NEDOSTATAK KOJI SE OSETI

„Vitamin sunca“ ima važnu ulogu kod mnogih funkcija ljudskog organizma, pa se zbog toga manjak vitamina D drastično odražava na sve njih.

 

Istraživanje „Harvard School of Public Health“ pokazalo je da milijardu ljudi u svetu pati od nedostatka vitamina D. Izbegavate li izlaganje kože suncu, kao i konzumaciju određenih vrsta namirnica i suplemenata, moguće je da ste i vi deo te velike brojke.

manjak vitamina d

Vitamin D čini grupa od sedam vitamina koji se sintetišu u koži pod uticajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zracima, a može se naći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mleka i mlečnim proizvodima, žumancu i pečurkama.

Prosečnoj odrasloj osobi dnevno treba od 5 do 10 mikrograma, što je prilično mala količina. Međutim, ako ste osoba koja većinu dana provodi u kancelariji ili nekoj drugoj zatvorenoj prostoriji, a izbegavate pomenute proteine i suplemente, moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koji pate od manjka tog vitamina.

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u telu, doprinosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i obezbeđuje zavidan mišićni tonus. Kada imate manjak vitamina D u telu, imate sledeće simptome:

1. Imate česte prelome kostiju

Telo prestaje da gradi koštanu masu oko tridesete godine života, a manjak vitamina D ubrzaće i pogoršati simptome osteoporoze, koja se obično javlja u trećem životnom dobu. Ne čudi stoga što su osobe s manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju nego one koje imaju odgovarajuće količine u telu.

2. Osećate bol u kostima

Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može biti posledica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromijalgije. Ipak, za taj neugodni osećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Posumnjate li na ovo, vredi proveriti pravo stanje koje će otkriti jednostavni laboratorijski pregled krvi.

3. Loše ste raspoloženi

Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i s manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci veruju da manjak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.

4. Preterano se znojite

Preterano znojenje ima brojne uzroke, a jedan od njih je i manjak vitamina D u ljudskom telu. Ako vam se lice „sjaji“ od velike količine znoja koji lučite čak i kada vam je telo u mirovanju, nalazite se u umereno ohlađenom okruženju, a telesna temperatura nije viša od 37 stepeni, razmislite o testu za otkrivanje manjka ovog vitamina.

5. Osećate slabost i umor

Osećate li se umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmočasovnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tela nije zaduženo samo gvožđe, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Dobra vest je da je za samo pola godine mišićnu slabost moguće povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.

Izvor: Zadovoljna.hr