PREPORUKE ZA ĐAKE

Iako je svakom školarcu prvi susret sa školskim gradivom upravo vezan za učenje iz udžbenika, za većinu njih ovo predstavlja nešto čime i nisu baš oduševljeni, tako da je potrebno ovo im probližiti i pomoći da razumeju zbog čega je toliko važno.

 

Učenje i udžbenici iz kojih treba savladati gradivo neretko su smarani dosadnom aktivnošću za koju je potrebno pregršt motivacije, ali i korisnih saveta, posebno kod najmlađih školaraca, koji su tek na početku sticanja radnih navika i izgradnje sopstvenog stila učenja. Zato, nema sumnje da će saveti koje možete preneti svom školarcu biti i te kako korisni ove školske godine, ali potpomoći i kroz celo školovanje.

Učenje iz udćbenikia na stolu

Udžbenici u ranom školovanju uz dobre i korisne savete mogu postati vrlo laki za savlađivanje i najmlađima! Ako niste sigurni od kojih saveta za učenje treba da krenete, nekoliko onih za koje smatramo da je posebno korisno preneti ih školarcu, dajemo vam u nastavku teksta! 

Sticanje radne navike – ključno za uspešnu školsku godinu

Ukoliko od samog početka budete učili školarku ili školarca tome da je najbolji put do uspeha svakodnevni rad, odnosno stečena radna navika i intervali koji služe učenju, a u kasnijem životu i ispunjenju drugih obaveza – uspešna školska godina biće lako dostižna, ali i kasniji uspesi u školi, pa posle i na fakultetu i karijeri.

Ključ uspešnog učenja je u samom vremenu koje se na njega odvaja, a umesto da čeka kraj školske godine pa mora da izdvaja znatno više vremena odjednom na učenje i popravljanje ocena, dajte savet svom detetu da školske obaveze obavlja na vreme

Ukoliko, na primer, svaki dan posle škole naviknete dete na turu učenja od po pola sata, kako bi prošlo svo gradivo koje je imalo tog dana – kontrolni zadaci i odgovaranja zahtevaće mnogo manje uloženog vremena i truda, a o tome koliko je važno steći radnu naviku za dalje školstvo, ali i život uopšte ne treba posebno ni pričati.

Pokažite školarcu da učenje iz udžbenika može da bude zabavno

Udžbenici nekada mogu biti pravi sinonim za suvoparno i dosadno koncipirano znanje, ali nemaju alternativu – savladavanje gradiva iz udžbenika jedini je način da dete uspešno završi školsku godinu i usvoji sva potrebna znanja. Pa, kako udžbenik učiniti zanimljivim i sprečiti stvaranje otpora prema učenju iz udžbenika kod učenika?

Pričajte detetu zanimljivosti o informacijama iz udžbenika, pomozite mu da nauči da postavlja zanimljiva pitanja o gradivu, počne da se interesuje za znanje iz udžbenika i samim tim lakše uči. Po koja zanimljiva anegdota o gradivu iz udžbenika, ili ukazivanje na to da je ono lako primenjivo i u svakodnevnim situacijama, mogu napraviti pravi obrt u načinu na koje će dete doživljavati učenje iz udžbenika.

Dete crta u svesci

Organizacija prostora za učenje

Ukoliko možete, obezbedite detetu kutak koji će iskljućivo služiti za učenje od najranijih dana. Ne samo da će mu to fizički olakšati učenje, već će njegov mozak vremenom sve češće povezivati taj kutak sa produktivnošću i dozvoliti mu da lakše upija informacije.

Ipak – nije svaki prostor za učenje jednako podsticajan. Haos, gužva i višak stvari na radnom stolu svakako se ne preporučuju niti smatraju motivišućim za bilo kakav rad. Naučite dete da uvek nakon učenja pospremi sto i uživa u učenju u  čistini i redu, koji će mu obezbediti maksimalnu koncentraciju za usvajanje znanja. 

Savetujte dete da pronađe svoj stil učenja

Objasnite školarcu kako svako ima svoj stil učenja, koji mu najviše pomaže da usvaja nova znanja i gradivo, te posavetujte dete da eksperimentiše dok ne pronađe svoj stil za učenje.

Možda će mu prijati čitanje naglas, možda će najbolje pamtiti kad piše, a možda će udžbenike najbolje savladati dok u pozadini sluša instrumentalnu i podsticajnu muziku. Nema sumnje da će pronalazak metode koja će detetu lično najviše odgovarati umnogome olakšati dalje savladavanje gradiva. 

Podelite ove savete sa školarcem i nema sumnje da će nadalje  učenje za njega biti znatno manje dosadno, ali i da će lakše usvajati gradivo iz udžbenika. Startujte uspešno prvi septembar!