HAMR TEHNOLOGIJA

U pripremi je najveći hard disk koji bi trebalo da bude predstavljen u decembru. Iako je još ranije najavljivan, čini se da će sada konačno ugledati svetlost dana.

 

Nije važno za šta koristite računar, odnosno da li ste manje ili više zahtevan korisnik – nikada nije na odmet imati koji gigabajt „u rezervi“.

najveći hard disk

Neki probleme nedostatka prostora za skladištenje rešavaju tako što stalno brišu nepotrebne datoteke, neki koriste „cloud“ ili spoljni hard disk, ali kompanija Seagate ima novo rešenje.

Naime, priprema se najveći hard disk koji bi trebalo da bude predstavljen u decembru. Ovaj uređaj je još ranije najavljivan (čak i prošle godine se o njemu govorilo), ali čini se da će sada konačno da ugleda svetlost dana.

Ovo će biti prvi hard disk koji koristi posebnu tehnologiju za skladištenje podataka – HAMR (heat-assisted magnetic recording), a imaće kapacitet od neverovatnih 20 TB.

Kako radi HAMR tehnologija?

Privremeno se zagreju materijali od kojih su diskovi napravljeni, pa su tako više podložni magnetnom mehanizmu. Tako je zapisivanje podataka još lakše, odnosno više podataka može da stane na disk, što rezultira i većim kapacitetom.

Pored ovog hard diska, postoje glasine da će se u isto vreme pojaviti i neki drugi, sa još većim kapacitetima.

Ne znamo nikakve posebne detalje, ali od procurelih podataka možemo da naslutimo kako će ovi hard diskovi da troše manje od 12W struje, kao i to da će verovatno da zapisuju i čitaju podatke brzinom koja je veća od 261 MB/s, prenosi Tech Radar.

U video-snimku ispod možete da pogledate nešto više o samoj HAMR tehnologiji.

Izvor: B92.net