CVET RUŽE ZA NEGU

Plodovi divlje ruže su se iskorišćavali za jelo još u starom veku, a služili su i kao narodni lek za mnoge bolesti.

 

U drevnoj Indiji, ružina vodica se koristila za posebne religijske rituale, dok se u antičkoj Grčkoj i na istoku koristila kako bi pojačala ukus egzotičnih dezerta, pre svega baklave.

Prirodna kozmetika od ruže

Danas, pored toga što predstavlja jedan od omiljenih cvetova svih žena, ruža je veoma cenjena u kozmetici zbog svojih brojnih blagodeti.

Ružino ulje je veoma pogodno za negu kože lica, pa su prirodne anti age kreme u čijem se sastavu nalazi ovaj prelepi cvet idealne za negu lica svih savremenih žena kojima je negovana koža zaštitni znak.

Ruža i njene blagodeti se koriste uglavnom za probleme sa kožom, kao i za postizanje emocionalnog balansa, jer ruža pogodno utiče i na mentalno stanje čoveka. Preparati od ruže karakterišu brojne dobrobiti, a u nastavku teksta saznajte zašto je ruža kraljica cveća u službi lepote i za šta se sve savetuje da se koriste preparati dobijeni iz ružinog ploda ili latica.

Ruža kao glavni saveznik u borbi protiv bora

Kozmetički proizvodi čiji je glavni sastojak ruža se mogu primenjivati u mnogim slučajevima, a veoma su delotvorni u borbi protiv bora. Naime, prirodne kreme od ruže veoma dobro hidriraju kožu i pružaju koži neverovatnu mekoću i vlažnost koja je neophodna suvom licu koje je sklono borama.

Za kožu su veoma važni antioksidansi u kozmetičkim proizvodima, pa je ulje dobijeno iz ploda divlje ruže, koje je veoma bogato antioksidansima, vrlo pogodno za negu kože lica. Ovakvi preparati duboko prodiru u kožu i intenzivno je hidriraju, a i vrlo su dobri za negu zrele kože, jer je regenerišu, revitalizuju i podmlađuju.

Za negu lica i borbu protiv bora kojima su sve žene sklone u određenom periodu života, ruža je glavni saveznik. Naime, proizvodi od ruže ublažavaju duboke bore i stimulišu stvaranje kolagena, pa se često koristi za tretiranje bora u regiji oko očiju, koje se pojavljuju kako se stari jer se koža lica opušta i stvaraju se bore.

Šminka od prirodne kozmetike

Divlja ruža u borbi protiv ožiljaka i strija

S obzirom na to da ruža ima sposobnost da regeneriše kožu, preparati se ekstraktom divlje ruže su odlični za borbu protiv ožiljaka. Kozmetički proizvodi od ruže veoma dobro smanjuju vidljivost ožiljaka, ali je za kompletno posvetljivanje ožiljaka neophodno biti uporan i koristiti ružine proizvode određeni period, kako bi rezultati bili što bolji.

Ruža je idealna za sprečavanje nastanka strija, pa se trudnicama koje su veoma sklone nastanku strija savetuje da koriste ulje od ruže, kako bi sprečile njihovu pojavu. Takođe, kozmetika od ruže je vrlo pogodna za razne vrste pigmentacije na koži, jer odlično posvetljuje flekice i povoljno utiče na hiperpigmentaciju.

Ruža kao lek za kožu i sluzokožu

Veoma popularna ružina vodica i etarsko ulje ruže imaju niz lekovitih osobina. U narodnoj medicini, proizvodi dobijeni od ovog cveta se najviše koriste protiv razmnožavanja mikroorganizama, za lečenje zapaljenja kože i sluzokože, da ublaže razna oboljenja usta i grla, ali i za ishranu.

Od svežih latica ruža se sprema ružin med, sirup i voda za grlo, ali i brojne poslastice koje ujedno mogu biti i lek protiv ispucalih usana. Ružin med je idealan za piling kože tela, jer pored toga što čisti kožu i otklanja sve mrtve ćelije, pruža koži vitamine koji su joj potrebni, hidrira je i čini kožu glatkom na dodir.

Kupka od ruža hrani kožu tela i leči je od ekcema, pružajući joj zadivljujući miris. Ono što je interesantno je to da kupka od ruže smanjuje stres i vrlo brzo i efikasno deluje kako na samu kožu, tako i na psihu čoveka. Redovnim korišćenje kupke od ruža, koža postaje mekša i zdravija, jer ruža posebno utiče na gornje slojeve epiderma.

Krema od prirodne kozmetike za negu lica

Brojne primene ruže u kozmetici

Ulje od ruže nazivaju još i eliksirom mladosti, jer se od davnina koristi u službi lepote. Deluje protivupalno, usporava starenje i otklanja napetost i depresiju. Ovo ulje, kao i brojni preparati dobijeni iz ploda ruže imaju širok spektar primene za zdravlje kože i negu lica.

Za pripremu lekovitih preparata za negu lica i tela, cvet ruža se bere od maja do kraja avgusta, isključivo po sunčanom vremenu. Latice ruže isto deluju na kožu bilo da se koriste sveže ili osušene. Kreme napravljene od ružinog ploda veoma pogodno deluju na suvu kožu, pa omekšavaju suve laktove i kolena, delove tela koji su po prirodi suvlji kod svih ljudi.

Takođe, proizvodi na bazi ulja od ruže leče žuljeve stopala i čine stopala mekšim. Ulje ruže deluje na upale ekcema, dermatitisa i psorijaze na svim delovima tela, a i vrlo pogodno deluje na zarastanje rana i uklanjanje crvenila na koži. Pored toga što zateže kožu, ruža je odlična za jačanje slabih noktiju i za uklanjanje zanoktica.

Ulje od ruže se uglavnom koristi za masažu celog tela, jer pored njegovih pogodnosti po kožu tela, miris eteričnog ulja od ruže pogodno utiče na mentalnu snagu, samopouzdanje, pa ublaža depresiju i anksioznost.

Dejstvo ruže na lice je odlično, jer su proizvodi na prirodnoj bazi napravljeni od ploda ruže ili njenih latica dobitna kombinacija za glatku, sjajnu i zdravu kožu. Ukoliko do sada niste imali prilike da probate i da se uverite u sve blagodeti ruže, pravo je vreme da izaberete proizvod po svojoj meri i uživate u svim blagodetima koje ružini preparati pružaju.