ISKORAK U BUDUĆNOST

Kompanija Google tvrdi da je izgradila prvi kvantni računar koji može da vrši proračune i rešava probleme iznad mogućnosti najsnažnijih današnjih superračunara.

 

U izveštaju Googleovih istraživača, koji je nakratko objavljen na sajtu NASA pa potom uklonjen, tvrdi se da je njihov procesor bio u stanju da u roku od tri minuta i 20 sekundi izvrši izračunavanje za koje bi najnaprednijem klasičnim računaru Summit-u trebalo, kako se navodi, otprilike 10.000 godina.

kvantni računar

Istraživači su rekli da to znači „kvantnu nadmoć“, kada kvantni računari izvršavaju izračunavanja koja su ranije bila praktično nemoguća.

„Ovo dramatično ubrzanje u odnosu na sve poznate klasične algoritme omogućava eksperimentalnu realizaciju kvantne superiornosti. Koliko znamo, ovaj eksperiment označava prvo računanje koje se može obaviti samo na kvantnom procesoru“.

Kako se navodi, sistem može da izvrši samo jedno visoko tehničko računanje, ali je za upotrebu kvantnih mašina za rešavanje praktičnih problema potrebno još mnogo godina. Dok prototip takozvanih kvantnih kompjutera postoji, oni mogu da obavljaju iste zadatke koje mogu i klasični računari, ali samo dosta brže.

Izveštaj konsultantske kuće Boston Consulting Group, iz novembra 2018. godine, kaže da bi oni mogli da „promene igru u oblastima kriptografije i hemije (a time i nauke o materijalima, poljoprivrede i farmacije), posebno onim koje se odnose na veštačku inteligenciju i mašinsko učenje“.

Za razliku od osnovnih binarnih elemenata klasičnih računara, ili bitova koji predstavljaju ili nule ili jedinice, kvantni bitovi ili kubiti mogu istovremeno da predstavljaju i jedno i drugo.

Spajanjem kubita, kvantni računari mogu uporedo da obrađuju ogromne količine informacija, dok tradicionalni kompjuteri moraju da ih obrađuju sukcesivno jedno po jedno.

„To je značajna prekretnica, prvi put da je neko pokazao da kvantni računari uopšte mogu nadmašiti klasične računare“, rekao je Stiv Brijerlej, osnivač kvantnog softverskog startapa Riverlane i savetnik za kvantne tehnologije Vlade Velike Britanije.

Izvor: B92.net   kvantni računar