SARADNICI U SKIDANJU PLAKA

Začepljenje krvnih sudova nastaje usled nakupljanja ugrušaka. Zbog toga je važno čišćenje arterija kao najvećih prenosilaca krvi kroz organizam.

 

Arterije su važna komponenta kardiovaskularnog sistema. One nose krv bogatu kiseonikom iz srca koja se distribuira u ostatak tela, dok vene prenose krv nazad u srce. Ovaj mehanizam obezbeđuje pravilno funkcionisanje mnogih vitalnih organa.

čišćenje arterija

Međutim, arterije se mogu začepiti i suziti zbog nakupljanja plaka, što rezultira stanjem zvanim ateroskleroza.

Zaštitite svoje arterije uz pomoć sledećih 7 prirodnih namirnica (sredstava) koja mogu pomoći u sprečavanju nastanka plaka.

1) Hrana bogata vitaminima kompleksa B

Konzumiranje hrane bogate nekim od vitamina B sadrži brojne zdravstvene koristi, uključujući sprečavanje srčanih bolesti i ateroskleroze. U studiji objavljenoj u časopisu „Atherosclerosis“, istraživači su otkrili da suplementacija vitaminom B9 (folnom kiselinom), vitaminom B6 i vitaminom B12 tokom jedne godine rezultirala je znatnim smanjenjem zadebljanja u arterijama. Čak i samo konzumiranje vitamina B3 (niacina) ili folne kiseline može proizvesti ovaj efekat.

Vitamine B možete dobiti iz hrane kao što je losos, koji je bogat riboflavinom, niacinom i vitaminima B6 i B12; lisnato zeleno povrće, poput spanaća, raštana, blitve i zelene salate koje su bogate folatima; mahunarke, kao što su crni pasulj, soja, sočivo i leblebija koji obezbeđuju folat, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu i vitamin B6.

2) Fermentisani kupus

U istraživanjima na životinjama dokazano je da tradicionalno korejsko jelo pod nazivom kimči (pravi se od fermentisanog kupusa, ljute papričice i drugih sastojaka, uključujući i fermentisanu ribu) ometa proces nastanka ateroskleroze. Uz to, kimči je bogat raznim vrstama korisnih bakterija koje mogu umanjiti štetne efekte toksičnih hemikalija u organizmu.

3) Beli luk

Beli luk može pomoći u čišćenju arterija i smanjiti rizik od srčanih bolesti, što je samo jedna među mnogim drugim zdravstvenim prednostima. Jedenje belog luka, bilo da je kuvan ili sirov, može da spreči stvaranje plakova u arterijama.

4) Hrana bogata L-argininom

L-arginin je aminokiselina koja može da spreči zadebljanje arterija do 24 odsto. Ova aminokiselina stvara azotni oksid, koji širi i opušta arterije i krvne sudove, što dovodi do boljeg protoka krvi. Možete povećati unos L-arginina dodavanjem ove materije u vašu ishranu kroz orašaste plodove, semenke bundeve, susam i pinjol. Takođe, u hranu bogatu L-argininom spada pileće i ćureće meso, mahunarke poput soje, sirov kikiriki, leblebija i morske alge.

5) Nar

Nar je poznata supernamirnica koja nudi brojne zdravstvene koristi, uključujući i sprečavanje nakupljanja plaka u arterijama. Prema studiji u časopisu „Atherosclerosis“, pijenje soka od nara tokom jedne godine može smanjiti debljinu arterija do 30 procenata. Sok od nara takođe je bogat antioksidantima, koji pomažu u sprečavanju efekta oksidativnog stresa koji podstiče nastanak srčane bolesti.

6) Susam

Semenke susama su jedna od najcenjenijih supernamirnica. Studije su dokazale da susam pokazuje značajne kardioprotektivne efekte. Konzumiranje susama može pomoći u sprečavanju napredovanja ateroskleroze. Studije na ljudima otkrile su da jedenje putera od susama može sniziti krvne markere kardiovaskularnih bolesti. Štaviše, semenke susama može da snizi visoke nivoe holesterola i triglicerida. Susam možete ubaciti u svoju ishranu dodajući ga integralnom hlebu, mafinima i salatama ili ubacujući ga u omiljena jela.

7) Kurkuma

Kurkuma, jedna od najmoćnijih dostupnih namirnica, može da pomogne u zaštiti od ateroskleroze, pored ostalih impresivnih zdravstvenih koristi. Ovaj začin sadrži polifenol zvani kurkumin, koji je odgovoran za većinu zdravstvenih benefita koje kurkuma pruža. Studije su pokazale da kurkumin može da spreči oštećenja arterija koja su povezana sa začepljenjem. Protivupalna svojstva kurkume takođe mogu pomoći u smanjenju oštećenja zidova arterija, što može dovesti do otvrdnjavanja ovih krvnih sudova.