RAT UŽIVO

Web karta Ratovi u svetu. Mapa on line gde se dešavaju ratni sukobi po svetu, rat u Ukrajini, Libiji, Afganistanu, Siriji

 

Kako izgledaju ratovi u svetu u realnom vremenu – Live map ratnih sukoba po svetu.

Društvo spektakla i rijalitija u kome živimo je iznedrilo jedan interesantan sajt koji prikazuje na geografskim mapama ratne sukobe i incidente u pojedinim regionima sveta.

Društvo spektakla (fran. La société du spectacle) je knjiga i filozofski rad iz 1967. godine i marksistička kritička teorija komunističkog mislioca Gi Debora, u kojoj autor razvija i predstavlja koncept Spektakla kao društvenog fenomena koji ovladava svetom. Svi žele da budu deo spektakla makar kao gledaoci i spektakl je postao istina sam po sebi, jer ljudi uživaju u njemu kao zabavi gubeći kritičku svest.

Tu sad možete posmatrati na dnevnom nivou sukobe u Siriji, Ukrajini, Afganistanu, Libiji, Kašmiru, Sudanu, sada u Hong Kongu, pa počinje i u Americi?!

Naravno, iza svega stoje englezi i njihova obaveštajna i logistička infrastruktura, što ne treba da nas čudi, jer su anglosaksonci oduvek prednjačili u finoj i manje finoj propagandi.

Ono što je meni bilo interesantno na ovoj mapi je prikaz kako se u zadnje dve godine menjala slika na terenu u Siriji i u Ukrajini, kako su sirijske snage postepeno uz pomoć rusa vraćali deo svoje teritorije ali i kako se stvorila nova država Kurdistan od 1/3 Sirije.

Bilo je zanimljivo gledati i kako ISIS nestaje iz Iraka i kako se cela mapa tog regiona menja u pravcu stvaranja Kurdistana, na tromedji Iraka, Sirije i Turske, uz jasnu vojnu i političku asistenciju Amerike.

Ko ne veruje da Kurdistan postoji neka pogleda mapu Sirije i mapu Iraka.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Takodje, bilo mi je zanimljivo kako se razvija situacija u Ukrajini, kako se teritorija proruskih snaga smanjila za pola u zadnje tri godine, što se inače kod nas ne pominje u medijima.

To sad ne možete videti, jer ne postoji arhiva na sajtu da se vidi koliko se mapa Republike Donbas i Luganske republike smanjila od početka sukoba u Ukrajini.

Tamo je i dan danas vrlo aktivno i borbeno na dnevnom nivou.

Može se videti i let američkih dronova nad Krimom, na primer.

PC igrice su otišle na viši nivo, igraju se sa ljudskim životima. Ratovi u svetu će se uskoro prenositi uživo kao poseban kanal rijalitija. CNN je odavno počeo sa tom praksom, ali sva je prilika da će to sada postati i poseban kanal komunikacije za publiku željnu ratnih dešavanja.

Hleba i ratnih igara – moto novog svetskog poretka.

Mapa ratova u svetu je ovde: https://liveuamap.com/

Zlatko Šćepanović