SIMBOLIKA CVEĆA – ŠTA CVEĆE GOVORI

Cveće je zasigurno jedan od najčešćih poklona namenjenih nežnijem polu. Uglavnom se poklanja u posebnim prilikama, ali nije retkost da se cveće daruje kao znak ljubavi, poštovanja ili privrženosti prema ženskoj osobi.

 

Vrsta i sorti cveća ima gotovo bezbroj i razlikuju se po svom obliku, boji, ali i simbolici koju sa sobom nose. Tako, u zavisnosti od prilike, postoje neka pravila ili običaji po kojima se bira adekvatno cveće za poklon.

cveće

Simboliku cveća često može da odredi i njihova boja, pa se tako crveni cvetovi vezuju za strast i ljubav, beli za nevinost i poštovanje, žuti za sreću i radost, a plavi za vernost ili vedrinu. Bez cveća ne može da prođe nijedna važnija manifestacija ili obred, te je ono uvek prisutno kada se organizuju venčanja, proslave, ispraćaji…

Njihova lepota često se poredi sa lepotom žene, pa je posebno važno odabrati najlepše cveće koje ćete podariti voljenoj osobi. U nastavku teksta saznajte sa koja tri cveta nikada nećete pogrešiti.

Ruže kao večni simbol romantike

Kako kažu statistike, ruže su definitivno najprodavanije cveće na svetu. Ova činjenica sama po sebi dosta govori, te budite sigurni da sa ružama nikada nećete pogrešiti, jer je ruža kraljica cveća. Za njih ne postoje nikakva pravila i prepreke, te su one odličan poklon za svaki povod i prigodu.

Ipak, ruže se najčešće poklanjaju za 8. mart, i to svim dragim ženama koje vam nešto znače. Baš na ovaj dan primetićete da su restorani puni mladih parova, a da pored devojke stoji buket crvenih ruža.

Uglavnom se za 8. mart poklanjaju ruže u crvenoj boji, jer su baš one simbol ljubavi, strasti, ali i prijateljstva. Posebno značenje, ipak, imaju ruže bez trnja, čije darovanje simboliše ljubav na prvi pogled. Takvo cveće poklonjeno u važnoj prilici sa sobom nosi neku posebnu težinu i smisao.

Lale – lepota je u jednostavnosti

Ovo prelepo cveće popularno je baš širom cele planete, iako je poreklom iz središnje Azije. Lale prosto plene svojom lepotom i nije ni čudo što su upravo one glavne zvezde atraktivnih fotografija na društvenim mrežama.

Baš kao i ruže, lale simbolizuju ljubav, strast i zaljubljenost, te zasigurno nećete pogrešiti ako ovo cveće odaberete kao poklon voljenoj osobi. Buketom lala na najbolji način možete iskazati svoju istinsku ljubav, a ukoliko želite da nekome iskažete svoju privrženost, birajte lale u crvenoj boji.

Naravno, lale se ne moraju poklanjati samo u buketima, već su dostupne i u saksiji, kao posađene biljke. Ipak, one iziskuju pravilno održavanje, jer se smatraju jako krhkim cvećem. Sezona im je krajem proleća kada su i najjeftinije, te iskoristite ovaj period godine da obradujete nekoga jako važnog.

Bela orhideja

Orhideje – cvet koji donosi sreću

Univerzalne orhideje zbog svog egzotičnog izgleda veoma su popularne kao dekoracija ili kao poklon dragim ženama. Često se koriste kao ukrasno cveće u domovima, njima se ukrašavaju sale za svadbe, a često se koriste i za dekoraciju ženskih frizura.

Zbog svog izgleda simbol su nežne lepote, pa se za njih uglavnom vezuju ljubav i osećajnost. Sezona im je tokom cele godine, a u saksijama duže cvetaju nego u buketima. Stoga, ukoliko nabavite lepu orhideju u saksiji, ona vas može obradovati svojim nežnim cvetovima više godina za redom.

Ono što je začuđujuće je činjenica da na svetu postoji između dvadeset i pet i trideset hiljada vrsta orhideja. I ono što mnogi ne znaju je da orhideja predstavlja cvet kojim se izražava poštovanje. Kako cveće šalje poruke i ima posebno značenje, ako želite nekoj dami da pokažete da je veoma cenite, poklonite joj nežnu orhideju, shvatiće poruku.

Cveće pored izuzetno prijatnog mirisa, ima vrlo atraktivan izgled, te ne čudi što ga mnogi ljudi vole. Pored toga, savetuje se da svaka prostorija u domu ima barem po jednu biljku, jer vrlo pogodno utiče na zdravlje stvarajući dodatni kiseonik.

Za svakoga je neki cvet lepši od drugog, i nema sumnje da svako ima svoj omiljeni cvet, a ako slučajno nije tako, trk do najbliže cvećare kako biste se upoznali sa lepotama prirode i pronašli cvet baš po svom ukusu!