Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Muzika

Oj Kosovo, Kosovo – srpska patriotska pesma nastala pre 30 godina

ZEMLJO SLAVNIH VITEZOVA…

Numera „Sa Kosova zora sviće“ ili kako je mnogo poznatija kao „Oj Kosovo, Kosovo“ stara je tačno tri decenije, a napisao ju je Ljubomir Ljuba Manasijević.

 

Jedna od najlepših srpskih, patriotskih pesama „Sa Kosova zora sviće“ u narodu poznatija po refrenu „Oj, Kosovo, Kosovo“ napisana je pre tačno 3 decenije.

oj kosovo

Iako nema Srbina koju nije čuo ovu numeru i ne zna njene stihove napamet, mali je broj onih koji znaju njenu istoriju, odnosno priču o tome kako je pesma nastala.

Nju je 1989. godine napisao pevač, kompozitor i tekstopisac Ljubomir Ljuba Manasijević, nakon svog nezaboravnog iskustva u Gračanici.

Naime, povodom komemoracije 600. godišnjice Kosovske bitke, 28. juna 1989., slikar Milić od Mačve priredio je izložbu slika u dvorištu manastira Gračanice, a Manasijević je otvorio skup jednom od svojih numera „Nebo je visoko, Srbijo“.

– Od ranog jutra 27. juna čuo se poj monaha i neprekidno trajao do duboko u noć i do sledećeg jutra. Porta manastira Gračanice je bila ispunjena ogromnim brojem ljudi i svako ko je došao u manastir da se pokloni moštima Sv. Cara Lazara zapalio je jednu ili više sveća za pokoj duša kosovskometohijskih junaka. Gračanica je sijala u mraku i izgledala nam je kao nebeski manastir koji se spustio na Srpsku, Kosovsku zemlju da osvetli naše puteve i da oživi sećanje na staru slavu i Vidovdanski boj 1389.godine. Niko nije želeo da zaspi te noći, već smo čekali zoru bdenjem i razgovorima i susretanjima sa mnogim Srbima koji su tu došli sa svih strana sveta ali i sa Kosmeta – ispričao je Manasijević koji je pri povratku imao čast i da nosi kivot sa moštima Svetog cara Lazara.

Upravo to iskustvo koje je doživeo bilo je inspiracija za stvaranje umetničkog dela kao što je pesma „Sa Kosova zora sviće“.

– Verujem da me je ta inspiracija nosila dugo posle povratka sa Kosova i Metohije i da je učinila da ostvarim uspešne pesme koje sam neposredno posle nekoliko meseci početkom 1990. godine i snimio na kasetu pod nazivom „Vostani Serbije“ – rekao je tekstopisac.

Izvor: Srpskaistorija.com

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280