SEME PISKAVICE

Poznata lekovite biljka piskavica (Trigonella foenum-graecum L). Kako ova lekovita biljka i seme piskavice pomaže kod bolnih menstruacijama, ženskih problema pa čak i kod dijabetesa?

 

Piskavica (Trigonella foenum-graecum L) je poznata od davnina kao lek za mnoge bolesti. Piskavica  se može se svrstati u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cenjena. To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Lekovita svojstva piskavice su bila i te kako poznata ljudima, od starog Egipta do stare Grčke, pa je čak i prorok Muhamed za nju rekao: “ Da znate vrednost ove biljke, plaćali biste njenu težinu u zlatu„.

Piskavica (lat. Fenugreek) i seme piskavice – lekovito delovanje piskavice

U vreme vladavine kineskog cara Šinonga oko 3700. p. n. e. koristili su je kao sredstvo za rastvaranje tvrdokorne sluzi. Za njen dolazak u Evropu zaslužni su bili u Grčkoj Hipokrat i Katon stariji i benediktinski monasi. Karlo Veliki je naredbom o uvozu proširio piskavicu po nekadašnjoj franačkoj državi. Preporučivao ju je i Kneip za lečenje oteklina i čireva.

Grčko seme je još jedan naziv pod kojim ćete naići na ovu biljku. Već vam sam naziv govori o tome da ona ima mediteransko poreklo. Raste na Sredozemlju, a ima je i u Srednjoj Aziji. Uzgaja se u hladnijim delovima Evrope, a samoniklo raste po proplancima, livadama, uz polja, nasipe i sl. Raste na tlu bogatom krečnjakom.

Piskavica je biljka slična detelini. Jednogodišnja je zeljastabiljka koja naraste do 50 cm visine. Ima valjkastu stabljiku, razgranjenu u gornjem delu, na kojoj se nalaze trodelni listovi po obliku slični detelini. Piskavica ima bledo žute cvetove koji cvetaju od aprila. Seme ove biljke sakuplja se kada je zrelo, a to je obično u avgustu. Nakon što se prikupi, ono se suši tek tada je spremno za upotrebu, bilo kao čaj, kao začin ili sastojak nekog kozmetičkog sredstva.

U lečenju i ishrani se koristi  njeno seme, koje je neizbežan sastojak karija i drugih začinskih mešavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem Istoku. Indija, koja je poznata kao zemlja začina, najveći je proizvođač piskavice gde se ona uveliko koristi kao nezaobilazan sastojak

Sastav piskavice:

Semenke sadrže dosta sluzi, masno ulje, belančevine, mirisne materije, organska jedinjenja sa gvožđem i fosforom, saponine, trigoneline. Od vrednih minerala, sadrži bakar, gvožđe, magnezijum i mangan. Seme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Zrelo, suvo seme piskavice poseduje proteine, vitamine, niacin, kalijum i diosgenin. Seme piskavice sadrži i alkaloide, lizin, L-triptofan i saponine..

Pre svega, ovo je biljka koja je izuzetno bogata  fitoestrogenima i koja utiče na produkciju hormona prolaktina u telu, a i jedno i drugo su temelji za prirodan rast grudi. Fitosetrogeni se smataju posebno korisnim za zdravlje žene. Mogu poboljšati zdravlje tokom menopauze, redukovati simptome PMS-a smanjiti verovatnoću od pojave raka  dojke pa čak i uticati na rast grudi. Seme piskavice je izuzetno bogat izvor biljnih estrogena i baš zato se preporučuje za uvećanje grudi.

Piskavica kao lek

Listovi i seme piskavice poseduju antimikrobne, antioksidantne, antidijabetske, anti-inflamatorne i antivirusne osobine. Piskavica je upravo ta čudotvorna biljka koja pomaže u obnovi celokupnog organizma. Od davnina je poznata kao lek, a posebno ulogu ima u ženskom zdravlju, kako od žena koje imaju probleme sa PMS-om ili sa neredovnim menstruacijama, tako i kod dojilja i kod žena u menopauzi. Seme piskavice posebno je dobro za lečenje oteklina i čireva. Sprečava upale, njegovom primenom očišćene rane se uskoro zaceljuju. Kod zagnojenih rana izvlači i upija gnoji sprečava nastajanje divljeg mesa i trovanje krvi.

Koristi se i kod prehlada, ublažuje kašalj i rastvara sluz, kod lečenja dijabetesa, jer sadrži sastojke koji utiču na nivo šećera u krvi. Koristi se najviše za pripremu kašastih obloga kojima se leče giht, neuralgije, išijas i otekle žlezde. Seme piskavice odnosno njegov ekstrakt  se korisiti u prirodnim preparatima za povećanje grudi. Piskavica se uzima oralno za probleme sa varenjem, kao što su gubitak apetita, uznemiren želudac, opstipacija, upala želuca (gastritis).

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Piskavica se koristi i za dijabetes, bolne menstruacije, sindrom policističnih jajnika i gojaznost. Odstranjuje iz krvi holesterol i trigliceride, i pročišćava krvne sudove od arterioskleroze  što utiče na zdravlje srca. Piskavica kao prirodni lek se koristi i za bubrežne bolesti, bolesti nedostatka vitamina, beriberi, afte, izrasline na koži, bronhitis, infekcije tkiva ispod površine kože, tuberkulozu, hroničan kašalj, ispucale usne, ćelavost, rak, Parkinsonovu bolest.

Neki muškarci koriste piskavicu za kilu, erektilnu disfunkciju, neplodnost i druge muške probleme. Žene koje doje ponekad koriste piskavicu da podstaknu protok mleka. Piskavica se ponekad koristi i kao topla obloga. To znači da se umotava u platno, zagreva i nanosi direktno na kožu za lečenje lokalnog bola i otekline (upalu), bola u mišićima, bola i oticanja limfnih čvorova (limfadenitis), bola u prstima (giht), rana, čireva na nogama i ekcema.

U zapadnoj herbalnoj medicini, pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, pluća i gornjeg respiratornog trakta. Delotvorna je i protiv alergija i groznice. Stimuliše metabolizam jetre i bubrega, i na taj način zagreva vaše telo. Piskavica smiruje i leči sluznicu disajnog, probavnog i urogenitalnog trakta.

Piskavicom lečimo i čireve na koži, otvorene rane na nogama. Idealno je kozmetičko sredstvo za negu kože koje su upotrebljavali Grci i Rimljani. Mešali su seme piskavice sa ružinim uljem i time lečili nečistu kožu i pomlađivali je. Čajem se leče zarazne bolesti glave, ispiranjem i masažom vlasišta koje opada. Ekstrakt piskavice se koristi u izradi sapuna i kozmetike.

Piskavica  za rast grudi

Seme piskavice je odličan prirodni tretman za rast grudi. Mada zvuči neverovatno, piskavica može ženama da poveća grudi, jer sadrži fitoestrogen koji utiče na rast dojki i na zadržavanje vode u tkivu. Postoje 2 načina za ovo: masaža i pijenje čaja. Semenke piskavice treba da  potopite u vodu preko noći. Drugi dan s vodom u koju su semenke ispuštile svoje hranjive sastojke masirate grudi.

Danas se piskavica upotrebljava i kao suplement, kao čaj, ali je dokazano efikasna kao površinsko sredstvo  i kao glavni sastojak krema i mleka za telo koji povećavaju grudi.

Piskavica i dijabetes

Piskavica može da uspori apsorpciju šećera u želucu i stimuliše insulin. Na taj način snižava nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.Neka istraživanja pokazuju da konzumiranje semena piskavice, pomešanog sa hranom tokom obroka, snižava nivo šećera u krvi nakon obroka kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Međutim, uzimajući 5-50 grama semena piskavice jednom ili dva puta dnevno izgleda da daje rezultate, niže doze od 2,5 grama ne daju rezultate. Kod osoba sa dijabetesom tipa 1, uzimanje 50 grama semena piskavice u prahu 2 dnevno izgleda da smanjuje količinu šećera u urinu.

Korisna u lečenju visokog holesterola

Piskavica je popularna  i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snižava holesterol i nivo triglicerida te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija.U ovu je svrhu preporučljiva doza 10 do 20 g dnevno.

Izvrstan tonik za probavu

Piskavica u lečenju probavnog sistema deluje na nekoliko načina: stimuliše varenje, budi apetit i uklanja višak sluzi. Svojim sluzavim sastojcima štiti  probavnu sluznicu, smanjuje kolike i grčeve te pokreće creva. Kao gorki tonik ima i povoljan efekat na jetru i slezenu poboljšavajući njihov metabolizam. Koristi se kod teškog varenja, manjka apetita, slabosti, kolika, proliva i povećanja jetre i slezene.

Piskavica za žene

Piskavica može ženama povećati grudi, jer sadrži fitoestrogen koji utiče na rast dojki i na zadržavanje vode u tkivu. Osim za lepotu, dobra je i za dojilje jer podstiče proizvodnju mleka, umiruje dojenčad, opskrbljuje ih gvožđem i pomaže u dobijanju na težini.Takođe, smanjuje tegobe PMS-a. Zbog delovanja na matericu konzumirajte je par dana pre porodjaja, jer podstiče kontrakcije i olakšava sam čin rađanja.

Čaj za povećanje grudi od piskavice pripremite na sledeći način:

Dve kašike semenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuvajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno mešanje, zatim procedite. U čaj od piskavice dodajte malo domaćeg meda, a možete i svež lim ako vam taj ukus više prija. Pijte polako, u malim gutljajima. Dozirajte najviše dve šolje dnevno.

Ukoliko ipak ne želite da iskoristite blagotvorna dejstva ove biljke, grudi možete da povećate i uz pomoć nekih drugih trikova, ali samo vizuelno.

Dojenje, PMS

Osim za lepotu, dobra je i za dojilje jer podstiče proizvodnju mleka, umiruje bebe, na taj način bebe uzimaju potrebu kolčinu gvožđa i pomaže u dobijanju na težini.

Takođe, smanjuje tegobe PMS-a.Zbog delovanja na matericu konzumirajte je par dana pre porođaja, jer podstiče kontrakcije i olakšava sam čin rađanja.

GoldenSwedenBitte-728x90

Piskavica i bolne mestruacije

Uzimanje 1800-2700 mg semena piskavice u prahu 3 puta dnevno tokom prva 3 dana menstruacije, a zatim 900 mg 3 puta dnevno do kraja menstrualnog ciklusa – smanjuje bol kod žena sa bolnim menstruacijama. Potreba za lekovima protiv bolova je takođe smanjena.

Piskavica topi kilograme

Pored mnogih lekovitih svojstava, ona može mnogo da pomogne prilikom mršavljenja.

Piskavica je odlična za probavu, masnoću u krvi i poboljšava cirkulaciju, što znači i da ubrzava metabolizam. Zato je veoma dobra za sve one koji žele da skinu kilograme. Ne treba vam dijeta, treba vam samo piskavica

Za potenciju muškarca

Osim što pomaže ženama, dobra je i za muškarce zbog diosgenina u svom sastavu. Diosgenin jača polnu moć i leči mnoge polne probleme.  Ona je prirodna vijagra za muškarce. Seme piskavice takođe je odlično za muškarce jer sadrži diosgenin, supstancu koja deluje kao vijagra. Jedno istraživanje pokazalo je da je seme piskavice sjajan afrodizijak. Osim što pomaže ženama, dobra je i za muškarce zbog diosgenina u svom sastavu. Diosgenin jača polnu moć i leči mnoge polne probleme.

Spoljašnja primena piskavice

Piskavica je veoma cenjena i u spoljašnjoj primeni. Može se koristiti u obliku obloga za giht, teške čireve na koži, fistule, gnojenje kostiju i otvorene rane na nogama. Kada se koristi za negu kože, prolepšava i pomlađuje te uklanja nečistoće. Kao tonik za kosu, pomaže kod ispadanja vlasi i leči infekcije uzrokovane gljivicom Achorion Schonlein. Kod ispadanja kose, masirajte glavu mlevenim semenom pomešanim s maslinovim uljem.

Može se koristiti u nekoliko različitih oblika – kao čaj, kao prah (razmućuje se u vodi ili jede kao kaša) i kao laksativ.

Čaj

Dve kašike semenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuvajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno mešanje pa procedite. Pijte polagano, u malim gutljajima.

Kao obloga pomaže kod upala na koži (čireva, apscesa). Pomaže kod tegoba disajnih puteva, a pripisuju joj i sposobnost snižavanja holesterola i šećera u krvi.

Prah

Seme možete kuvati u kašu ili samleti u prah (samleveno u prah je delotvornije). Uzimajte pola kašičice dva puta dnevno za poboljšanje probave. Kašiku sveže samlevenih semenki piskavice pijte s vodom tri puta dnevno pre jela za jačanje organizma u celosti.

BioLaksativ gif -728x90

Laksativ

U svrhu laksativa, pola do jedne male kašičice sveže samlevenih semenki razmutite u 2,5 dl vode i pijte jednom do tri put dnevno. Koji god od ova tri oblika konzumacije izaberete, gubićete kilograme, samo treba da budete uporni i istrajete u svemu. U zapadnoj herbalnoj medicini, pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta. Delotvorna je i protiv alergija i peludne groznice.

Kada se koristi kao iscrpina ili prah, do izražaja dolaze njena dubinska svojstva te postaje vrijedan tonik i superhrana. Stimuliše metabolizam jetre i bubrega te općenito zagreva telo. Piskavica smiruje i leči sluznicu disajnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava holesterol u krvi već nakon 10 dana primene.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar