ANTIDEPRESIV IZ PRIRODE

Savremena medicinska istraživanja pokazuju koliki potencijal ima kurkumin kao potpuno prirodno lekovito sredstvo protiv osećanja anksioznosti, a na korist poboljšanja rada mozga.

 

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, začina poreklom iz Indije koji se obično dodaje u kari sos, kome daje svoju žutu boju. Osim boje, kurkumin je takođe odgovoran za većinu zdravstvenih koristi.

kurkumin

Upotreba kurkume u lekovite svrhe nije ništa novo. On se koristi u indijskoj i kineskoj narodnoj medicini za razne tegobe. U indijskom potkontinentu, kurkuma, kao i njen sastojak kurkumin, često se koristi za lečenje rana zbog svojih protivupalnih svojstava. Pored toga, otkriveno je da ovaj sastojak pokazuje antioksidativna, antivirusna, antigljivična, pa čak i antikancerogena svojstva.

Iako kurkumin nije jedini korisni sastojak koji se nalazi u kurkumi, on je najčešće proučavan. U stvari, studije su pokazale da on ima potencijal poboljšanja zdravlja mozga i pomaže u smanjenju simptoma depresije.

Prirodni antidepresiv

Kurkumin je pokazao potencijal da bude odličan prirodni antidepresiv. Studija objavljena u časopisu „Phytotherapy Research“ otkrila je da je kurkumin jednako efikasan kao i antidepresiv fluoksetin u ublažavanju simptoma depresije, kao što su loše raspoloženje i anksioznost.

Istraživači iz Indije i SAD posmatrali su 60 pacijenata iz Opšte bolnice Sir Takhatsindži u Indiji podeljene u tri grupe sa po 20 pacijenata. Zatim su istraživači uputili jednu grupu da uzima fluoksetin, drugu grupu da prime jedan gram suplementacije kurkumina, a poslednja grupa kombinaciju oba. Nakon šest nedelja, rezultati su pokazali da su pacijenti koji su uzimali dodatke kurkumina imali slična poboljšanja kao i pacijenti koji su uzimali fluoksetin. S druge strane, pacijenti koji su oboje uzimali pokazali su najveće olakšanje od simptoma depresije.

Druga studija objavljena u časopisu „Clinical Neuropharmacology“ takođe je istražila upotrebu kurkumina kao antidepresiva i otkrila da on, kada je uparen sa antidepresivima, može pružiti brže olakšanje u poređenju sa kombinacijom antidepresiva i placeba.

Ove studije ističu da se kurkumin može koristiti kao efikasan i siguran tretman za pacijente sa depresijom.

Štit protiv bolesti mozga

Alchajmerova bolest je progresivna neurodegenerativna bolest i najčešći je uzrok demencije. Nažalost, istraživači još uvek nisu našli lek za nju, pa su preventivne mere mnogo važnije.

Srećom, studije su pokazale da kurkumin u bliskoj budućnosti može dovesti do obećavajućeg lečenja Alchajmerove bolesti. Istraživači sa indijske Akademije za neurologiju otkrili su da kurkumin ima potencijal da razbije amiloidne plakove, proteinske nakupine koje narušavaju ćelijsku funkciju, a koje se nalaze u mozgu Alchajmerovih pacijenata.

Pored toga, kurkumin takođe može pomoći u smanjenju upale i oksidativnih oštećenja, koji se obično vezuju za ovu bolest.

Anksiozni poremećaji odnose se na grupu mentalnih bolesti koja ometaju sposobnost neke osobe da funkcioniše i prekida njihovu svakodnevnu rutinu. To može dovesti do narušavanja odnosa društvenosti i ometati njihovu sposobnost da se koncentrišu na određene zadatke.

Kurkumin takođe može da smanji simptome anksioznosti i stresa. Studija objavljena u časopisu „Chinese Journal of Integrative Medicine“ uporedila je efekte kurkumina sa efektima placeba i otkrila da kurkumin može da pruži antianksiozni efekat na gojazne osobe.

Druga istraživanja pokazala su da kurkumin, u kombinaciji sa biljem poput šafrana ili piskavice, ima slične antianksiozne efekte.