu kako bi se domogli škole.